Εάν ασκείστε τακτικά, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχετε παραλείψει μια προπόνηση επειδή απλά είστε πολύ κουρασμένοι για να σηκωθείτε. Και είναι φυσικό! Το να είμαστε πολύ κουρασμένοι για άσκηση λόγω ταραχώδους προγράμματος, έλλειψης ύπνου ή λιγότερο από επαρκή διατροφή συμβαίνει σε όλους μας.

Θα πρέπει να παραλείψετε την προπόνησή σας για να κοιμηθείτε ή θα πρέπει να αντέξετε την εξάντλησή σας και απλώς να την τελειώσετε;

Παραδόξως, μπορεί να διαπιστώσετε ότι ένα ταξίδι στο γυμναστήριο για το αγαπημένο σας boot camp ή μάθημα spin είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται το σώμα σας. Αλλά η πραγματική απάντηση εξαρτάται από το πόσο καλά κοιμάσαι τον τελευταίο καιρό.

Υπάρχει μια κρίσιμη διαφορά ανάμεσα στο να νιώθουμε πώς τεμπελιάζουμε και στο να είστε βαθιά ψυχικά και σωματικά εξαντλημένοι ή άρρωστοι. Η γνώση της διαφοράς είναι το κλειδί όταν πρόκειται να αποφασίσετε αν θα πάτε στο γυμναστήριο ή πάρετε καλύτερα έναν υπνάκο.

Πώς η άσκηση ενισχύει την ενέργεια

Ένας λόγος που παρατηρείτε αύξηση της ενέργειας από την άσκηση είναι επειδή βοηθά το καρδιαγγειακό σας σύστημα να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βελτιώσεις στην υγεία σας και σε αύξηση των επιπέδων ενέργειας.

Επιπλέον, όταν ασκείστε, το σώμα σας απελευθερώνει την ορμόνη της «καλής αίσθησης» που ονομάζεται σεροτονίνη – ως απόκριση στην αυξημένη δραστηριότητα. Και όταν δεσμεύεστε σε ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα τακτικής άσκησης, μπορεί να διαπιστώσετε ότι κοιμάστε καλύτερα, σύμφωνα με το Johns Hopkins Medicine, πράγμα που σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να αισθάνεστε κουρασμένοι την επόμενη μέρα.

Πώς η άσκηση βοηθά στη μείωση του στρες

Το άγχος, η κούραση και η άσκηση συμβάλλουν στο να αισθάνεστε πολύ κουρασμένοι για να ασκηθείτε. Εάν είστε κουρασμένοι από το άγχος, μια προπόνηση μπορεί να σας βοηθήσει να ανακουφίσετε τα συμπτώματά σας. Μια καλή προπόνηση μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να νιώσετε πιο χαλαροί και γεμάτοι ενέργεια.

Επιπλέον, τα οφέλη για την ψυχική υγεία της άσκησης μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του στρες, η οποία μπορεί να μειώσει τα αισθήματα κόπωσης. Η άσκηση μπορεί επίσης να καταπολεμήσει τα προβλήματα ύπνου που συχνά συνοδεύουν το άγχος.

Πότε να παραλείψετε μια προπόνηση

Μερικές φορές, μια προκλητική ρουτίνα έντονης άσκησης και εφίδρωσης μπορεί να είναι επιζήμια για την υγεία σας. Εάν έχετε πραγματικά έλλειψη ύπνου μπορεί να μην είναι πραγματικά ασφαλές για εσάς να ασκηθείτε. Εάν γυμνάζεστε όταν είστε εξαιρετικά εξαντλημένοι, μπορεί να διακινδυνεύσετε να γίνετε απρόσεκτοι και να κάνετε πραγματικό κακό στον εαυτό σας.

Σύμφωνα με ένα άρθρο του 2017 στο Current Sports Medicine Reports, ο επαρκής ύπνος συμβάλλει στη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης, της εγρήγορσης και της διάθεσης. Με άλλα λόγια, εάν δεν έχετε λάβει επτά έως εννέα ώρες ύπνου τη νύχτα και αισθάνεστε εξαντλημένοι, είναι πιθανώς καλύτερο να παραλείψετε την προπόνησή σας και να προσπαθήσετε να καλύψετε τη διαφορά στον ύπνο σας.

Αλλά εάν τα αισθήματα κούρασης πηγάζουν από ένα υπερβολικά γεμάτο πρόγραμμα, ίσως θελήσετε να παραλείψετε αυτή τη συνεδρία και να επιτρέψετε στον εαυτό σας να ασκηθείτε αύριο.

Αλλά προτού το κάνετε αυτό συνήθεια, να θυμάστε ότι δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσετε την άσκηση. Αντίθετα, προσαρμόστε το ημερολόγιό σας για να δημιουργήσετε χώρο για φυσική κατάσταση στην ημέρα σας.