Συχνά με ρωτούν, «Κωνσταντίνε, πώς διατηρείς την τέλεια σιλουέτα σου;» ή «Ποιο είναι το μυστικό του ασύλληπτα καλλίγραμμου, γραμμωμένου και αρμονικά διαμορφωμένου σώματός σου;». Η απάντηση είναι μία: αφού ξυπνήσω και ρίξω μπόλικο νερό στα μούτρα μου για να ξεπεράσω τις ψευδαισθήσεις μεγαλείου, απαντώ (και ας μην με έχει ρωτήσει ποτέ κανείς): ο φίλος και πέρσονα τρέηνε (personal trainer βρε) Γιάννης Εμμανουηλίδης και τα μαθήματα functional training που ξεκίνησα μαζί του πέρυσι το καλοκαίρι.

Για να μην σας τα πολυλογώ, μέχρι πέρσι το καλοκαίρι είχα σταματήσει να γυμνάζομαι εξ ολοκλήρου: για λόγους ψυχολογίας και γενικευμένης απογοήτευσης, είχα χάσει κάθε διάθεση να ασχοληθώ με το σώμα μου και να κάνω την παραμικρή προσπάθεια να το αλλάξω αυτό. Κάποια στιγμή ξεκουνήθηκα από τη σαπίλα που με είχε καταλάβει και ο φίλος Γιάννης προσφέρθηκε να με βοηθήσει, με μαθήματα functional, καθώς τότε μετακόμιζε στον νέο του χώρο και ήταν ευκαιρία για μια αλλαγή. Και είδα. Αλλαγή εννοώ. Και σχετικά άμεσα επίσης θα έλεγα. Αλλά για να μην περιαυτολογώ πέραν της δεύτερης παραγράφου, επιτρέψτε μου να δώσω τη σκυτάλη στον ίδιο το Γιάννη να μας μιλήσει λίγο για τη δουλειά του και πώς αυτή έγινε ακόμα πιο ενδιαφέρουσα αφού ξεκίνησε να προπονεί εμένα (οι ψευδαισθήσεις μεγαλείου που λέγαμε;).

Καλησπέρα Γιάννη, θες να μας πεις λίγα πράγματα για τον εαυτό σου;

Καλησπέρα, είμαι ο Γιάννης Εμμανουηλίδης και επί σειρά ετών, μετά τις σπουδές μου στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και στην επαγγελματική σχολή χορού Ραλλού Μάνου, δραστηριοποιήθηκα ως επαγγελματίας χορευτής, τόσο σε ομάδες σύγχρονου χορού, όσο και σε τηλεοπτικά σόου, βιντεοκλίπ κτλ. Γύρω στο 2015, βρέθηκα σε ένα εργασιακό σταυροδρόμι, το οποίο τελικά με έβγαλε στο δρόμο για το PILATES.  Η εκπαίδευσή μου στη μέθοδο PILATES, ήρθε κάπως φυσικά, μιας και η εμπειρία μου στον χορό ήταν ιδιαίτερα βοηθητική (ο ιδρυτής της μεθόδου, Joseph Pilates, είχε συνεργαστεί με  χορευτές και είχε επίσης εμπνευστεί από τις τεχνικές χορού της εποχής του). Στη συνέχεια και καθώς έβλεπα ότι ο χώρος της γυμναστικής συνέχισε να με ελκύει, αποφάσισα να εμπλουτίσω τις σπουδές μου παρακολουθώντας το 6μηνο πρόγραμμα σπουδών Personal Training της σχολής Base Training, και αποκτώντας δύο από τις πιο έγκριτες διεθνείς πιστοποιήσεις του ASCM & NASM C.E.S. Τώρα που μιλάμε τελειώνω το Bachelor Φυσικής Αγωγής στο κρατικό πανεπιστήμιο της Βουργουνδίας, είμαι παράλληλα ενεργός αθλητής πυγμαχίας και διατηρώ τον δικό μου χώρο στον οποίο δουλεύω με τους ασκούμενούς μου με την επωνυμία WELLNESS 360.

Για όσους δεν ξέρουν τι είναι το functional training, μπορείς να μας δώσεις ένα σύντομο ορισμό;

Ο όρος functional training αναφέρεται στην προπονητική μέθοδο του εμπλουτισμού μιας προπονητικής μονάδας ( προπόνησης ) με διάφορα ερεθίσματα, έτσι ώστε να προετοιμαστεί ο ασκούμενος για τις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο χρησιμοποιούμε ένα πλήθος ασκήσεων με στόχο να ενισχύσουμε την μυϊκή δύναμη και μυϊκή αντοχή, την αερόβια αντοχή, να αναπτύξουμε και να βελτιώσουμε την ισορροπία και την ιδιοδεκτικότητα και προσπαθούμε να έχουμε μοτίβα κίνησης που προσομοιάζουν όσο περισσότερο γίνεται τις καθημερινές κινήσεις, χρησιμοποιώντας κυρίως πολυαρθρικές ασκήσεις.

Πέρα από την πιθανότητα να πέσουν επάνω μου ερχόμενοι ή φεύγοντας από κάποιο μάθημά σου, τι άλλα benefits έχει το functional training;

Το να πέσουν πάνω σου σίγουρα είναι ένα μπόνους! Μιλώντας σοβαρά όμως, τα οφέλη του functional training, είναι πως σε πρακτικό επίπεδο, είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος άσκησης που σίγουρα δεν σε κάνει να βαριέσαι, σε γυμνάζει με «χρήσιμο τρόπο» (δηλαδή ασκείσαι με τρόπο ο οποίος μπορεί να ωφελήσει την καθημερινότητά σου) και, καθώς το μάθημα γίνεται σε γκρουπ των 2-4 ατόμων, είναι θεωρώ και μια στιγμή της ημέρας που προσφέρεται και για αποφόρτιση και κοινωνικοποίηση με τους συνασκούμενους.

Σε ψυχολογικό επίπεδο τα οφέλη του  functional training, είναι αυτά που έχει κάθε μορφή συστηματικής σωματικής άσκησης: βελτίωση της διάθεσης, κινητοποιεί τον ασκούμενο στο να δεσμευτεί σε ένα πρόγραμμα και να στοχεύσει στην προσωπική βελτίωση μέσω αυτού, βοηθά στην καλύτερη ποιότητα ύπνου, μειώνει το στρες ή λειτουργεί ως βαλβίδα αποσυμπίεσής του.

Εσένα γιατί σου αρέσει το functional;

Προσωπικά, όταν δεν κάνω συγκεκριμένη προπόνηση, στο πλαίσιο αθλητικών υποχρεώσεων στην πυγμαχία, ακολουθώ και ο ίδιος τις αρχές του functional training και ασκούμαι σύμφωνα με αυτές. Κατά τη γνώμη μου πρόκειται για μια πιο ρεαλιστική και ολιστική προσέγγιση πάνω στην άσκηση και προετοιμάζει το σώμα για τις απαιτήσεις της καθημερινότητας σε αντίθεση με άλλες προπονητικές μεθόδους,που εστιάζουν μόνο στην αύξηση της μυϊκής υπερτροφίας ή δύναμης.

Οι περισσότεροι πελάτες σου είναι fans του functional ή του pilates; (btw o Γιάννης είναι εξίσου καλός δάσκαλος pilates)

Θα έλεγα ότι οι περισσότεροι που απευθύνονται σε μένα για μαθήματα αρχικά μου ζητούν μαθήματα Pilates και ο λόγος είναι πως τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένα μεγάλο hype σχετικά με την μέθοδο αυτή. Συχνά όμως, μετά από κουβέντα και αφού δοκιμάσουν ένα μάθημα  functional training καταλαβαίνουν και οι ίδιοι τα οφέλη και προσανατολίζονται σε αυτό. Ο λόγος είναι πως η μέθοδος  Pilates είναι ένας πολύ καλός τρόπος να γίνει μια στοχευμένη ενδυνάμωση του λεγόμενου “Powerhouse”, του κέντρου δηλαδή του σώματος, που έχει να κάνει με τους κοιλιακούς μυς, τους γλουτούς και τους ραχιαίους. Υστερεί όμως στην ενδυνάμωση του υπόλοιπου σώματος, ειδικά αν μιλάμε για το pilates mat, τις ασκήσεις που γίνονται στο έδαφος.

Τι σου ζητάνε συνήθως οι μαθητές-πελάτες σου; Ποια είναι τα πιο δημοφιλή fitness requests που λαμβάνεις;

Τα 2 top fitness requests είναι η βελτίωση της φυσικής κατάστασης εν γένει και η γράμμωση. Ωστόσο και τα 2 είναι σύνθετα ζητούμενα και στόχοι, που η επίτευξή τους απαιτεί προπαρασκευαστική περίοδο στην διάρκεια της οποίας ο ασκούμενος εξοικειώνεται με τις ασκήσεις και τα ασκησιογενές στρες, ενώ μετά ακολουθεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα για την επίτευξη του κάθε στόχου.

Εσύ τι προπόνηση κάνεις και ποια μορφή γυμναστικής είναι η αγαπημένη σου;

Εγώ ασχολούμαι συστηματικά με την πυγμαχία και όταν δεν ακολουθώ ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα εκγύμνασης (για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων στο κομματι της πυγμαχίας) επιλέγω κι εγώ το functional training .

Ποιο μυοσκελετικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν πιο συχνά οι πελάτες σου και τι θα πρότεινες για να το αντιμετωπίσει κάποιος;

Το νούμερο ένα μυοσκελετικό πρόβλημα που συναντώ στους ασκούμενούς μου είναι το λεγόμενο upper crossed syndrome,που σε απλά ελληνικά, είναι η ύπαρξη κύφωσης, η έσω στροφή των ώμων και η πρόσθια προβολή του αυχένα, τα οποία όλα αποτελούν αποτέλεσμα της καθιστικής εργασίας και της έλλειψης ορθοσωμικής αντίληψης. Δυστυχώς ο τρόπος ζωής μας, μας έχει φέρει σε ένα σημείο όπου βλάπτουμε καθημερινά το σώμα μας χωρίς καν να το αντιλαμβανόμαστε.

Γιατί να επιλέξει κάποιος το Personal Training σε σύγκριση με το παραδοσιακό γυμναστήριο;

Το personal training και το small group training είναι ο πιο  “value for money” τρόπος εκγύμνασης, καθώς για 1 ώρα έχεις έναν προπονητή να σε καθοδηγεί και να σε βοηθά στις προσωπικές δυσκολίες και ανάγκες. Σε αντίθεση με το παραδοσιακό γυμναστήριο στο οποίο συνήθως δεν υπάρχει καθοδήγηση και εξατομικευμένη στοχοθεσία. Προφανώς και το  personal training-small group training είναι κάπως πιο ακριβό, όμως είναι αυτό που λένε πως “Ό,τι πληρώνεις, παίρνεις!”.

Σε πόσο καιρό θα δει κάποιος αποτελέσματα από την στιγμή που θα ξεκινήσει να κάνει personal;

Εξαρτάται από διάφορους παράγοντες και διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αν για παράδειγμα κάποιος έχει ασχοληθεί συστηματικά στο παρελθόν με τη γυμναστική, το σώμα του ενδέχεται να είναι πιο δεκτικό στο εκ νέου ασκησιογενές ερέθισμα και να αποδώσει πιο γρήγορα.

Επίσης, άνθρωποι που έχουν γυμναστεί στο παρελθόν κατέχουν ως ένα βαθμό την τεχνική των βασικών ασκήσεων και συνεπώς, με πιο σωστή τεχνική έρχονται και πιο γρήγορα αποτελέσματα.

Τέλος, σημαντικό ρόλο στο πόσο γρήγορα θα δει κάποιος εμφανή διαφορά στον καθρέφτη, εξαρτάται από το ποσοστό σωματικού λίπους, δηλαδή αν έχει περισσότερα κιλά από αυτά που ορίζουν οι επίσημες διατροφολογικές οδηγίες. Γενικά όμως, μετά τους 2 πρώτους μήνες συστηματικής εκγύμνασης θεωρώ πως όλοι αρχίζουν να νιώθουν και να βλέπουν διαφορετικά το σώμα τους.

Τέλος, ποιος είναι ο καλύτερος σου μαθητής και γιατί;

Δεν έχω καλύτερο ή αγαπημένο μαθητή. Κάθε ένας είναι διαφορετικός και μοναδικός και εκτιμώ την εμπιστοσύνη που μου δείχνουν σε σωματικό και οικονομικό επίπεδο, καθώς και τον χρόνο που προσφέρουν στην συνεργασία μας.

Ο Γιάννης Εμμανουηλίδης είναι ACSM Certified personal trainer, απόφοιτος της επαγγελματικής σχολής χορού “Ραλλού Μάνου”, N.A.S.M. Corrective Exercise Specialist και ειδικεύεται στο fitness training, την ορθοσωμία και την αποκατάσταση τραυματισμών.

Μπορείτε να τον βρείτε στο Instagram εδώ, στο Facebook εδώ, στο Youtube εδώ ή μέσω email στο [email protected].