του Δημήτρη Χάλαρη

Η Προθέρμανση είναι ένα πολύ σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι της προπόνησης. Μία καλή προθέρμανση πριν από την σωματική άσκηση είναι πολύ σημαντική διότι προετοιμάζει το σώμα όχι μόνο σωματικά αλλά ψυχικά και πνευματικά για την δραστηριότητα που πρόκειται να ακολουθήσει.

Η προθέρμανση μπορεί να συγκριθεί με την προσπάθεια να βάλεις μπροστά το αυτοκίνητο σε συνθήκες παγετού. Πρέπει αφού βάλεις μπροστά το αυτοκίνητο να δώσεις χρόνο στη μηχανή να ζεσταθεί και μετά να ξεκινήσεις. Έτσι λοιπόν και το σώμα πρέπει προοδευτικά με ήπια δραστηριότητα και κινητοποίηση των αρθρώσεων να το προετοιμάσεις για πιο έντονη άσκηση.

Πρέπει λοιπόν να αυξήσεις την θερμοκρασία του σώματος σου με ήπιες δραστηριότητες όπως περπάτημα, Jogging, η γενικότερα οποιαδήποτε δραστηριότητα ενεργοποιεί μεγάλες μυϊκές ομάδες του σώματος σου και αυξάνει τους καρδιακούς σου παλμούς πάνω από τους παλμούς ηρεμίας.

Πρέπει επίσης να αυξήσεις την διατασιμότητα των μυών σου ώστε να τους προφυλάξεις από τραυματισμούς και αυτό θα το πετύχεις με δυναμικές διατάσεις. Η προθέρμανση μπορεί να περιλαμβάνει εξειδικευμένες ασκήσεις, δυναμικές διατάσεις , δρομικές ασκήσεις ανάλογα με τη δραστηριότητα που πρόκειται να ακολουθήσει.

Η Προθέρμανση λοιπόν μπορεί να χωριστεί σε γενική(αν αφορά την γενικότερη προετοιμασία του σώματος) και ειδική(αν αφορά την ειδική προετοιμασία του σώματος για την άσκηση-δραστηριότητα που θα ακολουθήσει).

Τον Δημήτρη Χάλαρη μπορείς να τον βρεις στο www.dcpersonaltraining.gr