Τα περισσότερα μωρά αρχίζουν να περπατούν κάποια στιγμή μεταξύ 10 και 18 μηνών. Αλλά πρέπει να περάσουν από το μπουσούλημα, από το να στέκονται για λίγο όρθια μέχρι να φτάσουν να κάνουν βήματα. Λάβε υπόψη ότι όλα τα μωρά είναι διαφορετικά, επομένως το μωρό σου μπορεί να χρειαστεί να εργαστεί πραγματικά για να μάθει πώς να περπατά ή απλώς να αρχίσει να περπατάει μόνο του από το πουθενά. Το κλειδί είναι η πολλή ενθάρρυνση και η πρακτική για να κάνεις το μωρό σου να νιώσει άνετα με το περπάτημα.

Βοηθώντας το μωρό σου να σταθεί

Βάλτε το μωρό σας να αναπηδά στην αγκαλιά σας με τα πόδια του στα πόδια σας. Αυτό θα ενισχύσει τους μύες των ποδιών τους, ειδικά αν ακόμα σέρνονται ή μόλις αρχίζουν να τραβούν τον εαυτό τους προς τα πάνω.

Θα πρέπει επίσης να τους δείξετε πώς να λυγίζουν τα γόνατά τους και να τους βάλετε να εξασκηθούν στο να λυγίζουν τα γόνατά τους, ώστε να αναπτύξουν τις κινητικές δεξιότητες να σηκώνονται και να κάθονται.

Πάρε στο μωρό σου μια αναπαυτική καρέκλα

Σε ηλικία περίπου 5 έως 6 μηνών, πάρε του μια αναπαυτική καρέκλα που θα το βοηθήσει να αρχίσει να χτίζει τους μυς των ποδιών του.

Απέφυγε να πάρεις στο μωρό στράτα

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) αποθαρρύνει τη χρήση στράτας για μωρά. Μελέτες δείχνουν ότι μπορούν πραγματικά να επιβραδύνουν την κινητική ανάπτυξη και να προκαλέσουν προβλήματα στην πλάτη στα μωρά. Αποτελούν επίσης κίνδυνο για την ασφάλεια, καθώς οι στράτες μπορούν να αναποδογυρίσουν.  Απαγορεύονται στον Καναδά και το AAP συνιστά στις ΗΠΑ να λάβουν τα ίδια μέτρα κατά των περιπατητών.

Χρησιμοποίησε παιχνίδια για να το δελεάσεις να σταθεί όρθιο

Τοποθέτησε ένα παιχνίδι μακριά από το μωρό, πάνω από αυτό ή σε σημείο που πρέπει να σταθεί για να φτάσει.

Βοηθήστε το να ξανακαθίσει αφού έχει σηκωθεί μόνο του

Τα περισσότερα μωρά αρχίζουν να σηκώνονται μόνα τους στα πόδια τους, χωρίς να ξέρουν πώς να ξανακάτσουν, οπότε μην ανησυχείς αν το μωρό σου κλαίει για βοήθεια ενώ βρίσκεται σε όρθια θέση. Αντί να το σηκώσεις όταν αρχίζει να γκρινιάζει, βοήθησέ το να μάθει να κάθεται λυγίζοντας απαλά τα γόνατά του και στηρίζοντας το βάρος του μέχρι να φτάσουν με ασφάλεια στο πάτωμα.