Όσοι πιστεύετε ότι τα νάτσος είναι παραδοσιακό μεξικάνικο πιάτο, μάλλον πρέπει να αναθεωρήσετε! Για του λόγου το αληθές, μπορεί να φτιάχτηκαν για πρώτη φορά στο Μεξικό, ωστόσο η αυθεντική μεξικάνικη συνταγή για νάτσος διαφέρει πολύ από αυτή που ξέρουμε σήμερα.

Τα νάτσος οφείλουν την ύπαρξη τους στον Ignacio Anaya, σεφ στο εστιατόριο Victory Club της μικρής πόλης Piedras Negras, που βρίσκεται μία ανάσα από τα σύνορα της αμερικανικής πολιτείας του Τέξας και του Μεξικό.

Κατά την ιστορία, το 1943 δώδεκα κυρίες, σύζυγοι Αμερικανών αξιωματικών, μετά από μία ημέρα εξαντλητικής βόλτας στην αγορά, έφτασαν στη μικρή μεξικανική πόλη και επισκέφθηκαν το εν λόγω εστιατόριο, αφού αυτό είχε κλείσει. Ο Ignacio Anaya, θέλοντας να εξυπηρετήσει τις κυρίες, μπήκε στην κουζίνα και προσπάθησε με τα υλικά που είχαν περισσέψει να δημιουργήσει ένα νέο πιάτο. Χρησιμοποίησε λίγο ψημένο ψωμί, στο οποίο έτριψε αμερικανικό τυρί Ουινσκόνσιν, στη συνέχεια το έψησε στη σχάρα μέχρι να λιώσει το τυρί και συνόδευσε με λίγη πιπεριά jalapeno. Όταν σέρβιρε το νέο του πιάτο στις πελάτισσες, εκείνες ενθουσιάστηκαν, και μάλιστα μία από αυτές το αποκάλεσε «η σπεσιαλιτέ του Nacho», αποκαλώντας χαϊδευτικά Nacho τον σεφ Ignacio.

Έτσι, το ψημένο ψωμί που έφτιαξε πρόχειρα ο Ignacio Anaya, διαδόθηκε στο Τέξας των ΗΠΑ με το όνομα nachos. Βέβαια, το διάσημο ορεκτικό οφείλει τη φήμη που έλαβε στην Αμερική στη σερβιτόρα Carmen Rocha του εστιατορίου El Cholo στο San Antonio του Τέξας, η οποία έφτιαχνε νάτσος για τους αγαπημένους της πελάτες. Γρήγορα τα νάτσος της απέκτησαν θαυμαστές, ενώ όταν η Carmen δούλεψε στο El Cholo του Λος Άντζελες, η μόδα αυτής της μεξικανικής νοστιμιάς εξαπλώθηκε με την ταχύτητα του φωτός και μεταξύ των διάσημων θαμώνων που αγάπησαν τα νάτσος της Carmen Rocha, είναι και ο ηθοποιός Jack Nicholson.

Τα νάτσος πλέον είναι αγαπημένη λιχουδιά ανά τον κόσμο, γι’ αυτό δεν είναι και τυχαίο το γεγονός ότι η 21η Οκτώβρη έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Νάτσος! Και όπως λένε οι Μεξικάνοι λάτρεις των νάτσος…. buenas nachos!