Το συγκεκριμένο κέικ έχει μια ιδιαίτερη γεύση λόγω του ποτού κι έτσι μπορεί να σερβιριστεί και σαν επιδόρπιο με λίγη σαντιγί στο πλάι. Ταιριάζει ιδιαίτερα στο χειμωνιάτικο σκηνικό και είναι πολύ αρωματικό.

Υλικά

70 γραμμάρια ξανθές σταφίδες

1 μικρό σφηνάκι μαύρο ρούμι

250 γραμμάρια φαρίνα

125 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο

2 αυγά

1 φλιτζάνι τσαγιού χυμός πορτοκάλι

160 γραμμάρια μαύρη ακατέργαστη ζάχαρη

Εκτέλεση

Βάζω σε ένα μπολ τις σταφίδες με το ρούμι για τουλάχιστον ½ ώρα.

Ρίχνουμε στο μπολ του μίξερ το αλεύρι, το βούτυρο, τη ζάχαρη, τα αυγά και το χυμό πορτοκάλι κι ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

Προσθέτουμε και τις σταφίδες με το ρούμι κι ανακατεύουμε απαλά.

Βουτυρώνουμε καλά μια μακρόστενη, αντικολλητική φόρμα για κέικ (αν χρησιμοποιήσουμε απλή φόρμα θα πρέπει να την αλευρώσουμε κιόλας) και ψήνουμε σε προθερμασμένο, στους 180ο,  φούρνο για 40’-45’ στη μεσαία σχάρα.

Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει πολύ καλά και το βάζουμε σε πιατέλα. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε. Αν θέλουμε μπορούμε να το γαρνίρουμε και με σαντιγί.