Στο πρώτο lockdown είδαμε όλοι, λίγο ή πολύ, τη ζυγαριά να μας χαμογελά ειρωνικά. Μέσα σε διάστημα περίπου 2 μηνών πήραμε κιλά που έπρεπε να χάσουμε βγαίνοντας επιτέλους από το σπίτι. Μπορεί να καταφέραμε να τα ξεφορτωθούμε (ή και όχι) το καλοκαίρι που κάναμε μερικές βουτιές στη θάλασσα, όμως στην παρούσα φάση πρόκειται να βρεθούμε αντιμέτωποι με την ίδια συνθήκη. Η μακρόχρονη παραμονή στο σπίτι δημιουργεί ανία, με αποτέλεσμα συχνά να βρίσκουμε διέξοδο στο ψυγείο. Είναι χαρακτηριστικό ότι σχετικές έρευνες έδειξαν πως στην πρώτη καραντίνα αυξήθηκαν δραματικά οι πωλήσεις ειδών ζαχαροπλαστικής και γενικά των προϊόντων που συνδέονται με την ανθυγιεινή διατροφή. Όλοι γεμίζαμε το καρότσι του σούπερ μάρκετ με σοκολάτες, γαριδάκια, μπισκότα σε συσκευασίες οικογενειακού μεγέθους, για να έχουμε κάτι να μασάμε στη διάρκεια του «μαραθωνίου» σειρών στο Netflix. Για να μην δεις για ακόμα μια φορά τη ζυγαριά να ανεβαίνει επικίνδυνα, ακολούθησε σχολαστικά τα παρακάτω βήματα:

1. «Σπαρτιατική» εγκράτεια στο σούπερ μάρκετ

Οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει προς το καλύτερο τις διατροφικές τους συνήθειες. Όμως εν μέσω πανδημίας πραγματοποίησαν «στροφή» σε προϊόντα που είχαν απομακρύνει από το διαιτολόγιό τους. Πήγαινε στο σούπερ μάρκετ με λίστα και μείνε μακριά από τους «απαγορευμένους» διαδρόμους με τα snacks. Αντί να αγοράσεις πατατάκια, βρες υγιεινές εναλλακτικές που θα σε βοηθήσουν να διατηρήσεις το βάρος σου. Μην πάρεις για παράδειγμα πατατάκια, αλλά μάθε πως να τα φτιάχνεις μόνος σου στο σπίτι, ακολουθώντας μια συνταγή που δεν απαιτεί τηγάνισμα.

2. Γυμναστική κατ’οίκον

Αν έχεις ήδη συνδρομή σε γυμναστήριο, το πιθανότερο είναι να πραγματοποιεί online προγράμματα για όσο διαρκέσει το lockdown. Βάλε τα αθλητικά σου και προσπάθησε να ασκείσαι, έστω και ήπια. Εναλλακτικά, στο YouTube θα βρεις άπειρο υλικό ανάλογα με τις απαιτήσεις και το επίπεδό σου.

3. Αξιοποίησε το μήνυμα με τον αριθμό «6»

Τα νέα μέτρα επιτρέπουν την ατομική άσκηση σε εξωτερικό χώρο. Εκμεταλλεύσου αυτό το «παραθυράκι» για να κάνεις ποδήλατο ή για να περπατήσεις, ξεμουδιάζοντας λίγο από την υποτονική κατάσταση που έχεις περιέλθει λόγω καραντίνας.

4. Κάνε γενική καθαριότητα στο σπίτι

Αν αρχίσεις να κατεβάζεις κουρτίνες, να καθαρίζεις ντουλάπια και να στρώνεις χαλιά, είναι σίγουρο ότι θα κάψεις αρκετές θερμίδες. Γενικά προσπάθησε να καταπιάνεσαι με πράγματα που ανέβαλες λόγω δουλειάς το προηγούμενο διάστημα και θα σε βοηθήσουν να διατηρήσεις τη φόρμα σου.

5. Αφιέρωσε χρόνο σε κάτι που σου αρέσει πραγματικά

Η πλειοψηφία τρώει επειδή δεν έχει κάτι καλύτερο να κάνει μέσα στο σπίτι. Αντί να στριφογυρίζεις στην κουζίνα, ασχολήσου με μια δραστηριότητα που σου δίνει χαρά. Ζωγράφισε, χόρεψε, κάνε εξάσκηση σε ένα μουσικό όργανο ή μάθε κάτι καινούριο που δεν είχες καταφέρει μέχρι σήμερα.