Όλοι κάποια στιγμή έχουμε αναρωτηθεί αν γυμναζόμαστε αρκετά ή αν επαρκούν 2 ή 3 φορές την εβδομάδα άσκησης για να έχουμε ένα υγιές και καλλίγραμμο σώμα.

του Δημήτρη Χάλαρη

Η αλήθεια είναι ότι αυτό εξαρτάται από τους στόχους που έχει κάποιος. Αν κάποιος λοιπόν στοχεύει στην γενικότερη υγεία του μπορεί να είναι αρκετή μια καθημερινή προπόνηση ήπιας έντασης διάρκειας 30λεπτών έως 1 ώρα: π.χ. περπάτημα, κολύμπι, ποδήλατο κ.α.

Αν ο στόχος είναι πιο εξειδικευμένος και στοχεύει π.χ. στην απώλεια βάρους, στην βελτίωση εικόνας σώματος, στην βελτίωση των παραμέτρων της φυσικής κατάστασης, τότε θα πρέπει η προπόνηση να εξειδικευτεί πάνω στους εκάστοτε στόχους και μπορεί να περιέχει διαφόρων ειδών προπόνησης, σε συνδυασμούς και να έχει συχνότητα 3-5 ημέρες την εβδομάδα για 30-45λεπτά μέτριας και πιο έντονης άσκησης.

xalarhs

Γενικότερα όσο πιο έντονη είναι μία προπόνηση τόσο πιο μικρή είναι η διάρκεια της και μεγαλύτερος ο χρόνος αποκατάστασης για την επόμενη προπόνηση, ενώ όσο πιο ήπια είναι μία προπόνηση τόσο πιο μεγάλη μπορεί να είναι η διάρκεια της και μικρότερος ο χρόνος αποκατάστασης για την επόμενη προπόνηση.

Επίσης είναι προτιμότερο να γυμνάζεται κανείς καθημερινά σε ήπια έως μέτρια ένταση, παρά 2-3 φορές την εβδομάδα με έντονη άσκηση(ειδικά αυτοί που έχουν χαμηλό επίπεδο φυσικής κατάστασης).

Για να αποφύγετε λάθη και παρερμηνείες να συμβουλεύεστε πάντα εξειδικευμένους γυμναστές και προπόνητες. Καλές προπονήσεις!