Το κέικ-τσουρέκι panettone που παραδοσιακά προσφέρεται τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά στην Ιταλία,  συνοδεύουν πολλοί θρύλοι. Η επικρατέστερη εκδοχή για την προέλευση του γλυκού, θέλει έναν Μιλανέζο αρτοποιό ο οποίος έπρεπε να προσφέρει τα Χριστούγεννα του 1476, ψωμί στον Λουδοβίκο ντι Μόρο. Καθώς ο Τόνι περίμενε να ψηθούν οι φοκάτσες του, που ήταν τα Ιταλικά λαδόψωμα, τον πήρε ο ύπνος και τελικά τις έκαψε. Βλέποντας ζύμη που είχε περισσέψει από το ψωμί, σκέφτηκε να προσθέσει μέλι, σταφίδες, και ζαχαρωμένα φρούτα. Έτσι έκανε ένα γλυκό ψωμί και το παρουσίασε στον Λουδοβίκο σαν ψωμί του Τόνι (Pan di Toni) που αργότερα έγινε Panettone. Οπλιστείτε με υπομονή αλλά και χριστουγεννιάτικη διάθεση γιατί δεν είναι και το πιο απλό γλυκό, αλλά το αποτέλεσμα θα δικαιώσει τις προσπάθειες σας.

Τι θα χρειαστείτε:

 • 1 αυγό
 • 180 γρ. βούτυρο
 • 70 γρ. σουλτανίνα
 • 180 γρ. ζάχαρη
 • 850 γρ. αλεύρι
 • 100 γρ. μαγιά
 • 4 κρόκοι
 • 50 γρ. κόντιτα

 

 1. Διαλύστε σε λίγο νερό την μαγιά και βάλτε σε λεκάνη με 100 γρ. αλεύρι.
 2. Φτιάξτε ένα μικρό ψωμάκι και αφήστε το να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 3 ώρες.
 3. Ξαναζυμώστε και προσθέστε άλλα 100 γρ. αλεύρι και λίγο ακόμη νερό. Αφήστε το και πάλι για άλλες 2 ώρες να φουσκώσει.
 4. Στο μεταξύ, βάλτε το υπόλοιπο αλεύρι σε μια λεκάνη, κάντε ένα πηγάδι και ρίξτε την ζάχαρη, τους κρόκους και το αυγό, μια πρέζα αλάτι και το βούτυρο λιωμένο.
 5. Δουλέψτε με δύναμη να γίνει μια ζύμη μαλακή. Ίσως χρειαστεί να ρίξετε και λίγο γάλα χλιαρό.
 6. Συνεχίστε να δουλεύετε την ζύμη και μετά ρίξτε το μίγμα της μαγιάς, τις σταφίδες και τα φρούτα. Η ζύμη πρέπει να γίνει λεία και γυαλιστερή και να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
 7. Την αφήνετε και πάλι να φουσκώσει για περίπου 2 ώρες.
 8. Την χωρίζετε σε 2 ή και τρία κομμάτια τα οποία βάζετε σε φόρμες όρθιες στρογγυλές ή σε κάτι αντίστοιχο. Επειδή φουσκώνει πάρα πολύ δεν πρέπει να φτάνει ούτε καν στο μισό της φόρμας. Αν θέλετε βάζετε στο στόμιο ένα χαρτόνι σε λωρίδα που θα δώσει στην φόρμα έξτρα ύψος.
 9. Αφήνετε ξανά να φουσκώσει και πριν βάλετε στο φούρνο του κάνετε μια μαχαιριά και του βάζετε ένα καρυδάκι βούτυρο.
 10. Το ψήνετε σε φούρνο 170 βαθμών μέχρι να αποκτήσει καστανό χρώμα.

Πηγή: sintagespareas.gr