Αρχές Δεκεμβρίου και οι τσαγιέρες έχουν πάρει φωτιά! Άλλοι πίνουν τσάι από άποψη, άλλοι επειδή έχουν κρυολογήσει (προσοχή, καραδοκεί ίωση). Όποιος κι αν είναι ο λόγος για τον οποίο διαβάζετε αυτό το άρθρο κρατώντας ένα φλυτζάνι τσάι (όχι, δεν έχω βάλει κάμερα σπίτι σας), παρακάτω θα βρείτε κάποια ιστορικά στοιχεία για την προέλευση των scones, τα ψωμάκια που συνοδεύουν παραδοσιακά το τσάι των Βρετανών, που ανακάλυψα στο mamapeinao.gr μαζί με μια τέλεια συνταγή για scones με σταφίδες:

Πολλοί πιστεύουν ότι οι ρίζες τους είναι από τη Σκωτία και άρχισαν να φτιάχνονται με βρόμη. Τοποθετούσαν τη ζύμη σε ένα ταψί, την έκοβαν σε τρίγωνα κομμάτια και τα βάζανε στο φούρνο ή πάνω στη σόμπα.  Η προέλευση των scones, όπως και το όνομά τους, δεν είναι διευκρινισμένη. Μερικοί υποστηρίζουν ότι η ονομασία τους προέρχεται από τους βασιλιάδες της Σκωτίας οι οποίοι στέφθηκαν με την πέτρα (stone – scone) του πεπρωμένου.  Άλλοι θεωρούν ότι σχετίζεται με την ολλανδική λέξη “schoonbrot” που σημαίνει καλό λευκό ψωμί, ή από τη γερμανική λέξη “sconbrot” που σημαίνει όμορφο ψωμί. Άλλοι ισχυρίζονται ότι προέρχεται από την ιρλανδική λέξη “sgonn” που είναι η άμορφη μάζα ή μεγάλη μπουκιά.

Αυτό το μικρό κέικ είναι ένα γρήγορο ψωμί, παρόμοιο με ένα αμερικάνικο μπισκότο, από αλεύρι σιταριού (λευκή ή ολικής αλέσεως), ζάχαρη, σόδα μαγειρέματος, βούτυρο, γάλα και μερικές φορές αυγά. Ψήνεται σε  μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, ώστε η ζύμη να αρπάξει γρήγορα εξωτερικά και μέσα να είναι λευκό και μαλακό.

Συνταγή για scones με σταφίδες

Υλικά

2 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/3 κούπα ζάχαρη

1 κουτ.γλυκού μπέικιν πάουντερ

¼ κουτ.γλυκού μαγειρική σόδα

½ κουτ.γλυκού αλάτι

8 κ.σ ανάλατο βούτυρο (κρύο)

½ φλιτζ. σταφίδες

½ φλιτζ. κρέμα γάλακτος

1 μεγάλο αυγό

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς στη χαμηλή προς μεσαία σχάρα.

Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα, το βούτυρο και στο τέλος τις σταφίδες.

Σε ένα άλλο μπολ χτυπάτε την κρέμα γάλακτος με το αυγό μέχρι να γίνουν ένα και να έχουν απαλή υφή.

Με ένα πιρούνι ανακατεύετε το μείγμα της κρέμας μέσα στη ζύμη. Με τα χέρια σας κάνετε τη ζύμη μια μπάλα (αν κολλάει, μην σας ανησυχεί).

Αλευρώστε ελαφρά το ταψί και τοποθετήστε τη ζύμη κόβοντας της σε τρίγωνα ούτε μεγάλου αλλά ούτε μικρού μεγέθους. Τα αφήνετε για 15-17 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου.

Είναι ιδανικά για πρωινό μαζί με τον καφέ σας ή το τσάι σας. Καλή σας όρεξη!

Από την Ιφιγένεια Ιωαννίδου