Το να πείτε στο παιδί σας ότι πρόκειται να αποκτήσει ένα αδερφάκι μπορεί να είναι μια προκλητική και συναισθηματικά έντονη στιγμή τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά. Είναι φυσικό τα παιδιά να αισθάνονται μια σειρά από συναισθήματα, συμπεριλαμβανομένης της ζήλιας, όταν ακούν τα νέα. Ωστόσο, με τη σωστή προσέγγιση και προετοιμασία, μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να ενθουσιαστεί και να περιμένει πώς και πώς το αδερφάκι του.

Βάλτε το παιδί σας στη συζήτηση

Πριν ξεκινήσετε τη συζήτηση, είναι σημαντικό να εμπλέξετε το παιδί σας στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Ζητήστε τη γνώμη του για το πώς θα ήθελε να λένε το μωρό, τι χρώμα θα ήθελε να είναι το δωμάτιο του μωρού ή ποια παιχνίδια θα ήθελε να μοιραστεί με το αδερφάκι του. Με αυτόν τον τρόπο, το παιδί σας αισθάνεται ότι έχει λόγο για αυτό που συμβαίνει και αυτό το βοηθάει στο να περιμένει με αγωνία.

Να είστε ειλικρινείς

Τα παιδιά είναι έξυπνα και μπορούν να τα καταλάβουν όταν κάτι δεν πάει καλά. Να είστε ειλικρινείς με το παιδί σας σχετικά με τις αλλαγές που πρόκειται να συμβούν όταν έρθει το μωρό. Εξηγήστε ότι θα υπάρξουν κάποιες προσαρμογές, αλλά ότι η οικογένεια θα συνεργαστεί για να κάνει τη μετάβαση όσο το δυνατόν πιο ομαλή.

Ενθαρρύνετε το δέσιμο μεταξύ αδελφών

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να δεθεί με το νέο μωρό πριν έρθει. Μπορείτε να το κάνετε αυτό διαβάζοντας βιβλία σχετικά με την απόκτηση ενός αδερφού, παρακολουθώντας βίντεο με αδέρφια που παίζουν μαζί ή επιτρέποντας στο παιδί σας να προετοιμαστεί για τον ερχομό του μωρού. Αυτό θα βοηθήσει το παιδί σας να νιώσει περισσότερο συνδεδεμένο με το μωρό και λιγότερο πιθανό να αισθανθεί ζήλια.

Δώστε του προσοχή

Όταν έρθει το μωρό, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας εξακολουθεί να αισθάνεται ξεχωριστό και αγαπημένο. Αφιερώστε χρόνο για ειδικές δραστηριότητες ένας προς έναν με το παιδί σας και βεβαιωθείτε ότι έχει τα δικά του ειδικά παιχνίδια ή αντικείμενα που μπορεί να κρατήσει μόνο για τον εαυτό του. Με αυτόν τον τρόπο, το παιδί σας νιώθει ότι εξακολουθεί να έχει τη δική του ξεχωριστή θέση στην οικογένεια, ακόμη και με τον ερχομό του  μωρού.

Μιλήστε για τα οφέλη του να έχει αδερφό

Εξηγήστε στο παιδί σας τα οφέλη από την ύπαρξη ενός αδερφού. Για παράδειγμα, θα έχουν κάποιον να παίξουν μαζί του, κάποιον να μοιραστούν τα μυστικά τους και κάποιον που θα τους βοηθάει στα πάντα όταν μεγαλώσουν. Εστιάζοντας στις θετικές πτυχές της απόκτησης ενός αδερφού, μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να νιώσει πιο ενθουσιασμένο για τη νέα άφιξη.

Μοντέλο θετικής συμπεριφοράς

Τα παιδιά μαθαίνουν με το παράδειγμα, επομένως είναι σημαντικό να διαμορφώνουν θετική συμπεριφορά προς το νέο μωρό. Δείξτε στο παιδί σας πώς να είναι ευγενικό και υπομονετικό με το μωρό και ενθαρρύνετέ το να είναι βοηθητικό και υποστηρικτικό. Έτσι, το παιδί σας θα μάθει από εσάς και θα έχει περισσότερες πιθανότητες να έχει θετική σχέση με το αδερφάκι του.

Χρησιμοποιήστε γλώσσα κατάλληλη για την ηλικία του

Όταν μιλάτε στο παιδί σας για το νέο μωρό, φροντίστε να χρησιμοποιείτε γλώσσα που είναι κατάλληλη για την ηλικία του. Εάν το παιδί σας είναι μικρό, μπορεί να θέλετε να χρησιμοποιήσετε απλές λέξεις και εικόνες για να εξηγήσετε τι συμβαίνει. Καθώς το παιδί σας μεγαλώνει, μπορείτε να κάνετε πιο λεπτομερείς συζητήσεις σχετικά με το τι να περιμένει όταν έρθει το μωρό.

Ενθαρρύνετε την ανοιχτή επικοινωνία

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να σας μιλήσει για τα συναισθήματα και τις σκέψεις του. Ενημερώστε τους ότι είναι εντάξει να είστε χαρούμενο, λυπημένο ή φοβισμένο για το νέο μωρό. Δημιουργώντας ένα ανοιχτό και ειλικρινές περιβάλλον, το παιδί σας θα αισθάνεται πιο άνετα να εκφράσει τα συναισθήματά του και να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε ζήλια ή ανησυχία μπορεί να έχει.

Να είστε υπομονετικοί

Είναι σημαντικό να είστε υπομονετικοί με το παιδί σας καθώς προσαρμόζεται στη νέα συνθήκη. Μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να ενστερνιστούν πλήρως την ιδέα της απόκτησης αδερφού, αλλά με την αγάπη και την υποστήριξή σας, θα τα καταφέρουν.

Εν κατακλείδι, το να πείτε στο παιδί σας για ένα νέο αδερφάκι μπορεί να είναι μια προκλητική και συναισθηματική στιγμή, αλλά με τη σωστή προσέγγιση όλα θα πάνε όπως ακριβώς πρέπει για να επέλθει η ισορροπία σε ολα τα μέλη της οικογένειας.