Σκοπεύεις να κάνεις τις πρώτες σου διακοπές με μωρό ή το έχεις ήδη επιχειρήσει; Σε όποια κι από τις δύο κατηγορίες κι αν ανήκεις, σίγουρα θα έχεις καταλάβει ότι το να προγραμματίζεις ένα ταξίδι με μωρό δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο δύσκολα όσο μπορεί να νομίζεις! Το να έχεις ένα ευχάριστο, άνετο και ξεκούραστο ταξίδι με μωρό είναι απολύτως εφικτό, αρκεί να έχεις κάνει σωστή οργάνωση και να έχεις υπομονή. Εμείς συγκεντρώσαμε τα καλύτερα tips οργάνωσης για διακοπές με μωρό, ώστε να περάσετε όλοι τέλεια!

Διάλεξε κοντινό προορισμό για τις πρώτες διακοπές με μωρό

Αν είναι η πρώτη φορά που πηγαίνεις διακοπές με μωρό, είναι καλή ιδέα να ξεκινήσεις από κάποιο κοντινό προορισμό που να μην απαιτεί πολλές ώρες ταξιδιού. Έτσι θα γλυτώσεις την ανησυχία και το άγχος που συνεπάγεται ο σχεδιασμός ενός μακρινού ταξιδιού. Επιπλέον, θα είναι μια ευκαιρία για να μάθεις από τα λάθη σου και να τα διορθώσεις στο επόμενο, μεγαλύτερο, οικογενειακό ταξίδι.

Αν μένεις στην Αθήνα, τότε ένας από τους καλύτερους προορισμούς για διακοπές με μωρό είναι τα νησιά του Αργοσαρωνικού. Είναι πολύ κοντά στην Αθήνα και είναι πολύ εύκολο να βρεις εισιτήρια Seajets ή άλλων εταιρειών με γρήγορα πλοία, ακόμα και την τελευταία στιγμή. Η ευελιξία αυτή είναι ανεκτίμητη όταν πρόκειται για οικογενειακές διακοπές!

Συμβουλεύσου τον παιδίατρό σου

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνεις πριν ταξιδέψεις με το μωρό -ιδίως αν είναι η πρώτη φορά- είναι να συμβουλευτείς τον παιδίατρό σου. Επιπλέον, αν σκοπεύετε να ταξιδέψετε οικογενειακώς στο εξωτερικό, είναι αναγκαίο το μωρό να έχει κάνει όλα τα απαραίτητα εμβόλια.

Κάτι ακόμα που πρέπει να έχεις στο νου σου αν πρόκειται να ταξιδέψεις με αεροπλάνο είναι η ηλικία του μωρού, καθώς η μικρότερη ηλικία που επιτρέπει η κάθε αεροπορική είναι διαφορετική. Σε γενικές γραμμές όμως είναι καλύτερο να περιμένεις μερικές εβδομάδες μετά τη γέννηση του μωρού για να ταξιδέψετε μαζί, ώστε να έχει προλάβει να αναπτυχθεί το ανοσοποιητικό του σύστημα.

Έχε μαζί σου τα απαραίτητα ανά πάσα στιγμή

Λίγες μέρες πριν το ταξίδι, πακέταρε μια τσάντα με όλα τα είδη άμεσης ανάγκης για το μωρό και φρόντισε να την έχεις συνεχώς μαζί σου κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Είναι αλήθεια ότι πολλά ξενοδοχεία έχουν κάποια βασικά πράγματα που θα χρειαστεί ένα μωρό και μπορείς πάντα να αγοράσεις ότι σου λείπει στον προορισμό σου.

Παρόλα αυτά, είναι καλύτερο να έχεις κάνει τον προγραμματισμό σου, για να μη βρεθείς προ εκπλήξεως! Επομένως, φρόντισε να έχεις πάντα μαζί σου πάνες, γάλα σε σκόνη και θερμός, υγρά μαντηλάκια, 2-3 αλλαξιές, πιπίλες και ό,τι άλλο έχει ανάγκη το μωρό ανά πάσα στιγμή.

Μην το παρακάνεις με το πακετάρισμα

Το ξέρουμε ότι όταν ταξιδεύεις με μωρό, ο πειρασμός να πάρεις τα πάντα μαζί σου είναι μεγάλος. Στο κάτω-κάτω ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να χρειαστείς, έτσι δεν είναι;

Μην υποκύψεις όμως στον πειρασμό, γιατί θα καταλήξεις να δυσκολέψεις το ταξίδι και τη μετακίνηση, έχοντας μαζί σου ένα σωρό πράγματα που δεν πρόκειται να χρειαστείς ποτέ. Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να σκεφτείς ποιά είναι τα πράγματα που είναι απαραίτητα καθημερινά για το μωρό και άσε όλα τα υπόλοιπα πίσω. Για παράδειγμα, δε χρειάζεται να πακετάρεις ένα σωρό παιχνίδια, υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι να ψυχαγωγηθεί το μωρό σου σε ένα καινούργιο περιβάλλον. Άλλωστε, μπορείς πάντα να αγοράσεις 1-2 παιχνίδια, αφού φτάσετε!

Προετοιμάσου για το χειρότερο σενάριο

Είναι καλύτερο να έχεις κάνει την κατάλληλη προετοιμασία για το χειρότερο σενάριο και όλα να πάνε καλά, παρά να πάει κάτι στραβά και να μην έχεις ό,τι χρειάζεσαι για να το αντιμετωπίσεις, έτσι δεν είναι;

Οπότε, λίγο πριν το ταξίδι, αφιέρωσε λίγο χρόνο για να σκεφτείς (χωρίς να αγχωθείς) το χειρότερο πιθανό σενάριο -ένα σενάριο ταξιδιού με μωρό στο οποίο όλα πάνε στραβά. Αφού το κάνεις, βρες λύσεις για οτιδήποτε μπορεί να μην πάει βάσει σχεδίου και προετοιμάσου κατάλληλα, ώστε να μπορείς να αντιμετωπίσεις κάθε απρόοπτο. Τόσο απλά!

Οι διακοπές με μωρό είναι μια πρόκληση για όλη την οικογένεια. Όμως, με τη σωστή προετοιμασία και με αρκετή ευελιξία, το ταξίδι με μωρό μπορεί να γίνει άνετο και ευχάριστο, αφήνοντας όλη την οικογένεια με τις καλύτερες αναμνήσεις!