Τα παρανυφάκια μας είναι τα μικρά παιδάκια, είτε αγοράκια (που πιο σωστά λέγονται παραγαμπράκια) είτε κοριτσάκια, που ομορφαίνουν με την παρουσία τους την όλη τελετή του γάμου. Η μικρή ηλικία που έχουν τα παρανυφάκια μας συμβολίζει τη γονιμότητα και την αγνότητα, ευχές για το ζευγάρι που ενώνεται με τα ιερά δεσμά του γάμου.  Όπως και με όλα τα θέματα του γάμου έτσι και στο θέμα που αφορά τα παρανυφάκια μας πρέπει να δώσουμε τη δέουσα σημασία ώστε να λειτουργήσουν όλα υπέρ μας.

Τι πρέπει να προσέξουμε

Όσο πιο καλά γνωρίζουμε τους γονείς τόσο πιο εύκολη είναι η συνεννόηση και η επικοινωνία μας μαζί τους. Επομένως, είναι καλό να επιλέγουμε παιδιά από το στενό οικογενειακό ή φιλικό μας κύκλο που μας γνωρίζουν καλά, ξέρουν τι περνάμε και δε θα παρεξηγηθούν από τις παράλογες καμια φορά απαιτήσεις μας.

Κάτι άλλο που πρέπει να προσέξουμε ώστε να είναι και οι δύο οικογένειες ικανοποιημένες είναι να επιλέξουμε ισάριθμα παρανυφάκια και από τις δυο πλευρές. Τα παρανυφάκια αυτά θα πρέπει να μην είναι πολύ μικρά σε ηλικία ώστε να καταλαβαίνουν τη σοβαρότητα του μυστηρίου και να μην αρχίσουν να κλαίνε ή να τσιρίζουν.

Επίσης σημασία θα πρέπει να δώσουμε και στο χαρακτήρα των παιδιών που θα επιλέξουμε να μην είναι δηλαδή ντροπαλά γιατί θα θέλουν να φύγουν αφού θα νιώθουν εκτεθειμένα όλα τα βλέμματα πάνω τους αλλά ούτε υπερκινητικά μιας και δε θα μπορούν να μείνουν στο ίδιο σημείο για πολλή ώρα και θα τα κυνηγάμε κατά τη διάρκεια της τελετής.

παρανυφακια3

Ας τα βάλουμε στο παιχνίδι

Για να νιώσουν τα παρανυφάκια μας σημαντικά και αναπόσπαστο μέρος της όλης τελετής, είναι πολύ καλό να συζητήσουμε από την αρχή μαζί τους για το ρόλο τους και τι ακριβώς πρέπει να κάνουν ώστε να μας βοηθήσουν και να μας κάνουν χαρούμενες. Έτσι θα βάλουν τα δυνατά τους ώστε να τους πούνε στο τέλος όλοι μπράβο που ανταποκρίθηκαν σε αυτό που τους ζήτησαν σαν να ήταν μεγάλοι.

Τι ακριβώς όμως κάνουν τα παρανυφάκια

Είδαμε στην αρχή του άρθρου μας ότι εκτός από τα μικρά κοριτσάκια υπάρχουν και μικρά αγοράκια, τα ονομαζόμενα παραγαμπράκια που παίρνουν μέρος επάξια στην τελετή μας.  Τα παραγαμπράκια στέκονται δίπλα στο γαμπρό την ώρα της αναμονής της νύφης και κρατούν και αυτά από μια μικρή ανθοδέσμη, την οποία την προσφέρουν στα παρανυφάκια.

Όσον αφορά τα παρανυφάκια, αυτά είναι μαζί μας μες στο νυφικό αμάξι την ώρα που φτάνουμε στην εκκλησία και μας βοηθούν με το πέπλο ή την ουρά του νυφικού μας ώστε να μη  λερωθεί και να μη μας δυσκολεύει στις κινήσεις μας.

Στην περίπτωση που έχουμε πάνω από δύο παρανυφάκια μπορούμε να μοιράσουμε τους ρόλους ώστε όλα να είναι ικανοποιημένα και να μη νιώσει κανένα ότι παραγκωνίζεται. Μπορούμε για παράδειγμα να τους αναθέσουμε να ρίχνουν ροδοπέταλα κατά την είσοδό μας στην εκκλησία ή να μοιράζουν το ρύζι στους καλεσμένους για να το πετάξουν κατά τη διάρκεια του χορού του Ησαΐα ή κατά την έξοδό μας από την εκκλησία.

Όλα τα παρανυφάκια και τα παραγαμπράκια στέκονται δίπλα μας μετά το μυστήριο όση ώρα χαιρετάμε τους καλεσμένους μας.
Η εμφάνισή τους

Τόσο τα παρανυφάκια όσο και τα παραγαμπράκια συνήθως είναι ντυμένα στα χρώματα του νυφικού και του κοστουμιού αντίστοιχα. Είναι δηλαδή μια μικρογραφία του ζευγαριού.  Άλλη μια εύστοχη επιλογή που έχουμε είναι να τα ντύσουμε με ένα χρώμα που ταιριάζει με τη διακόσμηση που έχουμε επιλέξει.

Στα μαλλάκια των κοριτσιών μπορούμε να βάλουμε κάποια μικρά στολίδια ή μικρά άνθη. Όσον αφορά το μακιγιάζ, δεν πρέπει να κάνουμε υπερβολές! Λίγο ρουζ είναι αρκετό, η φρεσκάδα της ηλικίας τους είναι αρκετή από μόνη της!

Για πολλά από τα παρανυφάκια μας όλο αυτό που ζουν είναι σαν όνειρο, σαν παραμύθι. Ας τους δώσουμε την ευκαιρία να το ζήσουν με την καρδιά τους!

 Της Αθανασίας Τσουκαλά