Η ζήλια αρχίζει όταν το μωρό σας καταλαβαίνει ότι δεν θα σας έχει σε αποκλειστική διάθεση, δηλαδή από 6 μηνών, περίπου. Όσο μεγαλώνει το αίσθημα αυτό μπορεί να το διαχειριστεί καλύτερα αλλά χρειάζεται τη βοήθειά σας για να αποφεύγει τις αναπόφευκτες στιγμές ζήλιας.

Πώς εκδηλώνεται η ζήλια:

Μπορεί να εκφραστεί με πολλούς τρόπους. Κάποια παιδιά φοβούνται πως τα αγαπούν λιγότερο και έτσι απομονώνονται, άλλα έχουν επιθετική συμπεριφορά ενώ σε κάποια άλλα παρουσιάζει διαταραχή της συμπεριφοράς (είναι ανυπάκουο, φωνάζει, βρίζει, δαγκώνει κ.λπ). Κάποια παλινδρομούν και φέρονται σα μικρότερα ενώ κάποια άλλα, μην μπορώντας να εκφράσουν το άγχος τους, το σωματοποιούν.

Τι μπορείτε να κάνετε:

1 Μη φοβάστε τη ζήλια

Δεν χρειάζεται να νιώθετε άσχημα επειδή το παιδί σας ζηλεύει. Η ζήλια είναι υγιές και φυσιολογικό συναίσθημα και απορρέει από το γεγονός ότι τα παιδιά αγαπούν ενώ αποτελεί μια κατάκτηση στην ανάπτυξή του, που καταδεικνύει την ικανότητα του να αγαπήσει. Αφήστε το να εκφραστεί ανοιχτά, ενθαρρύνετε το παιδί σας να εκφράσει όλα όσα νιώθει και δείξτε κατανόηση και τρυφερότητα.

2 Μην το κάνετε να ντρέπεται

Όταν του λέτε «θα έπρεπε να ντρέπεσαι που ζηλεύεις» θα το κάνετε απλώς να νιώσει χειρότερα και να πάψει να εκφράζει τα συναισθήματά του. Θέστε τα όρια που χρειάζονται αλλά εξηγήστε του ότι κάθε συναίσθημα είναι υπαρκτό και αποδεκτό.

3 Δώστε του προσοχή

Μια φορά μεγαλώνει και σας χρειάζεται. Το παιδί της προσχολικής ηλικίας δεν είναι σε θέση να διεκδικήσει την αγάπη σας όπως οι μεγάλοι. Το μόνο που διαθέτει είναι το ένστικτό του, το οποίο εκείνη τη στιγμή του λέει πως εσείς αρνείστε την προσοχή που θα ήθελε να του αφιερώσετε. Η δική του, λοιπόν, συμπεριφορά εξαρτάται από τη δική σας.

4 Παραδεχτείτε ότι ζηλεύετε κι εσείς

Δεν είναι κακό να παραδεχτείτε στο παιδί σας ότι έχετε κι εσείς ζηλέψει, φροντίστε όμως να προσθέσετε ότι αυτό το συναίσθημα δεν σας αναστατώνει ούτε σας χαλάει τη διάθεση.

5 Μην το συγκρίνετε με άλλα παιδιά

Η ζήλια ποικίλει από παιδί σε παιδί. Αν το συγκρίνετε με κάποιο άλλο παιδί αυτό που θα πετύχετε είναι να το κάνετε να ζηλεύει ακόμη περισσότερο αφού του επισημαίνετε σε πόσο μειονεκτική θέση βρίσκεται σε σύγκριση με το άλλο.

6 Αναζητήστε την αιτία

Η ζήλια μπορεί να είναι σημάδι βαθύτερων ανησυχιών του παιδιού, να νιώθει ανασφάλεια και έλλειψη αυτοπεποίθησης. Αν το παιδί αισθάνεται έτσι θα χρειαστεί να αναζητήσετε το λόγο για τον οποίο νιώθει έτσι.

Eιρήνη Γιαννόπαπα Ψυχολόγος (M.Sc. in Special Education, Speech Therapy & Parent Counseling )/Διευθύντρια Κέντρου  Ειδικών  Θεραπειών  » Ίσιδα» (Ηρ. Πολυτεχνείου  87, Πειραιάς/τηλ. 210 4535078/Facebook Page)