Σίγουρα δεν έχουμε ξεχάσει τη συγκινητική ιστορία μιας γυναίκας στο ST Louis των ΗΠΑ που η selfie της ταυτοποιήθηκε με ένα πορτρέτο της προγιαγιάς της. Μα ας τα πάρουμε από την αρχή, τον περασμένο Ιανουάριο ο κόσμος ερωτεύτηκε ξαφνικά λίγο περισσότερο την τέχνη.  Βραδινοί τηλεπαρουσιαστέςπαίκτες ποδοσφαίρου και αιμοδιψείς βρικόλακες τράβηξαν κάποιες από τις 78 εκατομμύρια «Art Selfies» στην εφαρμογή Arts & Culture της Google. Όλα αυτά, χάρη σε ένα πείραμα που ανακαλύπτει τους σωσίες των χρηστών, αναζητώντας τους σε δεκάδες χιλιάδες έργα τέχνης που κοσμούν τις συλλογές μουσείων όλου του κόσμου με τα οποία συνεργαζόμαστε.

Για να γίνει η τέχνη ακόμα πιο προσβάσιμη σε όλους, κάνουμε το «Art Selfie» διαθέσιμο παγκοσμίως.  Επίσης, χάρη στη σύμπραξη των συνεργαζόμενων με εμάς μουσείων,  υπερδιπλασιάσαμε τον αριθμό των διαθέσιμων έργων τέχνης, ώστε να βρείτε το ταίρι σας ανάμεσα σε δεκάδες χιλιάδες πορτρέτα – συχνά, με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Μπορεί να βρείτε ομοιότητες με το πορτρέτο του αυτοκράτορα Gojong ή με κάποιο από τα έργα της Φρίντα Κάλο.

Capture

Το Art Selfie προέρχεται από την οπτική τεχνολογία των υπολογιστών και βασίζεται στη μηχανική εκμάθηση. Βγάζοντας μια selfie, η φωτογραφία σας συγκρίνεται με πρόσωπα που απεικονίζονται σε έργα τέχνης, τα οποία μας έχουν προμηθεύσει συνεργαζόμενα μουσεία. Σε ελάχιστο χρόνο θα εμφανιστούν τα αποτελέσματά σας, καθώς και ένα ποσοστό που εκτιμά το βαθμό ομοιότητας του προσώπου σας με κάθε πιθανό «ταίρι». Έτσι, η selfie σας γίνεται δίοδος στην τέχνη, καθώς αρκεί να πατήσετε πάνω στο πορτρέτο του σωσία σας για να ανακαλύψετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο τέχνης στο οποίο απεικονίζεται ή με το δημιουργό του, τον οποίο ίσως και να μη γνωρίζατε καν μέχρι σήμερα.

Capture

Σε σύμπραξη με τα συνεργαζόμενα με εμάς μουσεία, πειραματιζόμαστε διαρκώς πάνω σε νέους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν οι άνθρωποι να ανακαλύπτουν την τέχνη και να αλληλοεπιδρούν μαζί της. Σ’ αυτό το πνεύμα, την επόμενη φορά που θα χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία Lens on artwork στο Google Lens, στο Android, ψάξτε εναλλακτικά για την εφαρμογή Art Selfie.

Ανυπομονούμε να δούμε πώς θα αξιοποιήσουν οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο το Art Selfie για να μάθουν περισσότερα σχετικά με την τέχνη και τον πολιτισμό. Είμαστε σίγουροι ότι θα το διασκεδάσετε πολύ, όσο και αυτό το ζευγάρι που ταυτοποιήθηκε με έναν σύζυγο και τη σύζυγό του, ένα ζόμπι ή ο λάτρης της τέχνης που πήγε στο μουσείο για να γνωρίσει από κοντά το ταίρι του!

Στρέψτε το πρόσωπό σας στην τέχνη—Απαθανατίστε και μοιραστείτε το #ArtSelfie σας μέσα από την εφαρμογή Arts & Culture της Google για iOS ή Android (g.co/ArtSelfie).

About The Author