ΟΚ, δίνουν όγκο και δύναμη αλλά πιθανότατα θα σου δώσουν και τραυματισμούς που θα σε ταλαιπωρούν για την υπόλοιπη ζωή σου.

Πριν από όλα να έχεις στο νου σου μια πολύ βασική αρχή: Στο γυμναστήριο πρέπει να μπαίνεις και να βγαίνεις ΟΡΘΙΟΣ. Το να σηκώσεις στον πάγκο 120 κιλά και να διαλύσεις τους ώμους σου ή το στήθος σου δεν λέει πραγματικά τίποτα. Γιατί πολύ απλά όση πρόοδο έκανες, τόσο… πίσω θα πας για την αποθεραπεία!

Οπότε όσο μπορείς απέφευγε αυτές τις ασκήσεις (όσο μπορείς ξαναλέμε):

1-Πρέσα

Το μηχάνημα που δίνει στα πόδια όγκο και δύναμη αλλά μηχανικά είναι πολύ κακό για το σώμα καθώς ρίχνει όλη την πίεση στα γόνατα και στην μέση χαμηλά. Η πρέσα είναι το νούμερο ένα μηχάνημα που ευθύνεται για τραυματισμούς. Αυτό που έχεις να κάνεις είναι να συζητήσεις με τον γυμναστή σου ή αν θες να κάνεις πρέσα να μην τεντώνεις ΠΟΤΕ τα γόνατά σου!

2- Βυθίσεις τρικεφάλων σε πάγκο

Αγαπημένη άσκηση αλλά επικίνδυνη. Η πίεση στον πάγκο για τα τρικέφαλα δίνει πολύ πίεση στον ώμο και στους αγκώνες. Σε κάθε βύθιση το 90% του σωματικού σου βάρους απορροφάται από αυτά τα σημεία και το ρίσκο για έναν τραυματισμό αυτόματα πολλαπλασιάζεται.

3-Εκτάσεις τετρακέφαλων

Ισχύει πάνω-κάτω ότι και στην περίπτωση της πρέσας. Τα γόνατα παίρνουν την μεγαλύτερη πίεση και φυσικά δεν θα πρέπει να τεντώνεις τα γόνατα αφού αποφασίσεις να κάνεις.

4-Μηχάνημα Smith

Μπορεί να μοιάζει σαν ασφαλής λύση αλλά το Smith έχει πολλές παγίδες. Το πρόβλημα είναι πως το Smith «κλειδώνει» τα γόνατα στο έδαφος και σε περίπτωση οποιουδήποτε στραβοπατήματος ή μετατόπισης βάρους τα γόνατα θα τραυματιστούν…

5-Όρθια Κωπηλατική με μπάρα

Η αποδοτικότερη άσκηση για δελτοειδής έχει και το τίμημά της. Η κωπηλατική με μπάρα θα προκαλέσει πόνο στους αγκώνες αμέσως μετά το τέλος της άσκησης. Φυσικά αν επιμείνεις θα επιμείνει και το πρόβλημα…