Ίσως γνωρίζετε το Pilates ως ένα πρόγραμμα γυμναστικής που προσφέρει μακρούς, αδύνατους μύες και έναν ιδιαίτερα δυνατό κορμό. Το πρόγραμμα χρησιμοποιεί 50 διαφορετικές ασκήσεις για την ενίσχυση της μυϊκής δύναμης και αντοχής καθώς και για την ενίσχυση της ισορροπίας, της ευλυγισίας και της στάσης του σώματος, σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες.

«Το Pilates έχει θετική επίδραση στην υγεία των περισσότερων εκούσιων μυών [των σκελετικών μυών που ελέγχετε] του σώματος, κυρίως των μεγαλύτερων μυών», λέει ο Vedant Vaksha, MD, χειρουργός σπονδυλικής στήλης με Complete Orthopedics στο Long Island της Νέας Υόρκης. «Βοηθά στο τέντωμα και την ενδυνάμωση των μυών του αντιβραχίου, του χεριού, του λαιμού και της πλάτης, των γοφών, των μηρών και των ποδιών».

Αλλά μπορεί επίσης να προσφέρει κάποια άλλα λιγότερο γνωστά οφέλη, και αυτά που μπορεί να μην παρατηρήσετε όταν κοιτάζεστε στον καθρέφτη. Ακολουθούν 4 οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με το Pilates.

Καλύτερη ισορροπία, δύναμη και ευελιξία για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας

Δεδομένου ότι υπάρχει τέτοια έμφαση στον κορμό, οι ασκήσεις Pilates μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ισορροπίας του σώματος, λέει ο Δρ Vaksha.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό: Μια μετα-ανάλυση τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών διαπίστωσε ότι το Pilates βελτίωσε τη δυναμική ισορροπία, τη δύναμη των κάτω άκρων, την ευλυγισία του ισχίου και της πλάτης και την αντοχή στην καρδιοπάθεια μεταξύ ενηλίκων άνω των 60 ετών.

Μειωμένος κίνδυνος πτώσεων

Η αυξημένη σωματική λειτουργία μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία από πτώσεις, οι οποίες είναι ένας κοινός λόγος για ένα ταξίδι στην αίθουσα έκτακτης ανάγκης για ηλικιωμένους κάθε χρόνο, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης.

Ως αποτέλεσμα της καλύτερης ισορροπίας, δύναμης, ευελιξίας και λειτουργικότητας, οι ηλικιωμένοι μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο πτώσεων, σύμφωνα με μια συστηματική ανασκόπηση και ανάλυση. Τελικά, αυτό μπορεί να βοηθήσει τους ηλικιωμένους να ζήσουν αυτόνομα περισσότερο.

Και ενώ άλλες προπονήσεις μπορούν να κάνουν το ίδιο, ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι το Pilates έχει ένα πλεονέκτημα όταν πρόκειται για αυτόν τον σκοπό. Μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή διαπίστωσε ότι ενώ οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει τόσο την ισορροπία όσο και τη δύναμη, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πτώσεων, το Pilates έχει μεγαλύτερη επίδραση από ένα γενικό πρόγραμμα φυσικής κατάστασης.

Μειωμένος κίνδυνος τραυματισμών

Το Pilates βοηθά στην οικοδόμηση των μυών του πυρήνα και στη σταθεροποίηση του σώματος, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο τραυματισμού, λέει η Heather Milton, πιστοποιημένη κλινική φυσιολόγος άσκησης με το NYU Langone Health στη Νέα Υόρκη.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο του 2017 στο International Journal of Sports Medicine διαπίστωσε ότι όταν οι δρομείς αναψυχής ολοκλήρωσαν ένα πρόγραμμα Pilates έξι εβδομάδων, είδαν βελτιωμένη λειτουργική κίνηση (όπως μετριέται από ένα βαθύ squat, το βήμα με εμπόδια και το βυθό), που βοηθά στη μείωση του κινδύνου τραυματισμοί που σχετίζονται με το τρέξιμο, είπαν οι ερευνητές.

Μια άλλη μικρή μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2020 στο Journal of Exercise Rehabilitation, είχε οκτώ έφηβους να ολοκληρώσουν ένα πρόγραμμα Pilates οκτώ εβδομάδων. Οι συμμετέχοντες αύξησαν τη μυϊκή τους μάζα και τη δύναμη του κορμού και των ώμων τους. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτό όχι μόνο θα βελτιώσει την απόδοση, αλλά θα μπορούσε πιθανότατα να βοηθήσει στην πρόληψη μελλοντικών τραυματισμών.

Λιγότερος πόνος στη μέση

Ο Vaksha λέει ότι συνιστά μια τακτική πρακτική Pilates και γιόγκα σε ασθενείς που παραπονούνται για πόνο στην πλάτη. «Ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη στην πρόληψη του πόνου στην πλάτη είναι η φροντίδα του κορμού», λέει ο Vaksha. Εκεί ταιριάζει το Pilates: Η οικοδόμηση ενός ισχυρού και σταθερού πυρήνα είναι κεντρικής σημασίας για μια άσκηση Pilates.

Μια συστηματική ανασκόπηση διαπίστωσε ότι η εξάσκηση του Pilates για 6 έως 12 εβδομάδες βοήθησε στη μείωση του πόνου βραχυπρόθεσμα σε ασθενείς με χρόνιο πόνο στη μέση. Οι ερευνητές συνέστησαν δύο ή τρεις μονόωρες συνεδρίες Pilates την εβδομάδα προκειμένου να αποκομίσουν το μεγαλύτερο όφελος.