“Οι μελιτζάνες είναι ο πρωταγωνιστής σε αυτό το απλό αλλά πραγματικά υπέροχο πιάτο ζυμαρικών από τη Σικελία – εάν δεν το έχετε δοκιμάσει ποτέ, πιστέψτε με αξίζει τον κόπο.” λέει ο Jamie Oliver κι εμείς δεν έχουμε παρά να συμφωνήσουμε καθώς η μελιτζάνα αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα λαχανικά της μεσογειακής κουζίνας που απολαμβάνουμε ειδικά το καλοκαίρι.

Για 4 άτομα

Προετ. 15 λεπτά

Μαγείρεμα 60 λεπτά

Υλικά:

• 2 μεγάλες σκληρές μελιτζάνες, κομμένες σε κομμάτια του 1 εκ.

• 1 κ.σ. αποξηραμένη ρίγανη

• έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

• 4 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες

• 1 μεγάλο ματσάκι φρέσκο βασιλικό, μόνο τα φύλλα και ψιλοκομμένους τους μίσχους

• 2 κονσέρβες ντοματάκια των 400γρ.

• 1 κουταλάκι του γλυκού λευκό ξύδι

• 500γρ. ξερά spaghetti

• 60γρ. τριμμένο αλμυρό τυρί ricotta ή pecorino

• θαλασσινό αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ, αλείψτε τα κομμάτια μελιτζάνας με τη ρίγανη και 4 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, μέχρι να απλωθούν παντού ομοιόμορφα.

Βεβαιωθείτε ότι το εξάρτημα ανάδευσης βρίσκεται στη θέση του στο σκεύος, κατόπιν ρυθμίστε τη θερμοκρασία στους 175°C. Μόλις θερμανθεί το σκεύος, προσθέστε τις μισές μελιτζάνες και ρυθμίστε το χρονοδιακόπτη στα 20 λεπτά, έτσι ώστε να ροδίσουν πολύ καλά από όλες τις  πλευρές. Όταν λήξει ο χρόνος, βγάλτε τις μελιτζάνες με μία τρυπητή κουτάλα και επαναλάβετε με τις άλλες μισές.

Αφού γίνουν, βάλτε ξανά την πρώτη δόση από τις μελιτζάνες στο σκεύος, μαζί με το σκόρδο, τα κλωναράκια βασιλικού και λίγο λάδι. Ρυθμίστε το χρονοδιακόπτη στα 5 λεπτά, έτσι ώστε να ροδίσει το σκόρδο.

Στο μεταξύ, χρησιμοποιήστε το ψαλίδι της κουζίνας για να κόψετε σε χοντρά κομμάτια τα ντοματάκια από τις κονσέρβες. Προσθέστε τα στο σκεύος μαζί με το ξύδι, χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 130°C και ρυθμίστε το χρονοδιακόπτη στα 15 λεπτά αφήνοντας τη σάλτσα να σιγοβράσει.

Εντωμεταξύ, βράστε τα spaghetti σε μία μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σουρώστε καλά τα ζυμαρικά, φυλάξτε όμως ένα φλιτζάνι από το βραστό νερό και επιστρέψτε στο σκεύος.

Απενεργοποιήστε το Home Cooker και ανακατέψτε το μισό τυρί μέσα στη σάλτσα. Βάλτε μέσα τα μεγαλύτερα φύλλα βασιλικού και μετά αλατοπιπερώστε. Περιχύστε τα ζυμαρικά με τη σάλτσα και ανακατέψτε καλά, και εάν χρειάζεται ρίξτε στη σάλτσα λίγο από το βραστό νερό.

Σερβίρετε πασπαλίζοντας με το υπόλοιπο τυρί, τα μικρά φύλλα βασιλικού και λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.