“Ο καιρός γαρ εγγύς” για το δημοψήφισμα που θα καθορίσει την ανεξαρτησία ή όχι της Σκωτίας. Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί την Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου 2014 με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν οριακό προβάδισμα του “όχι” στην ανεξαρτησία αλλά με το ποσοστό των αναποφάσιστων να αγγίζει το 8% (σε κάποιες δημοσκοπήσεις εμφανίζεται να φτάνει το 14%). Ποσοστό ικανό για να ανατρέψει το αποτέλεσμα.

Αγώνας δρόμου λοιπόν για τους πολιτικούς, ειδικά τους Άγγλους που αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο της απόσχισης της Σκωτίας ως το χειρότερο εφιάλτη τους, και έτσι στην αρένα έχουν ριχτεί και αρκετοί διάσημοι Βρετανοί οι οποίοι έχουν εκφράσει ανοιχτά αν επιθυμούν ή όχι την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Στο στρατόπεδο του “Ναι”

Ίσως ο πιο διάσημος Σκωτσέζος εκπρόσωπος της showbiz, Sir Sean Connery ο οποίος έχει εδώ και χρόνια τοποθετηθεί υπέρ της απόσχισης της Σκωτίας από τη Μ.Βρετανία.

Sean Connery

Sean Connery

Την άποψη του συμμερίζεται και η μεγάλη σχεδιάστρια μόδας Vivienne Westwood, η οποία εκμεταλλεύθηκε τη συγκυρία της Εβδομάδας Μόδας του Λονδίνου για να φωτογραφηθεί κρατώντας τη σημαία της Σκωτίας και να εκφράσει την άποψη της λίγο πριν ξεκινήσει το σόου για την κολεξιόν της.

Vivienne Westwood

Vivienne Westwood

O γνωστός ηθοποιός Alan Cumming που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σκωτία, τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας της πατρίδας του και το ίδιο έκανε και ο συμπατριώτης και συνάδελφος του, Gerard Butler.

Gerard Butler

Gerard Butler

Alan Cumming

Alan Cumming

Στο στρατόπεδο του “Όχι”

O David Bowie ήταν ο πρώτος που δέχτηκε πυρά διαμαρτυρίας επειδή δήλωσε ανοιχτά πως επιθυμούσε να μην ανεξαρτητοποιηθεί η Σκωτία όταν παρέλαβε το Brit Award του το Φεβρουάριο του 2014, λέγοντας “Stay With Us” (Μείνετε μαζί μας).

David Bowie

David Bowie

Η τελευταία, λαμπερή, είσοδος στο στρατόπεδο που επιθυμεί να παραμείνει η Σκωτία μέλος της Μ.Βρετανίας, είναι ο άσσος της μπάλας και πρώην αρχηγός της εθνικής ομάδας, David Beckham, ο οποίος τόνισε πως έχει πανηγυρίσει το ίδιο τις επιτυχίες των Άγγλων και των Σκωτσέζων αθλητών.

David Beckham

David Beckham

Ο θρυλικός μουσικός Bob Geldof συμμετείχε στην επίσημη καμπάνια κατά της απόσχισης ενώ μια δημόσια επιστολή που παροτρύνει τους κατοίκους της Σκωτίας να ψηφίσουν κατά της ανεξαρτησίας υπογράφουν αρκετοί διάσημοι Βρετανοί όπως ο Sir Paul McCartney, η Dame Judi Dench, ο Sir Mick Jagger, o καθηγητής  Stephen Hawking, η Helena Bonham Carter και ο Simon Cowel.

Δυναμικά εξέφρασε την άποψη της υπέρ της ένωσης η συγγραφέας των βιβλίων Harry Potter, J.K. Rowling, η οποία δήλωσε μέσω της προσωπικής της ιστοσελίδας πως έκανε μια γενναία δωρεά στην εκστρατεία “Better Together”.

J.K. Rowling

J.K. Rowling

Στην ουδέτερη ζώνη

Υπάρχουν και κάποιοι celebrities που προτιμούν να μην ασκήσουν επιρροή μέσω της διασημότητας τους στην κοινή γνώμη όπως ο Σκωτσέζος ηθοποιός Billy Connolly δήλωσε πως ‘Δεν θέλω να επηρεάσω κανέναν οπότε βγάζω τον σκασμό’ και η τραγουδίστρια Annie Lenox η οποία αρνήθηκε να υποστηρίξει τη μία ή την άλλη πλευρά.

Billy Connolly

Billy Connolly

Annie Lennox

Annie Lennox

Σημαντική μέρα η αυριανή για το μέλλον της Μ.Βρετανίας και η εγχώρια showbiz φαίνεται να μην μένει ανεπηρέαστη.