Η Greek Bees μας φέρνει μια νηστίσιμη και χορταστική συνταγή αφού είμαστε κυριολεκτικά ένα βήμα πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα.

ΥΛΙΚΑ Για 2 ψωμιά

500γρ. Βιολογικό Αλεύρι για όλες τα χρήσεις

500γρ. Βιολογικό Αλεύρι ολικής αλέσεως

2 ποτήρια χλιαρό νερό

2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

8 γρ. ξηρή μαγιά

1 κουτ. γλυκού αλάτι

1/2κουτ. γλυκού ζάχαρη

1 φλυτζάνι ελιές, μαύρες ή πράσινες, χωρίς κουκούτσια, ψιλοκομμένες

1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη

2 κουτ. σούπας σουσάμι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε το αλεύρι σε μια μεγάλη λεκάνη και προσθέτουμε το αλάτι. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη μισή ποσότητα νερού και διαλύουμε εκεί τη μαγιά και τη ζάχαρη. Κάνουμε μια λακκούβα στο αλεύρι και ρίχνουμε εκεί σιγά σιγά το ελαιόλαδο και το νερό με τη ζάχαρη και τη μαγιά. Ανακατεύουμε. Ζυμώνουμε προσθέτοντας και το υπόλοιπο νερό. Συνεχίζουμε για 10-12 λεπτά, ώσπου να αποκτήσουμε μια εύπλαστη και ελαστική ζύμη.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μέρη. Με τα χέρια μας ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε λεπτό στρώμα και μοιράζουμε τις ελιές. Πασπαλίζουμε με ρίγανη και τυλίγουμε το κάθε κομμάτι ζύμης σε φραντζολάκι, κλείνοντας μέσα τις ελιές. Πασπαλίζουμε γύρω γύρω και τα δύο ψωμιά με σουσάμι και τα βάζουμε σε λαδωμένες μακρόστενες φόρμες του κέικ. Καλύπτουμε τις φόρμες με διάφανη μεμβράνη και τις σκεπάζουμε με ζεστή κουβερτούλα.

Αφήνουμε τα ψωμιά σε ζεστό μέρος για 1½ ώρα να φουσκώσουν. Κατόπιν, λαδώνουμε την επιφάνειά τους με λίγο ελαιόλαδο και τα ψήνουμε για 30 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς. Σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 1 ώρα ακόμη στους 140 βαθμούς.