Ο γυμναστής Δημήτρης Χάλαρης μας εξηγεί τα οφέλη που έχει η προπόνηση σε σάκο πυγμαχίας. Μάθετε τα πάντα στο www.dcpersonaltraining.gr .

1. Βελτίωση της Φυσικής κατάστασης

Η εξάσκηση στο σάκο μπορεί από μόνη της να αποτελέσει μια ολοκληρωμένη προπόνηση. Η αλληλουχία κινήσεων που ακολουθούν μετά από ένα χτύπημα στο σάκο όπως: (π.χ. βήμα πίσω, αποφυγή και επαναφορά) προκαλούν αύξηση της δαπάνης ενέργειας και της απαίτησης σε οξυγόνο με αποτέλεσμα να ενεργοποιούνται το αερόβιο και αναερόβιο σύστημα παραγωγής ενέργειας αναλόγως με την ένταση και το χρόνο της άσκησης. Συνεπώς χτυπώντας το σάκο σε διάφορες εντάσεις και χρόνους μπορεί να βελτιωθεί πολύ η αερόβια και αναερόβια ικανότητα και γενικότερα η Φυσική κατάσταση. Τέλος η θερμιδική δαπάνη στη προπόνηση στο σάκο μπορεί να φτάσει κατά μέσο όρο 500kcal για ένα άτομο 80kg το οποίο προπονείται για περίπου 1 ώρα.

2. Μείωση του στρες

Κατά τη διάρκεια προπόνησης στο σάκο εκκρίνονται διάφορες ορμόνες όπως οι ενδορφίνες που μειώνουν το στρές και ανεβάζουν τη διάθεση. Η ντοπαμίνη που εκκρίνεται επίσης ευθύνεται για την αίσθηση ευεξίας μετά το πέρας της προπόνησης.

3. Εκτόνωση

Στην σημερινή εποχή πιεζόμαστε πολύ να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της καθημερινότητας με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ιδιαιτέρως στρεσογόνες καταστάσεις. Η προπόνηση στο σάκο προσφέρει εκτόνωση και ικανοποιεί την ανάγκη που έχει ο σύγχρονος άνθρωπος να βγάλει κάπου αυτή την ενέργεια χωρίς να κάνει κακό στον ίδιο και τους γύρω του.

4. Αυτοάμυνα

Η προπόνηση στο σάκο αυξάνει την αυτοπεποίθηση αφού μέσα από την προπόνηση αυτή βελτιώνεται η γενικότερη φυσική κατάσταση και η ικανότητα μας για αποτελεσματικά και δυνατά χτυπήματα. Λόγω αυτού νιώθουμε πιο έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε μια απειλή και να την αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία προστατεύοντας τον εαυτό μας.

5. Βελτίωση συντονισμού και ισορροπίας

Κάνοντας εξάσκηση στο σάκο εκπαιδεύεται η ισορροπία και ο συντονισμός αφού τα χτυπήματα πρέπει να συντονιστούν με το σάκο και το βηματισμό σε απόλυτη ισορροπία ώστε να υπάρχει ροή και έλεγχος των κινήσεων.

Προσοχή!!!!!

Πριν κάποιος ξεκινήσει να χτυπάει σάκο καλό είναι να διδαχθεί σωστά την τεχνική των βασικών χτυπημάτων από έναν εξειδικευμένο προπονητή, να φοράει επιδέσμους (μπανταζ) μέσα από τα γάντια ώστε να προστατέψει καρπούς και δάχτυλα από τραυματισμό και να ακολουθεί την βασική αρχή της προοδευτικότητας και κλιμάκωσης.