Είναι γνωστό ότι η Αττική αποτελεί τη περιφερειακή ενότητα, στην οποία κατοικεί ένα πολύ σημαντικό τμήμα του ελληνικού πληθυσμού που αγγίζει το 40%. Ως είθισται μαζί με την υπερσυγκέντρωση ανθρώπων και την γιγάντωση μιας πόλης δημιουργούνται πολλές φορές και μια σειρά από προβλήματα περιβαλλοντικής φύσεως. «Θύμα» αυτής της ανεξέλεγκτης γιγάντωσης είναι και οι παραλίες – ακτές του νομού, με αποτέλεσμα αρκετές περιοχές να είναι μολυσμένες και ακατάλληλες για κολύμβηση.

Πρόσφατα, το Υπουργείο Υγείας κυκλοφόρησε μια εγκύκλιο στην οποία καταγράφονται τα σημεία, στα οποία δεν θα πρέπει να κολυμπάμε, με περιοχές όπως ο Πειραιάς, η Ραφήνα και το Λαύριο να έχουν την… «τιμητική» τους. Συγκεκριμένα, τα σημεία που δεν επιτρέπεται η κολύμβηση, καθώς δεν πληρούνται μια σειρά από κριτήρια υγειονομικής φύσεως είναι:

1.Όλα τα λιμάνια, μόνιμα αγκυροβόλια, ναυπηγεία και διαλυτήρια πλοίων.

2.Όλη η περιοχή από το λιμάνι του Πειραιά μέχρι και το Πέραμα.

3. Όλη η περιοχή Σκαραμαγκά μέχρι και την παραλία Ασπροπύργου.

4. Όλα τα Λιμάνια Σκαφάκι, Σταυρού της Ακτής Θεμιστοκλέους, στο λιμανάκι της Σχολής Δοκίμων και 100 μ. εκατέρωθεν του Κέντρου MIRAMARE.

5. Στην περιοχή από το Βόρειο άκρο Μικρολίμανου μέχρι και την ακτή Ξηροτάγαρου (όριο μαρίνας).

6. Στο αριστερό σημείο της ακτής «ΕΔΕΜ» πλησίον εστιατορίου «ΕΔΕΜ» και 100 μέτρα εκατέρωθεν των εκβολών του ρέματος Πικροδάφνης.

7. Σε ζώνη 50 μέτρων εκατέρωθεν των στομίων εκβολής όλων των αγωγών ομβρίων.

8. Σε ζώνη 200 μέτρων εκατέρωθεν των στομίων εκβολής των αγωγών εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού λυμάτων, και κάθε άλλης παρόμοιας εκβολής, σύμφωνα με τις νομαρχιακές αποφάσεις καθορισμού αποδέκτη, όπου τοποθετούνται τοπικές απαγορευτικές πινακίδες ή οι τοπικές υγειονομικές αρχές προτείνουν την τοποθέτηση σχετικών σημάνσεων.

9. Στην περιοχή των Ναυπηγείων και του λιμένος όρμου Λαυρίου μέχρι τη ΔΕΗ με εξαίρεση την περιοχή που αρχίζει από την ακτή Χέλμη και συνεχίζεται μέχρι την περιοχή Θωρικού (Ακτή Θεάτρου).

10. Στην Ραφήνα σε όλο το μήκος της εξωτερικής πλευράς του προσήνεμου μώλου του λιμανιού.

11. Σε ζώνη 200 μέτρων από τα σημεία εκβολής των αγωγών των εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού, που βρίσκονται στις περιοχές Νέας Μάκρης και Μαραθώνα και ειδικότερα των κατασκηνώσεων ΘΑΛΑ, και των κατασκηνώσεων Αεροπορίας- ΘΑΑ . Στην απαγόρευση δεν περιλαμβάνεται η ακτή κολύμβησης του ΚΕΔΑ/Ζ.

12. Στην περιοχή του Ασωπού ποταμού 200 μ. εκατέρωθεν της εκβολής του.

Το Υπουργείο Υγεία συστήνει στις κατά τόπους δημοτικές αρχές να τοποθετήσουν ειδική σήμανση, στην οποία θα ενημερώνονται οι δημότες για την ακαταλληλότητα των συγκεκριμένων περιοχών.