Τι να πρωτοπούμε για την Σαντορίνη; Είναι ένας από τους αγαπημένους προορισμούς, όχι μόνο τους δικούς μας αλλά και εκατομμυρίων ανθρώπων από όλη την γη. Επειδή έχουμε ήδη μιλήσει εκτενέστατα για το νησί ως ταξιδιωτικό προορισμό (διαβάστε περισσότερα εδώ), σήμερα θα μάθουμε πως πήρε η Σαντορίνη το όνομα της και πως αλλιώς λεγόταν ανά τις διάφορες περιόδους της ιστορίας της. 

Πως πήρε η επιβλητική Σαντορίνη το όνομα της;

Ο μύθος θέλει τη Σαντορίνη να ξεπετιέται από τα βάθη της θάλασσας. Κατά την αρχαιότητα αναφέρεται κυρίως ως Στρογγύλη, όνομα που πήρε από το σχήμα της. Μετά την μεγάλη ηφαιστειακή καταστροφή των προϊστορικών χρόνων η νήσος δεν είχε πια το χαρακτηριστικό της στρογγυλό σχήμα. Έτσι, αργότερα απέκτησε άλλα ονόματα όπως το Καλλίστη (από το αρχαίο καλλίστη «η ομορφότερη») το οποίο χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα στο νησί.

Αργότερα, το νησί κατοικείται από τους Λακεδαιμόνιους (8ος αι. π.Χ.), οι οποίοι και την ονόμασαν Θήρα. Το όνομα αυτό, το οποίο παραμένει μέχρι και σήμερα ως η ελληνική εκδοχή του ονόματος του νησιού, προήλθε από τον αρχαίο Σπαρτιάτη, Θήρα, που αποίκησε πρώτος.

Το δε όνομα Σαντορίνη, το οποίο είναι το επικρατέστερο μέχρι και σήμερα, προέρχεται από τους διερχόμενους Φράγκους Σταυροφόρους. Εκείνοι, κατά το πέρασμα τους στέκονταν για ανεφοδιασμό κοντά σε εκκλησία της Αγίας Ειρήνης, που βρίσκεται στη σημερινή περιοχή της Περίσας. Την αποκάλεσαν Σάντα Ιρίνα (δηλαδή Αγία Ειρήνη) εμπνευσμένη την εν λόγω εκκλησία. Ποιο είναι αυτό το ιστορικό πλέον εκκλησάκι; Αρχικά υπήρχε η άποψη ότι η εκκλησία αυτή ήταν το παρεκκλήσι της Αγίας Ειρήνης που υπήρχε στη Θηρασιά, σήμερα θεωρείται πιθανότερο να πρόκειται για τη μεγαλοπρεπέστατη παλαιοχριστιανική τρίκλιτη βασιλική της Αγίας Ειρήνης στη Θήρα, τα ερείπια της οποίας ανακαλύφθηκαν το 1992.

Επί τουρκοκρατίας οι Τούρκοι την ονόμαζαν Δερμετζίκ ή Διμερτζίκ («μικρός μύλος»). Το όνομα αυτό δόθηκε στην Σαντορίνη πιθανώς από τους πολλούς μικρούς ανεμόμυλους που ξεχώριζαν από μακριά. Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας επίσημα καθιερώθηκε το όνομα Θήρα. Ωστόσο, οι ξένοι χάρτες συνέχισαν να την ονοματίζουν Σαντα-Ιρίνα από την οποία και παρέμεινε με μικρή παραφθορά από τους Έλληνες ως Σαντορίνη.

σαντορίνη όνομα