Είμαστε “φτιαγμένοι” για να κινούμαστε και να αλληλεπιδράμε ελεύθερα με το περιβάλλον. Και αποτελουμαστε από σώμα, σκέψη και συναισθήματα που βρίσκονται σε συνεχή αναζήτηση ισορροπίας, ώστε να μπορούμε να εκφράσουμε πλήρως τις δυνατότητές μας και τα ταλέντα μας. Όταν παραμελούμε ένα ή περισσότερα από αυτά τα μέρη, όλο μας το σύστημα δυσλειτουργεί. Ως αποτέλεσμα αντιμετωπίζουμε κινητικές, σωματικές, διανοητικές και συναισθηματικές δυσκολίες, πόνους και στρες. Δυσκολευόμαστε να εκφράζουμε τον εαυτό μας, να δημιουργούμε υγιείς σχέσεις και να ζούμε μια πλήρη ζωή. Το ερώτημα που τίθεται είναι… Μπορούμε να προπονήσουμε την ενσυνειδητότητα μας; 

SATI Dynamic: Sensorial Awareness Training & Inspiration – Προπονηση Επιγνωσης

Το SATI Dynamic ειναι ενα καινοτόμο και ολοκληρωμένο σύστημα μεθόδων και πρακτικών που έχει ως κύριο στόχο την αναζήτηση και την εκπαίδευση ευαισθητοποίησης, ενσυνειδητότητας, αυτογνωσιας και επίγνωσης σε όλα τα επίπεδα της ύπαρξής μας: σωματική, συναισθηματική, πνευματική, ψυχική, ενεργειακή, νοητική, αλλα και σε συσχετισμο με τους άλλους.

https://www.youtube.com/watch?v=8xq_b2ohFkk&t=28s

Awareness Training – εκπαίδευση ενσυνειδητότητας

Τι είναι το SATI: Η λέξη Sati στη γλώσσα Pali σημαίνει κατά προσέγγιση mindfulnessενσυνειδητότητα. Η εννοια, όπως είναι γνωστή σήμερα, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Βούδα πριν από δύο χιλιάδες πεντακόσια χρόνια. Σύμφωνα με τον ορισμό που δίνεται στον επιστημονικό τομέα, ο όρος ενσυνειδητότητα αναφέρεται σε μια συνειδητή, σκόπιμη και χωρίς επικρίσεις προσοχή στην παρούσα στιγμή και στα πράγματα όπως ακριβώς έχουν. Η ενσυνειδητότητα και η πλήρης επίγνωση αναπτύσσονται μέσω συγκεκριμένων ασκήσεων κίνησης και έκφρασης και συγκεκριμένων διαλογισμών. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η τακτική άσκηση τέτοιων ασκήσεων και «διαλογισμών» επιδρά βαθιά στη σωματική και ψυχική υγεία!

SATI Dynamic: μπορουμε και χρειαζεται να “προπονησουμε” την ενσυνειδητότητα μας

Το SATI Dynamic ειναι ενσυνειδητότητα μεσω κίνησης και βασιζεται στις αρχες των παρακατω πρακτικων:

  • Γιόγκα (Ashtanga Yoga)
  • ενεργή παρατήρηση
  • λειτουργική προπόνηση (functional and core training)
  • βιοενεργητική σωματική ψυχοθεραπεία
  • μουσικοθεραπεία
  • στατικός, δυναμικός, χορευτικός διαλογισμός
  • mindfulness

Τις οποίες διαμορφώνει και σχεδιάζει έτσι ώστε να μπορούν να ενταχθούν στη σύγχρονη εποχή και στη διαφορετικότητα του κάθε ανθρωπου. Στην πράξη, σε καθε SATI Dynamic workout, workshop η῏ retreat, μεσω της εμπειριας συγκεκριμένων ακολουθιών ασκησεων ερεθιζουμε, μέσω της σωματικης καθοδηγουμενης κίνησης, την ευαισθητοποίηση, τη σκέψη, την αντίληψη και τη φαντασία! Καθε εμπειρια SATI Dynamic αποτελει ενα ταξιδι μεσα μας, που μας χαριζει απιστευτους και πολυτιμους θησαυρους.

Σειρές ασκήσεων

Οι σειρές ασκήσεων, πέρα από την ενεργοποίηση και προπόνηση των ικανοτήτων μας όπως δυναμη, αντοχή, συντονισμό, ισορροπια, ευλυγισία κλπ, έχουν ως σκοπό την ανάγνωση των αρθρώσεων, των μυών και των ορθοστατικών σχέσεων πάντα μέσω της παρατήρησης και του ελέγχου της αναπνοής. Η αναπνοή είναι η καρδιά της πρακτικής. Συνδέει τη μια κίνηση με την άλλη και αντιπροσωπεύει πρακτικά τη δυναμική ένωση του εσωτερικού και εξωτερικού κόσμου μας. Είναι η έκφραση της ενέργειας μας. Οι κινήσεις που ρυθμίζονται από την αναπνοή κατευθύνουν την ισορροπία μας. Την ισορροπία ανάμεσα στη δύναμη και την ευελιξία, την ελαφρότητα και τη βαρύτητα, την κίνηση και την ακινησία.

Σκοπός της πρακτικης

Ο απώτερος στόχος είναι να καλλιεργηθεί η ενσυνειδητότητα, η επίγνωση και η ευαισθησία, να επεκταθεί το ρεπερτόριο της κίνησης και να αυξηθεί η ικανότητα διαχειρησης της ενέργεια μας. Ετσι, μπορούμε να συνδεθούμε με τις πραγματικές δεξιότητες και δυνατότητές μας, μέσα από μια βιωματική εμπειρία κίνησης, έκφρασης και συναισθήματος στατικού και δυναμικού διαλογισμού. Τα οφέλη αντικατοπτρίζονται στη στάση και στην κατασταση του σώματος μας, στον τρόπο που κινούμαστε, αναπνέουμε, εκφραζομαστε, επικοινωνουμε, συσχετιζομαστε, κοιμόμαστε. Με λίγες λεξεις, στην ποιότητα της ζωής μας.

Σε ποιους απευθυνεται;

Το SATI Dynamic προτείνει εμπειριες που απευθύνονται σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας και φυσικής κατάστασης, που επιθυμούν να βελτιώσουν τα κινητικά τους μοτίβα, να αυξήσουν το βαθμό ψυχικής και σωματικής ευεξίας και να αναπτυξουν την αυτογνωσια και την ενσυνειδητότητα τους.

*****