ΓΙΝΕ ΚΙ ΕΣΥ ΗΡΩΑΣ ΜΑΖΙ ΜΑΣ στις 20 Μαΐου από τις 13:00 – 21:00 στο Σύλλογο φίλων Προοδευτικής “Crimson Club” (Αθηνάς & Αβέρωφ – Κορυδαλλός) με την βοήθεια και την συνδρομή του Be My HERO και των μελών του!

Γινόμαστε εθελοντές δότες μυελού των οστών σώζοντας μια ζωή, δίνοντας χαμόγελο και όλα αυτά με μια μόνο μπατονέτα. Τόσο απλά και ανώδυνα, όλοι μας ανεξαρτήτως οπαδικών προτιμήσεων από 18 έως 50 ετών, δίνουμε δείγμα σάλιου με μια μπατονέτα συμπληρώνουμε την ειδική αίτηση και ίσως κάποια ημέρα γίνουμε ο ήρωας ζωής για κάποιον συνάνθρωπό μας που αντιμετωπίζει σοβαρό αιματολογικό νόσημα και η μόνη του ελπίδα είναι η μεταμόσχευση μυελού των οστών.

Gine Hrwas 1

Ο μυελός των οστών είναι το “εργοστάσιο” παραγωγής του αίματος και του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού. Για πολλούς ασθενείς -ιδιαίτερα παιδιά- που νοσούν από νεοπλασματικές ασθένειες (κακοήθειες του αίματος) η μεταμόσχευση μυελού των οστών είναι Η ΜΟΝΗ ΕΛΠΙΔΑ τους. Μεταμόσχευση μυελού των οστών σημαίνει ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ του “άρρωστου” ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενή με ένα ΥΓΙΕΣ, μέσω της μεταμόσχευσης αιμοποιητικών κυττάρων από έναν υγιή δότη. Η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα σε αριθμό εγγεγραμμένων εθελοντών Δοτών Μυελού μεταξύ όλων των χωρών της Ευρώπης. Η συντριπτική πλειοψηφία των μοσχευμάτων προέρχεται από το εξωτερικό όμως οι ΟΜΟΕΘΝΕΙΣ εθελοντές δότες έχουν περισσότερες πιθανότητες να “ταιριάζουν” λόγω κληρονομικότητας με τους Έλληνες ασθενείς. Εάν αποκτήσουμε 200.000 Έλληνες Εθελοντές Δότες δηλαδή το σχεδόν 2% του πληθυσμού τότε η πιθανότητα εύρεσης Δότη για κάθε Έλληνα ασθενή θα αυξηθεί σε 80%. 

Ο εθελοντής δότης μυελού των οστών δίνει δείγμα σάλιου με μια ΜΠΑΤΟΝΕΤΑ ώστε να καθοριστεί η ιστοσυμβατότητα του. Στην συνέχεια καταχωρείται στη εθνική και παγκόσμια δεξαμενή εθελοντών δοτών. Εάν ένας δότης κριθεί κατάλληλος για κάποιον ασθενή που χρειάζεται μεταμόσχευση μυελού των οστών και εξακολουθεί να θέλει να γίνει Δότης, τότε καλείται να προσφέρει αιμοποιητικά κύτταρα αφού πρώτα ενημερωθεί αναλυτικά. Η διαδικασία δωρεάς μυελού είναι στο 97% των περιπτώσεων παρόμοια με εκείνη της ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ. Στο υπόλοιπο 3% των περιπτώσεων αναλόγως την περίπτωση του ασθενή και την κρίση των ιατρών, τότε ο μυελός λαμβάνεται με παρακέντηση των οστών της λεκάνης υπό γενική αναισθησία, η διαδικασία κρατάει περίπου 45 λεπτά. Το αίμα ούτε παράγεται, ούτε αντικαθίσταται από τεχνητό. Μόνο προσφέρεται. Είναι ζήτημα ζωής. Είναι ζήτημα τιμής. Αφορά εσένα τώρα, μας αφορά πάντα όλους μας.