Η στοματική υγιεινή των παιδιών είναι υψίστης σημασίας για τη συνολική υγεία και ευεξία τους. Η καθιέρωση καλών συνηθειών στοματικής φροντίδας από νεαρή ηλικία θέτει τα θεμέλια για μια ζωή υγιών δοντιών και ούλων. Είναι σημαντικό να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά για τη σημασία της οδοντικής υγιεινής και να τα βοηθήσουμε να ξεπεράσουν κάθε φόβο ή άγχος που σχετίζεται με την επίσκεψη στον οδοντίατρο. Ένας τρόπος για να ενθαρρύνετε καλές συνήθειες στοματικής φροντίδας είναι να το κάνετε διασκεδαστικό και διαδραστικό. Οι γονείς μπορούν να εμπλέξουν τα παιδιά σε καθημερινές ρουτίνες βουρτσίσματος και οδοντικού νήματος, χρησιμοποιώντας πολύχρωμες οδοντόβουρτσες και οδοντόκρεμες με γεύσεις και ενσωματώνοντας ευχάριστα τραγούδια ή παιχνίδια. Επιπλέον, η δημιουργία μιας θετικής οδοντιατρικής εμπειρίας είναι απαραίτητη για την εξάλειψη του φόβου.

Το Dentist Pass είναι ένα προληπτικό πρόγραμμα οδοντιατρικής για παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα ξεκίνησε να εφαρμόζεται από την Τρίτη, 23 Μαΐου 2023. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ανακοίνωσε την έναρξη του προγράμματος σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και ανέφερε ότι θα υπάρξουν και άλλα παρόμοια προγράμματα στο μέλλον. Το Dentist Pass προσφέρει προληπτικές οδοντιατρικές εξετάσεις και περίθαλψη σε πάνω από 660.000 παιδιά χωρίς κριτήρια εισοδήματος ή άλλα περιοριστικά κριτήρια. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ελέγχους στοματικής υγιεινής, καθαρισμό-απομάκρυνση πλακών, φθορίωση και οδηγίες για τη στοματική υγιεινή.

Οι γονείς ή κηδεμόνες υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του προγράμματος (vouchers.gov.gr). Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται τμηματικά, ανάλογα με τον τελευταίο αριθμό του ΑΦΜ τους.

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα εισέρχεται ένας εκ των ασκούντων την επιμέλεια ή τη γονική μέριμνα μέσω των κωδικών Taxisnet και αιτείται την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού, συμπληρώνοντας τον ΑΜΚΑ ή τον Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑ.Α.Υ.Π.Α) του ανήλικου, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας του εισερχόμενου στην εφαρμογή. Μετά την υποβολή της αίτησης, οι γονείς ή κηδεμόνες των παιδιών λαμβάνουν μια ψηφιακή χρεωστική κάρτα με το αντίστοιχο χρηματικό ποσό για τις οδοντιατρικές εξετάσεις.

Η εκτέλεση του προγράμματος Dentist Pass θα γίνει σε συνεργασία με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, προσφέροντας ελέγχους στοματικής υγιεινής, καθαρισμό-απομάκρυνση πλακών, φθορίωση και οδηγίες στοματικής υγιεινής.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο Κυριάκος Πιερρακάκης διευκρίνισε ότι το Dentist Pass για τα παιδιά είναι ένα πρόγραμμα σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και τόνισε ότι θα ακολουθήσουν πολλά άλλα τέτοια προγράμματα.

Ήταν γνωστό τον τελευταίο μήνα ότι θα τεθεί σε ισχύ το προληπτικό πρόγραμμα οδοντιατρικής Dentist Pass για όλα τα παιδιά από 6 έως 12 ετών, το οποίο εκπονεί το υπουργείο Υγείας για πρώτη φορά στη χώρα και φέρει την υπογραφή του Θάνου Πλεύρη.

Οι προληπτικές πράξεις που αφορούν ενδεικτικά σε:

 1. Έλεγχο στοματικής υγιεινής
 2. Καθαρισμό – απομάκρυνση πλακών
 3. Φθορίωση
 4. Οδηγίες Στοματικής Υγιεινής

Οι γονείς ή κηδεμόνες των δικαιούχων της ενίσχυσης υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος μέσω του gov.gr. Κάθε οικογένεια μπορεί να υποβάλει μόνο μία αίτηση, στην οποία περιλαμβάνονται όλα τα παιδιά – μέλη της οικογένειας.

Η έναρξη των αιτήσεων των φυσικών προσώπων στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή θα γίνονται τμηματικά, ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ τους ως εξής:

 • Για ΑΦΜ που λήγουν σε 1 και 2, την Τετάρτη 24 Μαΐου 2023
 • Για ΑΦΜ που λήγουν σε 3, την Πέμπτη 25 Μαΐου 2023
 • Για ΑΦΜ που λήγουν σε 4, την Παρασκευή 26 Μαΐου 2023
 • Για ΑΦΜ που λήγουν σε 5, τη Δευτέρα 29 Μαΐου 2023
 • Για ΑΦΜ που λήγουν σε 6, την Τρίτη 30 Μαΐου 2023
 • Για ΑΦΜ που λήγουν σε 7, την Τετάρτη 31 Μαΐου 2023
 • Για ΑΦΜ που λήγουν σε 8, την Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023
 • Για ΑΦΜ που λήγουν σε 9, την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023
 • Για ΑΦΜ που λήγουν σε 0, τη Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023.

Να σημειωθεί ότι η πλατφόρμα δεν θα κλείνει για τα ΑΦΜ που έχουν προηγηθεί για παράδειγμα την Πέμπτη 25 Μαΐου θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση τα ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2,3, την Παρασκευή 26 Μαΐου τα ΑΦΜ που λήγουν 1,2,3,4 κοκ.

Η υποβολή αιτήσεων μέσω ΚΕΠ μπορεί να γίνεται από την Τρίτη 6 Ιουνίου 2023 για όλα τα ΑΦΜ. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις (για όλα τα ΑΦΜ και για υποβολή είτε μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας vouchers.gov.gr είτε μέσω ΚΕΠ), ως λήξη υποβολής αιτήσεων ορίζεται η Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023.

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα εισέρχεται ένας εκ των ασκούντων την επιμέλεια ή τη γονική μέριμνα μέσω των κωδικών Taxisnet και αιτείται την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού, συμπληρώνοντας τον ΑΜΚΑ ή τον Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑ.Α.Υ.Π.Α) του ανήλικου καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας του εισερχόμενου στην εφαρμογή και ειδικότερα τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό κινητού τηλεφώνου του.

Κάθε δικαιούχος του προγράμματος λαμβάνει μία ψηφιακή χρεωστική κάρτα (pass) ύψους 40 ευρώ ανά ωφελούμενο παιδί. Κάθε χρεωστική κάρτα μπορεί να καλύψει το σύνολο του κόστους των προβλεπόμενων υπηρεσιών οδοντιατρικής φροντίδας μέχρι του άνω ποσού, που παρέχονται από οποιονδήποτε ιδιώτη οδοντίατρο, ενώ το ποσό είναι διαθέσιμο για ένα ημερολογιακό έτος.

Το χρηματικό ποσό δύναται να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τα πρόσωπα για την πραγματοποίηση πράξεων προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας στον ανήλικο δικαιούχο και δεν είναι επιτρεπτή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο.

Δίνοντας έμφαση στη σημασία της οδοντικής υγιεινής, καθιστώντας τη διασκεδαστική συνήθεια και διασφαλίζοντας θετικές οδοντιατρικές εμπειρίες, μπορούμε να δώσουμε τη δυνατότητα στα παιδιά να φροντίζουν τα δόντια τους και να οικοδομήσουν μια δια βίου βάση στοματικής υγείας.

Πηγή: Newsit