Η συζήτηση στα παιδιά για το σεξ μπορεί να είναι ένα δύσκολο θέμα για τους γονείς, αλλά είναι σημαντικό να γίνονται αυτές οι συζητήσεις για να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά έχουν ακριβείς πληροφορίες και είναι σε θέση να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με τη σεξουαλική τους ζωή και υγεία. Ακολουθούν μερικά tips για το πώς να μιλήσετε στα παιδιά σας για το σεξ:

Ξεκινήστε νωρίς

Μην περιμένετε μέχρι το παιδί σας να γίνει έφηβος για να αρχίσει να μιλάει για το σεξ. Ξεκινήστε τη συζήτηση νωρίς και συνεχίστε να έχετε ανοιχτές και ειλικρινείς συζητήσεις καθώς το παιδί σας μεγαλώνει.

Χρησιμοποιήστε γλώσσα κατάλληλη για την ηλικία

Χρησιμοποιήστε γλώσσα που το παιδί σας μπορεί να καταλάβει και που είναι κατάλληλη για την ηλικία του. Δεν χρειάζεται να δώσετε ένα πλήρες μάθημα βιολογίας, αλλά βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας έχει μια βασική κατανόηση του τρόπου με τον οποίο γίνονται τα μωρά και των αλλαγών που θα συμβούν στο σώμα του καθώς μεγαλώνει.

Απαντήστε στις ερωτήσεις με ειλικρίνεια

Να είστε έτοιμοι να απαντήσετε σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις μπορεί να έχει το παιδί σας σχετικά με το σεξ. Αν δεν ξέρετε την απάντηση, να είστε ειλικρινείς και προσφερθείτε να την αναζητήσετε μαζί.

Συγκατάθεση διεύθυνσης

Διδάξτε στο παιδί σας τη σημασία της συναίνεσης και πώς να σέβεται τα όρια των άλλων. Εξηγήστε τι σημαίνει να δίνετε και να λαμβάνετε συγκατάθεση και ότι είναι πάντα σημαντικό να ρωτάτε πριν αγγίξετε ή εμπλακείτε σε οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα.

Συζητήστε το ασφαλές σεξ

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας κατανοεί τη σημασία της χρήσης προστασίας για την πρόληψη των σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων (ΣΜΝ) και της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Μιλήστε για διαφορετικούς τύπους αντισύλληψης και ενθαρρύνετε το παιδί σας να μιλήσει σε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για τις επιλογές του.

Κρατήστε τη συνομιλία σε εξέλιξη

Το να μιλάτε για το σεξ δεν είναι μια συνομιλία που γίνεται μια φορά. Φροντίστε να ελέγχετε τακτικά το παιδί σας και να είστε ανοιχτοί να απαντήσετε σε οποιεσδήποτε νέες ερωτήσεις μπορεί να έχει.

Θυμηθείτε, το να μιλάτε στο παιδί σας για το σεξ μπορεί να είναι άβολο, αλλά είναι σημαντικό μέρος για να το κρατήσετε ασφαλές και υγιές. Ξεκινώντας νωρίς τη συζήτηση και κρατώντας ανοιχτό διάλογο, μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να λάβει τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με τη σεξουαλική του ζωή και υγεία.