Όλοι ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι να φροντίζουμε για την υγεία και την ευεξία μας. Όμως, συνήθως δυσκολευόμαστε να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση και, όταν τις παίρνουμε, αδυνατούμε να τις ακολουθήσουμε!

Ποιές είναι όμως αυτές οι αποφάσεις που είναι ικανές να βελτιώσουν την υγεία και την ευεξία σου, αλλά συνεχώς τις αναβάλλεις; Σου τις λέμε παρακάτω, μαζί με τρόπους με τους οποίους μπορείς να τις υλοποιήσεις, πετυχαίνοντας τα αποτελέσματα που επιθυμείς.

Να δοκιμάσεις ένα νέο είδος γυμναστικής

Μπορεί να πιστεύεις ότι έχεις δοκιμάσει τα πάντα και ότι τελικά το γυμναστήριο δεν είναι για σένα, όμως η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν αμέτρητα είδη γυμναστικής εκεί έξω που σε περιμένουν να τα δοκιμάσεις! Ακόμη, ίσως να μην έχεις βρει το είδος άσκησης στο οποίο να μπορείς να μείνεις συνεπής επειδή δεν σου έχει αρέσει πραγματικά κανένα μέχρι τώρα. Οπότε, με το να δοκιμάσεις διάφορα είδη γυμναστικής, όχι μόνο θα βάλεις ποικιλία στο πρόγραμμά σου, αλλά θα βρεις και το είδος γυμναστικής, το οποίο είναι ιδανικό για σένα.

Για να εφαρμόσεις αυτή την απόφαση, κάνε αρχικά μια λίστα με όλα τα είδη άσκησης που πάντα ήθελες να δοκιμάσεις. Έπειτα ψάξε τις διάφορες προσφορές σε γυμναστήρια της περιοχής σου, για να βρεις αυτή που σε συμφέρει και περιλαμβάνει τα προγράμματα που θέλεις να δοκιμάσεις. Αν προτιμάς να γυμναστείς από το σπίτι, μπορείς να κατεβάσεις ένα fitness app ή να βρεις κανάλια στο YouTube με τα είδη άσκησης που σε ενδιαφέρουν.

Να βελτιώσεις τη διατροφή σου

Ίσως έχεις πάρει πολλές φορές μέχρι τώρα στη ζωή σου την απόφαση να βελτιώσεις τη διατροφή σου, όμως ποτέ δεν την εφαρμόζεις ή τα παρατάς μετά από λίγο. Ο λόγος για τον οποίο μπορεί να συμβαίνει αυτό είναι επειδή βάζεις μη ρεαλιστικούς στόχους. Ένας μη ρεαλιστικός στόχος μπορεί να είναι να κόψεις εντελώς τα άλευρα και τα γλυκά ή να σταματήσεις να τρως απ’ έξω. Και παρόλο που δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτούς τους στόχους, μπορεί για σένα και τον τρόπο ζωής σου να μην είναι εφαρμόσιμοι.

Οπότε, αντί να θέτεις μη ρεαλιστικούς στόχους, προσπάθησε να θέτεις μικρούς και εφαρμόσιμους στόχους, η επίτευξη των οποίων να μη μοιάζει βουνό. Μικροί και εφαρμόσιμοι στόχοι μπορεί να είναι το να τρως δύο φρούτα την ημέρα, να τρως ένα γλυκό την εβδομάδα, να περιορίσεις το delivery, και να κάνεις meal prep. Δε χρειάζεται να είναι κάτι περίπλοκο!

Να κάνεις stretching

Μπορεί το stretching να μη χτίζει τους μύες που χτίζουν οι ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης, όμως είναι απαραίτητο για την υγεία του σώματός σου και την ευεξία σου. Το stretching έχει πολλά οφέλη για την υγεία, όπως το ότι αυξάνει την ευλυγισία, βοηθάει στην κινητικότητα, και μειώνει την πιθανότητα τραυματισμών. Και φυσικά, εκτός όλων αυτών, σε βοηθά και να χαλαρώσεις!

Η καλύτερη στιγμή για να κάνεις stretching είναι μετά τη γυμναστική, όταν οι μύες είναι ακόμα ζεστοί, αφού το stretching βοηθάει στην ομαλή μετάβαση από την άσκηση σε κατάσταση ηρεμίας. Μάλιστα, για κάθε μια ώρα προπόνησης, πρέπει να κάνεις 15 λεπτά stretching. Μην ξεχνάς ότι όταν κάνεις stretching, θα πρέπει να αναπνέεις σταθερά και να κρατάς την κάθε διάταση για 15-45 δευτερόλεπτα. Έτσι, το σώμα σου θα έχει το χρόνο που χρειάζεται για να αποκατασταθεί μετά την άσκηση.

Να πίνεις περισσότερο νερό

Όλοι ξέρουμε τα οφέλη που έχει η κατανάλωση αρκετού νερού για την υγεία του οργανισμού μας: βοηθάει στη λειτουργία του εγκεφάλου, μεταφέρει το οξυγόνο σε όλο το σώμα μέσω του αίματος, κάνει το δέρμα μας λαμπερό, ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος και πολλά άλλα! Παρόλο που τα γνωρίζεις όμως όλα αυτά, μπορεί να μην πίνεις όσο νερό χρειάζεσαι, δηλαδή 10 ποτήρια νερό την ημέρα.

Αν είσαι από αυτούς που το ξεχνούν, τότε, μπορείς να βάλεις μια ειδοποίηση στο κινητό σου, ώστε να σου υπενθυμίζει να πίνεις νερό κάθε μια ώρα. Αν πάλι δεν σου αρέσει η γεύση του νερού, τότε μπορείς να προσθέσεις σε αυτό λίγο λεμόνι και δυόσμο ή μερικά φρούτα, ώστε να βελτιώσεις τη γεύση του!

Το να πάρεις και να τηρήσεις τις αποφάσεις που ξέρεις ότι έχουν σημαντικά οφέλη στην υγεία και την ευεξία σου είναι στο χέρι σου. Αρκεί να θυμάσαι γιατί τις παίρνεις και να συγκεντρωθείς στο στόχο!