Μάνα, μητέρα, μαμά. “Η τέχνη αντιγράφει τη ζωή” και έτσι ένα από τα πιο σημαντικά πρόσωπα στη ζωή ενός ανθρώπου έχει παρουσιαστεί πολλές φορές στη μεγάλη οθόνη. Πολλές φορές η αναπαράσταση είναι τρομακτική (αρκεί να θυμηθείτε το θρίλερ του Alfred Hitchcock “Ψυχώ” και την ιστορική ατάκα “Ο καλύτερος φίλος του αγοριού είναι η μαμά του”) αλλά υπάρχουν και ταινίες που μας υπενθυμίζουν πως υπάρχουν γυναίκες που γεννήθηκαν για να γίνουν μαμάδες ακόμα κι αν κάνουν λάθη, είναι παρεμβατικές, καταπιεστικές, αντισυμβατικές:

Τα πολλά πρόσωπα της μητρότητας με τη Meryl Streep

H καταξιωμένη ηθοποιός είναι μία κατηγορία από μόνη της στην ενότητα “Μαμάδες στο Σινεμά”. Στο φιλμ “Κράμερ εναντίον Κράμερ” (1979) η Streep ενσαρκώνει τη μητέρα που κάνει το αδιανόητο εγκαταλείπει το σπίτι της και εμπιστεύεται τη φροντίδα του γιου της στα χέρια του εργασιομανή πατέρα του. Δεκαπέντε μήνες μετά επιστρέφει διεκδικώντας την κηδεμονία του παιδιού που έχει ήδη δεθεί πολύ με τον πατέρα. Η Meryl Streep συγκλονίζει στο ρόλο της Joanna καθώς ο θεατής αρχικά κρίνει πολύ αυστηρά τις πράξεις της αλλά στη συνέχεια κατορθώνει να δει τη δική της  οπτική γωνία.

H Meryl Streep, ως διεκδικητική μητέρα στο

H Meryl Streep, ως διεκδικητική μητέρα στο “Κράμερ εναντίον Κράμερ”

Τρία χρόνια αργότερα η Streep ερμηνεύει μια άλλη συγκλονιστική μητέρα στην ταινία “Η Εκλογή της Σόφι”. Στο εν λόγω φιλμ ξετυλίγεται το κουβάρι της ζωής της Πολωνής επιζήσασας του ολοκαυτώματος, Σόφι, η οποία αναγκάστηκε να επιλέξει ποιο από τα δύο παιδιά της είχε μια ελπίδα να ζήσει μεταφερόμενο σε στρατόπεδο συγκέντρωσης αντί να εκτελεστεί αμέσως.

Η συγκλονιστική επιλογή της Σόφι

Η συγκλονιστική επιλογή της Σόφι

To 2005 παρακολουθούμε ένα άλλο πρόσωπο της Meryl Streep στο ρόλο της Εβραίας ψυχολόγου που μαθαίνει πως η 37χρονη πελάτισσα της Rafi (Uma Therman) διατηρεί σχέση με τον 23χρονο γιο της. Επαγγελματικό ήθος και τα στερεότυπα της μαμάς συγκρούονται σε ένα ρόλο.

Η ψυχολόγος και μαμά Meryl Streep

Η ψυχολόγος και μαμά Meryl Streep

Στο μελωδικό “Mamma Mia” η Meryl Streep αντιμετωπίζει τα φαντάσματα του παρελθόντος της, όταν η κόρη της καλεί στο νησί οπού ζουν τους τρεις πρώην εραστές της μαμάς της προκειμένου να ανακαλύψει ποιος μπορεί να είναι ο πατέρας της. Η ερμηνεία της Streep στο τραγούδι “Slipping through my fingers”, όπου η μαμά Donna συνειδητοποιεί πως το μικρό της κοριτσάκι μεγάλωσε και ντύνεται νύφη προκάλεσε ποτάμια δακρύων σε όλες τις μαμάδες του κόσμου (μία από αυτές ήταν και η μαμά μου).

Υπάρχει μία ίσως ηθοποιός που να μπορεί να συναγωνιστεί τη Meryl Streep ως κινηματογραφική μαμά και δεν είναι άλλη από τη Sally Field όπου στην ταινία “Ανθισμένες Μανόλιες” (1989) παρουσιάζει αριστουργηματικά τον ισχυρό δεσμό μάνας-κόρης, καθώς είναι συνεχώς ο φύλακας-άγγελος της διαβητικής κόρης (Julia Roberts). Πέντε χρόνια αργότερα προκαλεί και πάλι δάκρυα συγκίνησης ως μητέρα του “διαφορετικού” Forrest Gump μαθαίνοντας του να πιστεύει πάντα στις ικανότητες του που φανερώνει και η δήλωση του ‘‘Η μαμά πάντα είχε έναν τρόπο να μου εξηγεί τα πράγματα έτσι ώστε να μπορώ να τα καταλαβαίνω”.

H Sally Field προστατευτική μητέρα της Julia Roberts στις Ανθισμένες Μανόλιες

H Sally Field προστατευτική μητέρα της Julia Roberts στις Ανθισμένες Μανόλιες

Η περήφανη μητέρα του Forrest Gump, Sally Field

Η περήφανη μητέρα του Forrest Gump, Sally Field

“Όλα για τη μητέρα μου” (1999): Η μητέρα υπό τη σκηνοθετική ματιά του ανορθόδοξου Πέδρο Αλμοδοβάρ. Η μάνα που χάνει το παιδί της, η μάνα-τραβεστί, η μάνα-φορέας του AIDS, η μάνα του τοξικοεξαρτημένου. Η μητρότητα στις πιο σκληρές δοκιμασίες.

Σκηνή από την ταινία

Σκηνή από την ταινία “Όλα για τη Μητέρα μου”

Η Angelina Jolie στο φιλμ “Η Ανταλλαγή” (2008) αποδεικνύει πως το μητρικό ένστικτο είναι αλάνθαστο καθώς ενσαρκώνει τη μητέρα που βρίσκει το χαμένο παιδί της για να ανακαλύψει πως πρόκειται για ένα παιδί-απατεώνα. Όταν το αναφέρει στις Αρχές αντιμετωπίζεται ως άτομο με παραισθήσεις και ανίκανη μητέρα. Η ταινία βασίστηκε σε πραγματικά γεγονότα του 1928.

Η Angelina Jolie στην Ανταλλαγή

Η Angelina Jolie στην Ανταλλαγή

Μια άλλη αληθινή μαμά που μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη ήταν η Lee An Tuohy που ενσάρκωσε η Sandra Bullock στην ταινία “Μια Σχέση Στοργής” (2009) η οποία προσέφερε στέγη, τροφή, εκπαίδευση και εντέλει μια οικογένεια στον μεγαλόσωμο, μαύρο 17χρονο Michael.

Σκηνή από την ταινία

Σκηνή από την ταινία “Σχέσεις Στοργής”

Τέλος, στην ταινία “H ζωή σε δύο πράξεις” (1998) η Julia Roberts μεταμορφώνεται από την κακιά μητριά σε πραγματική μητέρα μέσα από τον ανταγωνισμό και στη συνέχεια βοήθεια της Susan Sarandon.

Η Julia Roberts εκπαιδεύεται στο ρόλο της μαμάς

Η Julia Roberts εκπαιδεύεται στο ρόλο της μαμάς

Χρόνια πολλά στις μανούλες που αποτελούν ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης, στην τέχνη και τη ζωή!