Τον τελευταίο χρόνο, εν μέσω της πανδημίας που μας ανάγκασε να κρύβουμε το πρόσωπό μας μέσα από μάσκα για το καλό όλων, αναδείχθηκε μια νέα τάση η οποία συνδυάζει το fitness με το beauty με μοναδικό τρόπο και επικεντρώνει επακριβώς στο πρόσωπό μας! Η face yoga αποτελεί μια ακόμα εφαρμογή των αρχών της ήπιας άσκησης που διατρέχουν την παραδοσιακή yoga, στο πεδίο της ομορφιάς, δημιουργώντας έτσι μια νέα μέθοδο αντιγήρανσης/ “άσκησης” η οποία, σύμφωνα με όσους την έχουν δοκιμάσει, υπόσχεται εντυπωσιακά αποτελέσματα. Η face yoga περιέχει επιπλέον και στοιχεία παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής, κυρίως αντλώντας από τη φιλοσοφία του βελονισμού (acupuncture/ acupressure) και την θεώρηση της σωστής ενεργειακής ροής του σώματος ως βασικής προϋπόθεσης για την καλή υγεία μας.


Στο δια ταύτα όμως: τι υπόσχεται η face yoga; Πολύ απλά, όπως κάθε μορφή άσκησης έχει benefits για το σώμα μας, τα ίδια benefits προσφέρει και η face yoga στο πρόσωπό μας! Κοινώς, σύσφιξη, αδυνάτισμα, αυξημένη ελαστικότητα, καταπολέμηση της χαλάρωσης, ως και αντιγηραντική δράση! Σύμφωνα με μια από τις πιο επιφανείς εκπροσώπους της face yoga, Aurélia Delsol, η τακτική και σωστή εφαρμογή των ασκήσεων προλαμβάνει τα σημάδια της γήρανσης στο πρόσωπο, το λαιμό και το ντεκολτέ, ενώ μπορεί ακόμα και να “σβήσει” ή έστω κάνει λιγότερο ορατά, τα ήδη υπάρχοντα.

Η face yoga είναι απίστευτα δημοφιλής στις γυναίκες, για προφανείς λόγους, αλλά, όπως και η παραδοσιακή yoga, είναι μια unisex πρακτική. Σε τελική ανάλυση, ποιος δεν θα ήθελε να βελτιώσει την εμφάνισή του; Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μέθοδοι και δάσκαλοι face yoga που μπορεί κανείς να ακολουθήσει, στη βάση τους όμως όλες οι μέθοδοι περιλαμβάνουν κάποια κοινά σημεία όπως συνδυασμούς ασκήσεων yoga, massage, πιέσεων και χαλάρωσης αποκλειστικά για την περιοχή του προσώπου και του λαιμού. Σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας που έγινε σε γυναίκες 40- 65 ετών, που εφάρμοσαν μια σειρά ασκήσεων face yoga για 30 λεπτά την ημέρα επί 8 συνεχόμενες εβδομάδες και μετά κάθε 2 ημέρα για άλλες 12 εβδομάδες, τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά! Οι γυναίκες αυτές ανέφεραν ανάμεσα στις αλλαγές που παρατήρησαν: πιο λαμπερό δέρμα, λιγότερο πρησμένο πρόσωπο, λιγότερους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια και ορατά περιορισμένες ρυτίδες.

Παρακάτω είναι οι βασικοί “κανόνες” της face yoga ώστε να πετύχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα:

  1. Συνέπεια: όταν λέμε “κάθε μέρα”, εννοούμε κάθε μέρα
  2. Ξεκινήστε με 30 λεπτά/ ημέρα. Αν δεν έχετε τόσο διαθέσιμο χρόνο δοκιμάστε να ενσωματώσετε πιο μικρές πρακτικές στην αρχή, π.χ. 10 λεπτών
  3. Η face yoga καλό είναι να εφαρμόζεται είτε πρωί είτε βράδυ, αφού έχετε καθαρίσει και ενυδατώσει το δέρμα σας
  4. Όπως και στην παραδοσιακή yoga οι αναπνοές είναι βασικές. Εστιάστε στην εισπνοή-εκπνοή σας σύμφωνα με τις οδηγίες.

Η face yoga μπορεί να ενταχθεί στην καθημερινή σας ρουτίνα πριν τον ύπνο, ή μόλις ξυπνάτε το πρωί και να σας βοηθήσει σημαντικά στο να προλάβετε ή και να αναστρέψετε τα σημάδια της γήρανσης και έντασης στο πρόσωπο και τον λαιμό.