Μετά τον τοκετό, πολλές νέες μητέρες είναι πρόθυμες να ξαναρχίσουν την ρουτίνα γυμναστικής που είχαν πριν από την εγκυμοσύνη. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αφήσετε στο σώμα αρκετό χρόνο για να ανακάμψει πριν από την ενασχόληση με σωματική δραστηριότητα. Επιπλέον, ορισμένες ασκήσεις θα πρέπει να αποφεύγονται κατά την περίοδο μετά τον τοκετό για την αποφυγή επιπλοκών. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε πότε να ξεκινήσετε ξανά την άσκηση μετά τον τοκετό και ποιες ασκήσεις πρέπει να αποφύγετε εντελώς.

Χρόνος επιλόχειας άσκησης

Η ανάκαμψη κάθε γυναίκας μετά τον τοκετό είναι μοναδική, επομένως είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα άσκησης. Γενικά, οι περισσότερες γυναίκες μπορούν να ξεκινήσουν ήπιες ασκήσεις, όπως περπάτημα ή ήπιες διατάσεις, αμέσως μόλις νιώσουν έτοιμες — συνήθως εντός ημερών από τον τοκετό. Ωστόσο, για τις γυναίκες που είχαν καισαρική τομή ή παρουσίασαν επιπλοκές κατά τον τοκετό, καλό είναι να περιμένουν μέχρι να λάβουν άδεια από τον γιατρό τους, συνήθως περίπου 6-8 εβδομάδες μετά τον τοκετό.

Ασκήσεις που πρέπει να αποφύγετε εντελώς

Ορισμένες ασκήσεις υψηλής πρόσκρουσης και επίπονες ασκήσεις θα πρέπει να αποφεύγονται κατά την περίοδο μετά τον τοκετό για την προστασία της διαδικασίας επούλωσης του σώματος. Αυτά περιλαμβάνουν:

Άρση βαρών

Η άρση μεγάλων βαρών μπορεί να καταπονήσει τους κοιλιακούς μύες και το πυελικό έδαφος, αυξάνοντας τον κίνδυνο τραυματισμού.

Δραστηριότητες υψηλής πρόσκρουσης

Το άλμα, το τρέξιμο ή η συμμετοχή σε δραστηριότητες με επαναλαμβανόμενες ταραχώδεις κινήσεις μπορεί να ασκήσει υπερβολική πίεση στις εξασθενημένες αρθρώσεις και στους μύες του πυελικού εδάφους.

Κοιλιακές ασκήσεις που εμπλέκουν τον ορθό κοιλιακό

Τα παραδοσιακά καθίσματα μπορούν να ασκήσουν υπερβολική πίεση στο κοιλιακό τοίχωμα, εμποδίζοντας την επούλωση των κοιλιακών μυών που τεντώθηκαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αθλήματα επαφής

Αθλητικά που περιλαμβάνουν σωματική επαφή ή υψηλό κίνδυνο πτώσεων μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για το σώμα που αναρρώνει και θα πρέπει να αποφεύγονται μέχρι να δοθεί άδεια από τον γιατρό.

Όσον αφορά την άσκηση μετά τον τοκετό, η υπομονή και η προσοχή είναι το κλειδί. Η αρχή με ήπιες δραστηριότητες και η σταδιακή αύξηση της έντασης είναι ζωτικής σημασίας για να επιτρέψει στο σώμα να ανακάμψει σωστά. Θυμηθείτε, το ταξίδι κάθε γυναίκας μετά τον τοκετό είναι μοναδικό, επομένως η συζήτηση με τον γιατρό μας είναι απαραίτητη για εξατομικευμένη καθοδήγηση σχετικά με το πότε και πώς να συνεχίσετε την άσκηση μετά τον τοκετό.