Ο πολυπράγμων μουσικός Jay Z έχει υπογράψει συμφωνία πολλών εκατομμυρίων με την αλυσίδα πολυκαταστημάτων Barneys της Νέας Υόρκης προκειμένου να λανσάρει τη δική του σειρά ρούχων και αξεσουάρ μέσα στη χριστουγεννιάτικη περίοδο.

Ωστόσο οι παλιοί του γείτονες στο Μπρούκλιν του ζητούν να μην προβεί στην εν λόγω ενέργεια καθώς κατηγορούν τη συγκεκριμένη αλυσίδα αλλά και την Αστυνομία της Νέας Υόρκης για ρατσιστική συμπεριφορά απέναντι σε δύο Αφροαμερικανούς. Σύμφωνα με πληροφορίες την Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2013 δύο μυστικοί αστυνομικοί σταμάτησαν τον Trayon Christian για έλεγχο αφότου αγόρασε μία ζώνη Salvatore Ferragamo αξίας 349 δολαρίων και την εφτά μηνών έγκυο Kayla Phillips που επίσης είχε αγοράσει κάποιο είδος πολυτελείας. Και τα δύο περιστατικά έλαβαν χώρα σε κατάστημα Barneys στη Madison Avenue.

Οι μαύροι κάτοικοι του Μπρούκλιν ζητούν από τον Jay Z ένα μουσικό – πρότυπο για εκείνους που ξεκίνησε από τις φτωχογειτονιές για να καταλήξει να γίνει ένας δημοφιλής και πλούσιος μουσικός που δέχεται συμβουλές πατρότητας και ανταλλάσει αστεία με τον πρόεδρο Ομπάμα, να ακυρώσει τη συμφωνία του και να μη λανσάρει τη συλλογή του σε μια αλυσίδα καταστημάτων που κατηγορείται για φυλετική διάκριση

‘’ Ξέρει πόσο δύσκολο είναι. Δε νομίζω πως θα πρέπει να πουλάει τα ρούχα του εκεί, όχι σε ένα μέρος όπου οι πελάτες υπόκεινται αξιολογούνται βάσει της φυλής τους. Είναι γελοίο’’ σχολίασε η κάτοικος του Μπρούκλιν, Annette Rush, ενώ η 74χρονη Effie Hardy δήλωσε στην εφημερίδα New York Daily News ‘’Ο Jay Z και ο γιος μου μεγάλωσαν μαζί. Τα Barneys θα μπορούσαν να κάνουν το ίδιο και σε εκείνον πριν γίνει γνωστός. Θα έπρεπε να θυμάται από πού ξεκίνησε.’’

Ο Jay Z, που έχει το άγγιγμα του Μίδα, δεν έχει κάνει κάποια επίσημη δήλωση ούτε έχει ανακοινώσει αν σκέφτεται να ακυρώσει την κυκλοφορία της συλλογής του στα Barneys. Είναι δύσκολο βέβαια να ακυρώσει το λανσάρισμα της σειράς «A New York Holiday» που περιλαμβάνει από ένα t-shirt αξίας 70 δολαρίων (το πιο φτηνό ρούχο της συλλογής) έως ένα ρολόι με την επωνυμία Shawn Carter (το πραγματικό όνομα του Jay Z) watch by Hublot με λουρί από πραγματικό δέρμα αλιγάτορα αξίας 33.900 δολαρίων ενώ παράλληλα στο πλαίσιο της προώθησης της σειράς έχει συμφωνήσει να διακοσμήσει ο ίδιος μία από τις χριστουγεννιάτικες βιτρίνες των πολυκαταστημάτων.

Θα του συγχωρήσει άραγε η παλιά του γειτονιά αυτή την ενέργεια;