Το ρολόι είναι ένα από τα απαραίτητα αξεσουάρ για το στιλ ενός άνδρα. Ολοκληρώνει την εικόνα ενός προσεγμένου συνόλου, για να μην αναφέρουμε ότι αποτελεί τέλειο gadget -βλέπε James Bond. Όταν διαλέγεις λοιπόν το αξεσουάρ που θα φορέσεις στο χέρι σου πρέπει να λαμβάνεις υπόψη σου τόσο την κομψότητα στην εμφάνιση, όσο και την ποιότητα των υλικών και τα χαρακτηριστικά του. Όπως είναι η σειρά Portugieser της IWC -κουβαλάει μια πλούσια ιστορία πολλών χρόνων, ενώ έχει αναβαμιστεί με τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες της ωρολογοποιίας και έχει επανασχεδιαστεί κρατώντας λεπτομέρειες από το ιστορικό της παρελθόν.

1939 – Η αρχή

Στα μέσα της δεκαετίας του 1930, κι ενώ στη μόδα ήταν τα μικρά, Art Deco, ρολόγια χειρός, δύο Πορτογάλοι έμποροι παρήγγειλαν στην IWC ένα μεγάλου μεγέθους ρολόι χειρός με ακρίβεια που διέθεταν τα ρολόγια τσέπης. Το 1939, οι επαγγελματίες ωρολογοποιοί της IWC τοποθέτησαν ένα hunter pocket watch 74 calibre σε μια κάσα 41.5 χιλιοστών -αντλώντας έμπνευση από τα ναυτικά ρολόγια που η IWC κατασκεύαζε για το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό εκείνη την εποχή. Με την ένδειξη δευτερολέπτων στη θέση «6», ένα απλό chapter ring, αραβικά νούμερα και λεπτούς φυλλοειδείς δείκτες, το Reference 325 σημάδεψε την ιστορία της σειράς Portugieser. Ωστόσο, ήταν μια δημιουργία πολύ μπροστά από την εποχή της κι έτσι μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1970, είχε πουλήσει μόλις 690 τεμάχια.

1993 – Ο επανασχεδιασμός

Ο τότε Διευθυντής Marketing και Πωλήσεων, Hannes Pantli, παρουσίασε την επανέκδοση του Reference 325 σε μια σειρά περιορισμένων κομματιών. Το νέο όνομα, «Portugieser», αφενός έκανε αναφορά στις ρίζες του Reference 325 και, αφετέρου, δημιουργούσε μια σύνδεση με θέματα όπως η πλοήγηση, η ακρίβεια και η αξιοπιστία. Κυκλοφόρησαν μόλις 1.000 κομμάτια από ανοξείδωτο ατσάλι, 500 από 5Ν χρυσό και 250 από πλατίνα. Το Portugieser Anniversary Edition εξαντλήθηκε πολύ γρήγορα, δημιουργώντας μία παγκόσμια τάση για τα μεγαλύτερου μεγέθους ρολόγια χειρός.

2003 – Μέχρι το φεγγάρι

Το 2003, τοποθετήθηκε για πρώτη φορά ο μηχανισμός του perpetual calendar (σχεδιασμένος από τον Kurt Klaus) σε ρολόι Portugieser. Αναγνωρίζοντας αυτόματα τη διαφορετική διάρκεια του εκάστοτε μήνα και τα δίσεκτα έτη, όλες οι ενδείξεις συγχρονίζονται μεταξύ τους τέλεια, ενώ μπορούν εύκολα να ξαναρυθμιστούν αν έχει να χρησιμοποιηθεί κιρό. Το ημερολόγιο επανασχεδιάστηκε πάνω στο μεγαλύτερο καντράν, εμφανίζοντας τη φάση της σελήνης με μεγαλύτερη ακρίβεια. Το Portugieser Perpetual Calendar Double Moon (Ref. 50611) είναι το πρώτο μοντέλο της IWC που διαθέτει διπλή ένδειξη της φάσης της σελήνης. Το ασυνήθιστο αυτό χαρακτηριστικό, εμφανίζει το φεγγάρι όπως αυτό είναι ορατό τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο ημισφαίριο.

2010 – Η σπορ πινελιά

Το 2010 στόχος ήταν ο σχεδιασμός ενός ανθεκτικού ρολογιού με υψηλή στεγανότητα που να ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Έτσι, ο επικεφαλής σχεδιαστής της IWC, Christian Knoop επανασχεδίασε το Yacht Club (Ref. 811A/D), που κυκλοφόρησε το 1967 από την IWC. Με το Portugieser Yacht Club Chronograph (Ref. 3902), γεννήθηκε ένα σπορ ναυτικό ρολόι, υψηλών προδιαγραφών, με ιδιαίτερα ανθεκτική κάσα (διαμέτρου 45-χιλιοστών) που διαθέτει στεγανότητα σε πίεση 6 bar. Οι ώρες και τα λεπτά της χρονομέτρησης συνδυάζονται και εμφανίζονται σε έναν ευανάγνωστο μετρητή τοποθετημένο στη θέση «12», ενώ η φλάντζα με την κλίμακα τετάρτων του δευτερολέπτου του προσδίδει τον χαρακτήρα ενός ναυτικού οργάνου με διακριτικό σπορ στυλ.