Στην Πάρο ένα από τα πιο παραδοσιακά φαγητά είναι τα ρεβίθια στον ξυλόφουρνο ( ρεβιθάδα ) μέσα σε πυρίμαχο τσουκάλι . Μαγειρεύονται από το βράδυ του Σαββάτου μένοντας μέσα στον ξυλόφουρνο όλο το βράδυ και τα έτρωγαν την επόμενη μέρα μετά την εκκλησιά Σήμερα με την τεχνική που θα σας περιγράψω μπορούμε να τα απολαύσουμε και στο σπίτι μας.

Για 500γρ ρεβίθια (μουλιασμένα από την προηγουμένη σε νερό) 2-3 κομμένα κρεμμύδια ….ούτε χοντροκομμένα ούτε ψιλοκομμένα κάτι ενδιάμεσο 1-2 σκελίδες σκόρδο αλάτι και ένα ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο σκεπάζουμε με νερό τα ρεβύθια σε μια κατσαρόλα με καπάκι 3 δάχτυλα να είναι το νερό πιο πάνω από τα ρεβίθια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα ανάβουμε το μάτι της κουζίνας στο μισό του 1 και αφήνουμε όλο το βραδύ στο μάτι της κουζίνας το πρωί θα δούμε ότι όσο νερό βάλαμε τόσο παρέμεινε αλλά τα ρεβίθια μας θα έχουν χυλώσει και θα έχουμε μια χυλωμένη ρεβιθάδα παριανή! Λεμονάκι σε κάθε πιάτο και καλή μας όρεξη!

Σχόλια tips: – Ο καθένας αγοράζει τη δική του μάρκα ρεβίθια οπότε θα γνωρίζει αν κατά το μούλιασμα χρειάζεται να προσθέσει σόδα ή αλάτι ή τίποτα – Το μυστικό για το χύλωμα της ρεβιθάδας είναι η σταθερή χαμηλή ως μέτρια και πολύωρη θερμοκρασία μαγειρέματος – Αν το καπάκι της κατσαρόλας χάνει τότε καλό θα ήταν για να κρατήσουμε μέσα τα υγρά να φτιάξουμε ένα ζυμαράκι ( αλεύρι αλάτι και νερό ) και να σφραγίσουμε γύρω γύρω – Αυτή η απλή συνταγή πάει πολύ πίσω στο χρόνο στις προ προγιαγιάδες μου γι αυτό με το πέρασμα των χρόνων έχουν προστεθεί υλικά όπως δεντρολίβανο δάφνη ντομάτα κτλ. – Φυσικά αν γευστικά και γνωστικά μπορείτε προσθέσετε τα δικά σας υλικά για να το φέρετε στα γούστα σας – Σερβίρετε με παστό ψάρι ελιές και φρέσκο χωριάτικο ψωμί Καλή μας Όρεξη !

Φλώρα Φυσιλάνη