Ένα από τα πιο απλά αλλά και ταυτόχρονα από τα πιο υπέροχα νηστίσιμα πιάτα.

Υλικά

1 κιλό μύδια φρέσκα με το κέλυφος

5 κρεμμυδάκια φρέσκα

2 σκελίδες σκόρδο

½ κουταλάκι του καφέ μπούκοβο (προαιρετικό)

½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο

Ξύσμα και χυμό από 2 lime

Πιπέρι

½ ποτήρι νερό

1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασίmydia-axnista-1

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε πολύ καλά τα μύδια τρίβοντας το κέλυφος τους με ένα βουρτσάκι κάτω από τρεχούμενο νερό. Επίσης αφαιρούμε τις κλωστούλες που έχουν  τα μύδια στο κάτω μέρος.

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο. Βάζουμε σε φαρδύ τηγάνι με καπάκι το ελαιόλαδο και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Τσιγαρίζουμε τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο και το μπούκοβο για περίπου 2’.

Προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό των lime, τα μύδια, το νερό, το κρασί και το πιπέρι και κλείνουμε το καπάκι.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό κι αφήνουμε τα μύδια να αχνιστούν για 10’.

Ανοίγουμε το καπάκι κι όσα μύδια δεν έχουν ανοίξει, τα πετάμε.

Σερβίρουμε σε βαθύ μπολ και πασπαλίζουμε αν θέλουμε με φρέσκο, ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Συνοδεύουμε με φρέσκο ψωμάκι για τις απαραίτητες «βούτες» και λευκό κρασί.