Ώρα να ξεκαθαρίσουμε μερικούς μύθους…

Ακούς τον κολλητό σου να λέει “Πω, φίλε σήμερα σήκωσα πολλά κιλά στο γυμναστήριο” και απορείς. Αφενός γιατί είναι μισοριξιά και αφετέρου σου λέει κάτι νούμερα που ταιριάζουν σε παιδάκι 15 χρονών. Και όμως είναι ΠΟΛΛΑ ΚΙΛΑ. Ας διαχωρίσουμε λοιπόν τα πολλά και τα λίγα κιλά σε κλίματα gym.

Τα πολλά κιλά

Είναι η βάση που πρέπει να ξεκινήσουμε τον προσδιορισμό. Όπου βάση, εσύ. Πόσα χρόνια ασχολείσαι; Πόσα κιλά είσαι; Τι άσκηση κάνεις; Που στοχεύεις;

Ένα-ένα λοιπόν. Τα πολλά κιλά για ένα άτομα που είναι 70 κιλά για στήθος είναι το βάρος του. Για δικέφαλα όμως είναι τα 15 κιλά maximum. Πως προκύπτει αυτό το νούμερο;

Η βασική αρχή των πολλών κιλών έχει να κάνει με τις επαναλήψεις. Όταν “χτυπάμε” πολλά κιλά πάμε για 8-10 επαναλήψεις. Όμως δεν σημαίνει πως στη 8η βγαίνει η ψυχή από τα μάτια μας. Παίρνουμε τόσα κιλά, ώστε να μπορούμε plus μια επανάληψη. Βασικός κανόνας: Ποτέ δεν παίρνουμε οριακά κιλά εκτός και αν πάμε για μονή επανάληψη (βλέπε άρσεις, squat και πάγκο στήθος).

Σημαντικό ρόλο παίζει η άσκηση. Πολλά κιλά για εκτάσεις ώμων με αλτήρες είναι τα 15. Ακόμα και τα 10. Για πιέσεις στήθος με αλτήρες είναι τα 28. Οπότε πάλι γυρνάμε στον αριθμό των μέγιστων επαναλήψεων+1.

Τα λίγα κιλά

Τα λίγα κιλά, είναι τα κιλά που όταν τα εκτελείς στην άσκηση, δεν σε φτάνουν στην κόπωση. Αν κάνεις στο μηχάνημα για τους τετρακέφαλους 10 επαναλήψεις με 20 κιλά, είναι λίγα. Το ίδιο αν κάνεις 10 επαναλήψεις με 5 κιλά για δικέφαλα.

Το βασικό είναι η κόπωση. Μπορείς να φτάσεις στο σημείο της κόπωσης του μυ με 5 κιλά αλλά με 100 επαναλήψεις. Που εδώ μπαίνει ο παράγοντας τι θέλει να πετύχει ο καθένας. Μυϊκό όγκο; Γράμμωση; Ενδυνάμωση;

Εν κατακλείδι, είναι υποκειμενικά τα πολλά και τα λίγα κιλά γιατί σημασία έχει η σωστή εκτέλεση της άσκησης. Αν η τεχνική είναι σωστή το αποτέλεσμα θα είναι σωστό είτε με 10 κιλά, είτε με… 100!

Σημαντικότερο είναι η αποφυγή τραυματισμών, οπότε χρησιμοποιείται τα βάρη με σύνεση!