Η διαλειμματική νηστεία έχει κερδίσει σημαντική δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια ως μια διατροφική προσέγγιση που προάγει την απώλεια βάρους, βελτιώνει τη μεταβολική υγεία και προσφέρει πολλά άλλα πιθανά οφέλη. Τι είναι όμως ακριβώς η διαλειμματική νηστεία και μπορείτε να την κάνετε χωρίς να νιώθετε ότι λιμοκτονείτε;

Η διαλειμματική νηστεία δεν είναι μια συγκεκριμένη δίαιτα αλλά μάλλον ένα διατροφικό πρότυπο που εναλλάσσεται μεταξύ των περιόδων φαγητού και της νηστείας. Ο πρωταρχικός στόχος είναι να επεκταθεί το παράθυρο νηστείας, επιτρέποντας στο σώμα να αξιοποιήσει το αποθηκευμένο λίπος για ενέργεια και προωθώντας διάφορες φυσιολογικές αλλαγές που μπορούν να οδηγήσουν σε καλύτερη υγεία.

Μία από τις πιο κοινές μεθόδους διαλειμματικής νηστείας είναι η μέθοδος 16/8. Περιλαμβάνει νηστεία για 16 ώρες κάθε μέρα και περιορισμό της διατροφής σας σε ένα παράθυρο 8 ωρών. Αυτό συχνά σημαίνει να παραλείπετε το πρωινό και να έχετε το πρώτο σας γεύμα γύρω στο μεσημέρι και μετά να τελειώνετε το δείπνο μέχρι τις 8 μ.μ. Κατά την περίοδο της νηστείας, μπορείτε να πίνετε νερό, τσάι από βότανα ή σκέτο καφέ για να καταπολεμήσετε την πείνα.

Αν και η ιδέα της παράλειψης γευμάτων μπορεί να ακούγεται τρομακτική, πολλοί άνθρωποι βρίσκουν ότι η διαλειμματική νηστεία μπορεί να γίνει χωρίς να νιώθουν υπερβολική πείνα ή στέρηση.

Ακολουθούν ορισμένα tips για να την κάνετε πιο διαχειρίσιμη:

Ξεκινήστε αργά

Εάν είστε νέος στη νηστεία, σκεφτείτε να επεκτείνετε σταδιακά το παράθυρο νηστείας σας για να επιτρέψετε στο σώμα σας να προσαρμοστεί.

Μείνετε ενυδατωμένοι

Η κατανάλωση νερού κατά τη διάρκεια της περιόδου νηστείας μπορεί να σας βοηθήσει να καταστείλετε την πείνα και να σας κρατήσει ικανοποιημένους.

Επιλέξτε τροφές με πλούσια θρεπτικά συστατικά

Εστιάστε σε ολόκληρα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα κατά τη διάρκεια του διατροφικού σας παραθύρου για να παρέχετε στο σώμα σας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Ακούστε το σώμα σας

Δώστε προσοχή στα σημάδια της πείνας σας και προσαρμόστε ανάλογα το διατροφικό σας παράθυρο. Εάν είστε πολύ πεινασμένοι μια μέρα, ξεκινήστε το παράθυρο που τρώτε νωρίτερα.

Μείνετε συνεπείς

Προσπαθήστε να τηρείτε ένα κανονικό πρόγραμμα διατροφής για να βοηθήσετε το σώμα σας να δημιουργήσει μια ρουτίνα.

Συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία

Εάν έχετε υποκείμενες παθήσεις υγείας ή ανησυχίες σχετικά με τη νηστεία, είναι καλή ιδέα να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας ή έναν εγγεγραμμένο διαιτολόγο πριν ξεκινήσετε ένα σχήμα διαλείπουσας νηστείας.

Η διαλειμματική νηστεία είναι μια ευέλικτη και βιώσιμη προσέγγιση για την επίτευξη στόχων υγείας για πολλούς ανθρώπους. Με τη σωστή καθοδήγηση και την εστίαση στην ισορροπημένη διατροφή, μπορείτε να αποκομίσετε τα πιθανά οφέλη της χωρίς να νιώθετε ότι λιμοκτονείτε συνεχώς.

Διάβασε επίσης:

Τα δύο θαυματουργά βότανα που καταπολεμούν τη δυσπεψία