Το να ακούς μουσική όταν πηγαίνεις στο γυμναστήριο για να βελτιώσεις την προπόνησή σου δεν είναι ακριβώς μια νέα ιδέα. Αλλά το να κατανοήσεις ότι οι αγαπημένες σου μελωδίες ενισχύουν την άσκησή σου είναι λιγότερο προφανές. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι όχι μόνο η ακρόαση, αλλά και η προσπάθεια να πιάσουμε τον ρυθμό είχε ακόμη πιο βαθιά επίδραση στην αντιληπτή προσπάθεια κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης.

Ανεβάζει την προσπάθειά σου

Μια μελέτη του 2010 διαπίστωσε ότι οι ποδηλάτες στην πραγματικότητα γυμναζόντουσαν πιο σκληρά όταν άκουγαν πιο γρήγορη μουσική σε σύγκριση με μουσική σε πιο αργό ρυθμό. Αλλά και το πολύ γρήγορο δεν είναι καλό. Τραγούδια μεταξύ 120 και 140 χτύπων το λεπτό (bpm) έχουν τη μέγιστη επίδραση σε μέτριας έντασης άσκηση.

Η μουσική σου θυμίζει

Συχνά συσχετίζουμε ορισμένα τραγούδια με αναμνήσεις. Η διοχέτευση αυτής της μνήμης — ή ακόμα και μόνο του συναισθήματος του τραγουδιστή — ενισχύει την κινητήρια δύναμη του τραγουδιού και έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη φυσική απόδοση.

Ένας δυνατό bit σε βοηθάει να κρατήσεις το ρυθμό

Ο ρυθμός της μουσικής διεγείρει την κινητική περιοχή του εγκεφάλου ως προς το πότε πρέπει να κινηθεί, βοηθώντας έτσι τις ασκήσεις με αυτόματο ρυθμό, όπως το τρέξιμο. Το να γνωρίζουμε αυτά τα χρονικά σήματα μας βοηθά να χρησιμοποιούμε την ενέργειά μας πιο αποτελεσματικά, καθώς το να κρατάμε σταθερό ρυθμό είναι πιο εύκολο για το σώμα μας από το να αυξομειώνεται κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Η μουσική ανεβάζει τη διάθεση

Μια ανάλυση τον Αύγουστο του 2013 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι συχνά ακούν μουσική ως τρόπο να αλλάξουν τη διάθεσή τους και να βρουν τον εαυτό τους. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη είπαν ότι η ακρόαση μουσικής τους επέτρεψε να σκεφτούν τον εαυτό τους, ποιοι ήθελαν να είναι και να τους δώσουν μια απόδραση από το παρόν. Ανεξάρτητα από το τι συνέβη πριν από μια ώρα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα τραγούδια σου για να σε βοηθήσουν να ξεφύγεις από την αρνητικότητα να παράξεις ενδορφίνες κατά την άσκηση και να νιώσεις υπέροχα φεύγοντας από το γυμναστήριο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.