Το εξώφυλλο του νέου τεύχους του περιοδικού US Weekly είναι αφιερωμένο στον 9 μηνών πρίγκηπα Γεώργιο: τι φοράει (το σύνολο που φοράει σε κάθε του εμφάνιση προκαλεί sold-out στα αντίστοιχα ρούχα), τα αγαπημένα του παιχνίδια, η διατροφή του, τα do και don’ts της ανατροφής του. Πέρα από το περιεχόμενο του αφιερώματος, το οποίο κατά τη γνώμη μου είναι έτσι κι αλλιώς υπερβολικό, αλλά εναρμονίζεται με την ύλη του εν λόγω περιοδικού, οι υπεύθυνοι της έκδοσης προχώρησαν και σε ελαφρύ photoshop στη φωτογραφία του μικρού George.

Έτσι, η κατάλευκη – λόγω και Βρετανικής καταγωγής – επιδερμίδα του απέκτησε ένα γλυκό μπρονζέ χρώμα, τα στρουμπουλά του μάγουλα έγιναν λίγο πιο ροζ, τα μάτια του πιο φωτεινά και τα δοντάκια στην κάτω γνάθο, που φαίνονταν ελάχιστα, εξαφανίστηκαν.

Για του λόγου το αληθές, ιδού η πρωτότυπη φωτογραφία:prince-george-1

Και η φωτογραφία που εμφανίστηκε στο εξώφυλλο του περιοδικού US Weekly:prince-george-2

Μπορεί η επεξεργασία που υπέστη η συγκεκριμένη φωτογραφία να είναι ελάχιστη, το ερώτημα είναι: ήταν ανάγκη να γίνει; To εν λόγω εξώφυλλο προκάλεσε πολλές αντιδράσεις και ένα αυστηρό κείμενο από το περιοδικό Time που ξεκινάει με την ερώτηση “Is nobody safe?” και τίτλο “Ακόμα και το βασιλικό μωρό δεν ξέφυγε από τις επιδιορθώσεις των tabloids”. Το US Weekly εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως η φωτογραφία του μικρού George υπέστη μικρές χρωματικές αλλαγές για λόγους εκτύπωσης καθώς η πρωτότυπη φωτογραφία ήταν πολύ ψυχρή σε χρωματικό τόνο.

Το ζήτημα με την επεξεργασία των φωτογραφιών και την τέλεια αλλά ψεύτικη εικόνα, δεν είναι καινούργιο. Έχει γίνει αντικείμενο μελέτης ψυχολόγων και κοινωνιολόγων, έχει συνδεθεί με τις διατροφικές διαταραχές, έχει προκαλέσει αυστηρούς κανονισμούς και απαγόρευση δημοσιεύσεων στη Μ.Βρετανία, και όλα αυτά αφορούσαν την εικόνα ενηλίκων.

Η έστω και ελάχιστη επεξεργασία σε φωτογραφία μωρού ίσως να ξεπερνά το όριο. Ίσως και να είναι μια υπερβολή των media. Τα συμπεράσματα δικά σας…