Είτε πρόκειται για τον εορτασμό της Τσικνοπέμπτης, είτε για ένα τραπέζι με κρεατικά ή πιάτα της ιταλικής κουζίνας, το σκορδόψωμο είναι η εύκολη λύση για ένα επιπρόσθετο συνοδευτικό της τελευταίας στιγμής.

Υλικά

(8-12 μερίδες)

1 μπακέτα (ή άλλη φρατζόλα ψωμί)

8 κουτ.σούπας αλατισμένο βούτυρο που θα έχετε αφήσει σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να μαλακώσει αρκετά

3-4 κουτ.γλυκού λιωμένο σκόρδο (6 σκελίδες περίπου)

½ κουτ.γλυκού σκόνη σκόρδου (προαιρετικό, αν θέλετε έντονη γεύση σκόρδου)

Ψιλοκομμένος μαϊντανός για τη γαρνιτούρα

Εκτέλεση

Απλώστε ένα αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ή αλουμινόχαρτο στη σχάρα και προθερμάνετε το φούρνο στους 180 °C

Κόψτε τη μπακέτα στη μέση. Αν η μπακέτα είναι πολύ μεγάλη για να χωρέσει στη σχάρα κόψτε τα δύο κομμάτια στη μέση.

Αναμείξτε το βούτυρο, το λιωμένο σκόρδο με τη σκόνη του σε ένα μπολ μέχρι να ομογενοποιηθούν σε μια πάστα.

Απλώστε το μείγμα σε ίσα μέρη στα κομμάτια του ψωμιού.

Ψήστε για 15 λεπτά. Μετά από 15 λεπτά, το βούτυρο θα έχει λιώσει και το ψωμί θα είναι τραγανό και ζεστό.

Αφήστε στον αέρα τα ψωμιά για 1-2 λεπτά ακόμα αν θέλετε να γίνει ακόμα πιο τραγανιστό το ψωμί. Σβήστε το φούρνο και βγάλτε τα ψωμιά μόλις αποκτήσουν ένα χρυσαφί χρώμα.

Κόψτε τα ψωμιά σε μικρότερα κομμάτια και πασπαλίστε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.garlic-bread-2

Extra Tips:

Αν σας περίσσεψε σκορδόψωμο και θέλετε να το φάτε την επόμενη μέρα, συγκεντρώστε τα σκορδόψωμα σε ένα αλουμινόχαρτο και ψήστε τα στο φούρνο στους  130 °C μέχρι να ζεσταθούν και να μαλακώσουν. Καταναλώστε τα αμέσως γιατί θα ξηραθούν άμεσα.

Μπορείτε να μετατρέψετε τα σκορδόψωμα που περίσσεψαν σε κρουτόν: Ψήστε τα ψωμάκια στους 80 °C μέχρι να ξηραθούν τελείως. Βγάλτε τα από το φούρνο και μόλις κρυώσουν λίγο κόψτε τα σε κυβάκια και φυλάξτε τα ένα αεροστεγές σακουλάκι μέχρι να τα πασπαλίσετε σε μια σαλάτα σας.