Στη δεκαετία του ‘90 θυμάμαι, κάναμε επανάσταση για να αποφύγουμε την κρεμάλα: ποιος είπε ότι θα πρέπει να έχω παντρευτεί μέχρι τα 27 μου; Λίγο καιρό μετά, η ημερομηνία γάμου πήρε κι άλλη παράταση: Είμαι μόνο 32! Έχω καιρό ως τα 35 μου!

Η αλήθεια είναι πως ο μέσος όρος ηλικίας γάμου όσο πάει και αυξάνεται, μία τάση που ξεκίνησε με την ένταξη της γυναίκας στον επαγγελματικό στίβο και ενώ στις αρχές του 19ου αιώνα ο κόσμος παντρευόταν κατά μέσο όρο στα 17-20 σύμφωνα με το περιοδικό Bride’s Magazine ο μέσος όρος έχει αισίως φτάσει τα 28 -29… και μεγαλώνει!!!

Και αν σας άγχωσα λίγο γιατί έχετε ξεφύγει από το μέσο όρο για λίγα ή …περισσότερα χρόνια, χαλαρώστε και μην σπεύσετε να παντρευτείτε τον πρώτο που θα βρείτε μπροστά σας αύριο το πρωί ξεκινώντας για τη δουλειά! Υπάρχουν σοβαροί λόγοι που μπορούν αν σας δικαιολογήσουν:

  1. Η ηλικία που ο κάθε άνθρωπος είναι έτοιμος να χορέψει το χορό του Ησαΐα διαφοροποιείται και αυτό έχει να κάνει με παράγοντες όπως η προσωπικότητα και το περιβάλλον που ζει.
  2. Ο γάμος δεν έχει ημερομηνία λήξης: ή το καταναλώνετε μέχρι τα 30 σας ή τέλος! Εκτός αν τον έχετε συνδέσει άρρηκτα με τo θέμα μητρότητας. Τότε τα πράγματα δυσκολεύουν γιατί η γονιμότητα στις γυναίκες περιορίζεται πολύ από μία ηλικία και πέρα
  3. Σημαντικό ρόλο ασφαλώς παίζουν και τα βιώματα που έχει ο καθένας μας και που, σε ενδεχόμενη περίπτωση, μπορεί κυριολεκτικά να μας κάνουν να σηκώσουμε τείχη απέναντι σε έναν άνθρωπο που θα μπορούσε να είναι ο άνθρωπός μας!
  4. Τέλος, όπως συνηθίζουμε να λέμε στις κοριτσοπαρέες, είναι και λίγο θέμα τύχης να πέσουμε πάνω στο σωστό άνθρωπο! Οπωσδήποτε όσο μεγαλώνουμε η κριτική μας ικανότητα οξύνεται αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις ανθρώπων που γνωρίστηκαν σε πολύ μικρή ηλικία και ‘’το γλυκό έδεσε’’ πριν καν το καλοσκεφτούν!

Για αυτό ούτε να απογοητεύεστε, ούτε να το επισπεύσετε, αν δεν αισθάνεστε ακόμα έτοιμη! Όταν όλοι οι παράγοντες είναι ευνοϊκοί θα βάλετε το λευκό φορεματάκι που όλες μας κάποια στιγμή ονειρευτήκαμε! Κι αν δεν τύχει… ε, υπάρχει πάντα και η δυνατότητα μίας απλής πρόβας!

Για όσες παραυτά χρειάζονται περαιτέρω παρηγοριά, δείτε παρακάτω μερικές πρωτοστάτησες που προχώρησαν «εις γάμου κοινωνία» μετά τα δεύτερα –άντα τους:

Elizabeth Hurley: γεννημένη το 1965 παντρεύτηκε τον Arun Nayar το 2007, σε ηλικία δηλαδή μόλις 42 ετών!

Elizabeth Hurley-Arun Nayar

Elizabeth Hurley-Arun Nayar

H υποψήφια για Oscar Salma Hayek παντρεύτηκε τον άνδρα των ονείρων της, François-Henri Pinault, στα 43.

Salma Hayek-François-Henri Pinault

Salma Hayek-François-Henri Pinault

Και φυσικά η μοναδική Sandra Bullock! Γεννημένη στο 1964 έβαλε το λευκό φόρεμα στα 41, όταν παντρεύτηκε τον αγαπημένο της, Jesse James.

Sandra Bullock-Jesse James

Sandra Bullock-Jesse James

Εφόσον λοιπόν οι σταρ του Χόλυγουντ έχουν ήδη ανοίξει το δρόμο, μπορούμε να ακολουθήσουμε και εμείς άνετες και χωρίς καμία ενοχή!!! Καλού κακού, πείτε το και στις μαμάδες, θειάδες και πάει λέγοντας να παρηγορηθούν και αυτές που συνήθως είναι περισσότερο αγχωμένες!

Άντε και στα…50 μας!!!

της Κατερίνας Πρίντεζη