Υλικά

500 γραμμάρια χοντρό κριθαράκι

1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

400 γραμμάρια τοματάκια

2 μέτριες ντομάτες

1 πράσινη πιπεριά

4 χωριάτικα λουκάνικα

10 φύλλα φρέσκο βασιλικό

1 καυτερή κόκκινη πιπερίτσα

½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο + 2 επιπλέον κουταλιές της σούπας

1 κοφτή κουταλιά της σούπας ζάχαρη

50 γραμμάρια βούτυρο ή μαργαρίνη

αλάτι

τριμμένη παρμεζάνα

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο βαθμούς. Πλένουμε τις τομάτες, την πιπεριά και την καυτερή πιπερίτσα κι αφού τα στραγγίσουμε, τα ψιλοκόβουμε. Κόβουμε τα λουκάνικα σε μεσαίες φέτες.

Βράζουμε το κριθαράκι σύμφωνα με τις οδηγίες του al dente. Το στραγγίζουμε, το ξεπλένουμε, βάζουμε 2 κουταλιές λάδι κι ανακατεύουμε.

Σε μέτρια φωτιά βάζουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο. Μετά προσθέτουμε τα τοματάκια, τις ντομάτες και την πράσινη πιπεριά, την καυτερή πιπεριά, τα λουκάνικα, τα μισά φύλλα βασιλικού, τη ζάχαρη, αλάτι και 1 ποτήρι νερό. Μόλις πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20’-25’.

Ρίχνουμε τη σάλτσα με τα λουκάνικα σε πυρίμαχο σκεύος, βάζουμε το κριθαράκι, προσθέτουμε τη μαργαρίνη και τα υπόλοιπα φύλλα βασιλικού.

Ψήνουμε στο φούρνο για 10-20’ μέχρι να μείνει το φαγητό μας με ελάχιστα υγρά. Σερβίρουμε με τριμμένη παρμεζάνα.