Ένα άρθρο των New York Times ανέτρεψε τα μέχρι πρότινος δεδομένα αναφέροντας πως το ποσοστό των διαζυγίων έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Μία από τις βασικές αιτίες; Οι άνθρωποι πλέον παντρεύονται σε μεγαλύτερη ηλικία. Το Institute of Family Studies στην Αμερική έρχεται να ενισχύσει το επιχείρημα…ως ένα βαθμό.

Συγκεντρώνοντας στοιχεία από εθνική δημοσκόπηση για την ανάπτυξη της οικογένειας, η έρευνα του Ινστιτούτου αναφέρει πως ο γάμος τελείται σε ηλικία μικρότερη των 20 ετών έχει αυξημένες πιθανότητες να καταλήξει σε διαζύγιο μέσα στην πρώτη πενταετία (32%). Από τα 20 και μετά ακολουθεί πτωτική τάση. Συγκεκριμένα:

Γάμος μεταξύ ατόμων 20 με 24 ετών – Κίνδυνος διαζυγίου: 20%

Γάμος μεταξύ ατόμων 25 με 29 ετών – Κίνδυνος διαζυγίου 15%

Γάμος μεταξύ ατόμων 30 με 34 ετών – Κίνδυνος διαζυγίου 14%

Από τα 35 και μετά όμως η κατάσταση αλλάζει, καθώς από την ηλικία των 35 ετών και μετά ο κίνδυνος διαζυγίου ανεβαίνει στο 19%. 

” Η ανάλυση των δεδομένων φανερώνει πως μέχρι την ηλικία των 32, κάθε ηλικία για γάμο μειώνει τις πιθανότητες για διαζύγιο κατά 11%. Ωστόσο, από εκείνη την ηλικία κι έπειτα το ποσοστό αυξάνεται κατά 5%” ανέφερε ο Nicholas H. Wolfinger, καθηγητής κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο της Utah. ”Φαίνεται πως τα 32 έτη είναι ο μαγικός αριθμός” συμπλήρωσε.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα συγκεκριμένα δεδομένα αφορούν την αμερικανική κοινωνία όπου οι γάμοι σε νεαρή ηλικία αποτελούν συχνό φαινόμενο. Ωστόσο, δεν παύει να πρόκειται για την ανάλυση μιας κοινωνικής τάσης που μάλλον προσθέτει έναν πρόσθετο παράγοντα άγχους αν η αναζήτηση του “Ενός/Μίας” συνεχίζεται και μετά τα 33…

Από την άλλη, κάθε κανόνας έχει και την εξαίρεσή του 😉