Η προπόνηση ενδυνάμωσης είναι μια σημαντική πτυχή της φυσικής κατάστασης και υπάρχει μια ποικιλία ασκήσεων που μπορούν να σας βοηθήσουν να χτίσετε δύναμη και να βελτιώσετε τη γενική σας υγεία. Ακολουθούν τρεις ασκήσεις που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές για την προπόνηση ενδυνάμωσης:

Squats

Τα squats είναι μια σύνθετη άσκηση που δουλεύει πολλές μυϊκές ομάδες ταυτόχρονα, συμπεριλαμβανομένων των τετρακέφαλων, των μηριαίων και των γλουτών. Βοηθούν επίσης στην ενίσχυση του κάτω μέρους της πλάτης και του κορμού. Για να εκτελέσετε ένα squat, σταθείτε με τα πόδια ανοιχτά στο πλάτος των ώμων και χαμηλώστε το σώμα σας σαν να κάθεστε σε μια καρέκλα. Φροντίστε να κρατάτε το στήθος σας ψηλά και την πλάτη σας ίσια καθώς χαμηλώνετε το σώμα σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια μπάρα ή αλτήρες για να προσθέσετε αντίσταση στην άσκηση ή μπορείτε απλά να εκτελέσετε squats με το βάρος του σώματος.

Deadlifts

Το deadlift είναι μια άλλη σύνθετη άσκηση που λειτουργεί σε μια ποικιλία μυϊκών ομάδων, συμπεριλαμβανομένων των μηριαίων, των γλουτών και της πλάτης. Είναι επίσης μια εξαιρετική άσκηση για τον κορμό και το πάνω μέρος της πλάτης. Για να εκτελέσετε μια άρση, σταθείτε με τα πόδια ανοιχτά στο πλάτος των γοφών και σκύψτε για να πιάσετε μια μπάρα ή ένα ζευγάρι αλτήρες. Κρατήστε την πλάτη σας ίσια και το στήθος σας ψηλά καθώς σηκώνετε το βάρος μέχρι τους γοφούς σας. Φροντίστε να χρησιμοποιείτε τη σωστή φόρμα και να χρησιμοποιείτε βάρος που είναι κατάλληλο για το επίπεδο φυσικής σας κατάστασης.

Έλξεις

Οι έλξεις είναι μια εξαιρετική άσκηση για να δουλέψετε το πάνω μέρος της πλάτης, τους δικέφαλους και τους πήχεις. Συνήθως γίνονται χρησιμοποιώντας μια ράβδο έλξης, αλλά μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια ζώνη αντίστασης για να εκτελέσετε υποβοηθούμενα έλξεις. Για να κάνετε, πιάστε τη μπάρα με τις παλάμες σας στραμμένες μακριά από το σώμα σας και τα χέρια σας στο πλάτος των ώμων. Κρεμάστε από τη μπάρα και τραβήξτε το σώμα σας προς τα πάνω προς τη μπάρα, κρατώντας τον κορμό σας σφιχτό και την πλάτη σας ίσια. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το μηχάνημα υποβοήθησης έλξης για όσους δεν μπορούν να κάνουν έλξεις μόνοι τους.

Αυτές είναι τρεις ασκήσεις που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές για την οικοδόμηση δύναμης, αλλά δεν είναι οι μόνες διαθέσιμες επιλογές. Υπάρχουν πολλές άλλες ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε για να χτίσετε μυς και δύναμη, συμπεριλαμβανομένου του πάγκου, της πίεσης των ώμων κ.α. Όπως πάντα, είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον επαγγελματία υγείας σας πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε νέα ρουτίνα προπόνησης και να βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε τη σωστή φόρμα και τεχνική για να αποφύγετε τραυματισμούς.