Ο πουρές πατάτας αποτελεί ένα από τα αγαπημένα συνοδευτικά της εορταστικής περιόδου. Η πατάτα είναι έτσι κι αλλιώς μια αγαπημένη γεύση (βραστή, ψητή ή τηγανιτή) αλλά όταν αποκτά κρεμώδη υφή και βουτυρένια γεύση απογειώνεται!

Ο τέλειος πουρές, που κάνει τις κουτάλες να γεμίζουν ασταμάτητα, βασίζεται στα ακόλουθα μαγειρικά tips:

  • Οι πατάτες πρέπει να βραστούν σε αλατισμένο νερό. Αν παραλείψεις αυτό το βήμα, ο πουρές σου δεν θα αποκτήσει ποτέ τη γεύση που επιθυμείς.
  • Μην βάλεις τις πατάτες αφότου έχει ζεσταθεί το νερό γιατί έτσι δεν θα μαγειρευτούν ομοιόμορφα (θα είναι μαλακό το περίβλημα και σκληρός ο πυρήνας). Κάλυψε τελείως με κρύο νερό τις πατάτες (ανέβασε τη στάθμη του νερό κατά 3 εκ. πάνω από τις πατάτες). Τοποθέτησε το σκεύος στο μάτι και ξεκίνα το βράσιμο.
  • Μην προσθέτεις το βούτυρο και την κρέμα που μόλις έβγαλες από το ψυγείο στο μείγμα με τις λιωμένες πατάτες γιατί έτσι θα απορροφηθούν ανομοιόμορφα από το ζεστό μείγμα. Άφησε το βούτυρο και την κρέμα ή το γάλα σε θερμοκρασία δωματίου και ζέστανε τα σε σιγανή φωτιά πριν τα αναμείξεις με τις πατάτες. Μόνο έτσι θα ομογενοποιηθούν τελείως όλα τα υλικά.
  • Μην επεξεργαστείς πολύ τις πατάτες. Όταν λιώνουμε τις πατάτες απελευθερώνεται άμυλο. Όσο περισσότερο λιώνεις τις πατάτες (στο μπλέντερ για παράδειγμα) τόσο περισσότερο άμυλο απελευθερώνεται με αποτέλεσμα ο πουρές να αποκτά μια κολλώδη και λιπαρή υφή αντί για την ανάλαφρη και βελούδινη που επιδιώκεις. Το εργαλείο που εξασφαλίζει το βελούδινο πουρέ χωρίς σβόλους είναι ο παραδοσιακός μύλος λαχανικών.

    Μύλος λαχανικών

    Μύλος λαχανικών

Τέλος, αν θέλεις να ετοιμάσεις τον πουρέ από την προηγούμενη μέρα, για να εξασφαλίσεις πως θα σερβιριστεί άψογος τη στιγμή του γεύματος, εφάρμοσε τα ακόλουθα βήματα:

  • Τοποθέτησε τον πουρέ σε ένα πυρίμαχο σκεύος για σουφλέ, κάλυψε το με καπάκι ή με διάφανη μεμβράνη και τοποθέτησε το στο ψυγείο.
  • Την επόμενη μέρα ζέστανε το σκεύος στο φούρνο, δίχως κάλυμμα, προσθέτοντας λίγο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου στην κορυφή έτσι ώστε να απορροφηθεί από τον πουρέ και να αποκτήσει κρεμώδη υφή.

Και τώρα, βγάλε από το συρτάρι τη μεγάλη την κουτάλα γιατί οι καλεσμένοι σου θα βάλουν μεγάλες  ποσότητες πουρέ στα πιάτα τους.