Οι περισσότεροι γνωρίζετε διαισθητικά ότι η ύπαρξη στενών, υποστηρικτικών σχέσεων είναι σημαντική για την ευτυχία και την ευημερία σας.

Δεκαετίες επιστημονικής έρευνας επιβεβαιώνουν ότι οι ανθρώπινες σχέσεις όχι μόνο επηρεάζουν την υγεία αλλά συνιστούν καθοριστικό παράγοντα για το πόσα χρόνια θα ζήσουμε και πόσο σωματικά υγιείς και ψυχικά θα είμαστε αυτά τα χρόνια.

Οι σχέσεις δεν είναι μόνο οι στενές, οικογενειακές και συζυγικές σας σχέσεις. Όλα τα είδη ανθρώπινων σχέσεων— από την κοινωνική μέχρι την επαγγελματική, από τα άτομα με τα οποία συμμετέχετε σε κοινές ομάδες μέχρι τον συνάνθρωπο που βρίσκεται δίπλα σας στην ουρά του σούπερ μάρκετ- όλες οι σχέσεις μετράνε.

Τα καλά νέα:

Με μικρές μόνο αλλαγές μπορείτε να βελτιώσετε θεαματικά τις σχέσεις σας.

  1. Αλλάξτε τις λέξεις που σκέφτεστε για άλλους ανθρώπους

Οι λέξεις έχουν σημασία, είναι σημαντικές. Όχι μόνο οι λέξεις που χρησιμοποιείτε όταν μιλάτε στους άλλους, αλλά οι λέξεις που λέτε στον εαυτό σας για τους άλλους. Όταν λέτε στον εαυτό σας  «ποτέ δεν με ακούνε» ή «είναι τόσο εγωκεντρικοί» πριν ή κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας με ένα σύντροφο, συνάδελφο, μέλος της οικογένειας ή φίλο, τότε έχετε περισσότερες πιθανότητες να βρείτε αποδεικτικά στοιχεία της εγωκεντρικής ή γενικά αρνητικής συμπεριφοράς τους επειδή έχετε προετοιμαστεί για να το εντοπίσετε.

Υπάρχουν τρία απλά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε εδώ. Το πρώτο είναι να αναγνωρίσετε πότε μια από αυτές τις επικριτικές σκέψεις μπαίνει στο μυαλό σας ενισχύει την αρνητική αφήγηση. Στη συνέχεια, σταματήστε να λέτε αυτήν την ιστορία. Τέλος, αντικαταστήστε την αρνητική λέξη με μια πιο θετική λέξη ή φράση.

  1. Δημιουργήστε μικρές θετικές στιγμές κατά τη διάρκεια της ημέρας

Αποδεικνύεται ότι μπορείτε να το κάνετε αυτό όπου κι αν βρίσκεστε και όπου κι αν πάτε. Απλώς αφιερώστε πέντε δευτερόλεπτα για να μάθετε το όνομα αυτού του ευγενικού υπαλλήλου που σας βοήθησε στο σούπερ μάρκετ και πείτε απλά «σας ευχαριστώ για την εξυπηρέτηση».  Κάθε φορά που μοιράζεστε μια θετική στιγμή με έναν άλλο άνθρωπο – ακόμα κι αν είναι απλώς ένα ζεστό χαμόγελο–  βελτιώνετε πολύ τις συνθήκες γύρω σας.

  1. Κάντε μια ανοιχτή ερώτηση σε κάποιον στη ζωή σας κάθε μέρα

Το να ακούτε ενεργά ενώ αφήνετε κάποιον άλλο να μιλήσει είναι είδος επικοινωνίας και μάλιστα,  είναι μια από τις πιο υποτιμημένες μεθόδους οικοδόμησης σχέσεων με άλλους. Αυτό σημαίνει να ακούτε απλώς για να κατανοήσετε καλύτερα το άλλο άτομο και να του δίνετε χώρο να μοιραστεί την ιστορία του, να εκφράσει τους φόβους του, να εκφράσει τις ελπίδες του ή απλώς να σας πει τι τον εκνεύρισε ή τον χαροποίησε σήμερα. Ένα από τα πιο εύκολα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε οποιαδήποτε από τις στενές σας σχέσεις είναι να ακούτε περισσότερο, να μιλάτε λιγότερο και να κάνετε ερωτήσεις ανοιχτού τύπου.