Δεν ξέρω αν το έμαθες αλλά εκεί στο μακρινό Χόλιγουντ οι αρραβωνιασμένοι Matt Bellamy και Kate Hudson ακύρωσαν το γάμο τους και το ίδιο λέγεται πως ετοιμάζεται να κάνει και η Amber Heard η οποία έχει μνηστευτεί τον Johnny Depp.

Kate Hudson-Matt Bellamy

Kate Hudson-Matt Bellamy

Johnny Depp-Amber Heard

Johnny Depp-Amber Heard

Με αφορμή τα νέα αυτών των διάσημων χωρισμών (μήπως ο Bellamy μετατρέψει τον πόνο του για τη διάλυση του αρραβώνα του σε δημιουργία, και παραδώσει ένα νέο καταπληκτικό άλμπουμ των Muse, γιατί το προηγούμενο “2nd Law” δεν με ενθουσίασε;), εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο διάφορα άρθρα σχετικά με τα ποσοστά επιτυχίας των γάμων όπου τελέστηκαν υπό “δεύτερες σκέψεις” και τι προβλέπει το ‘savoir vivre’ σε περίπτωση ακύρωσης γάμου.

Αχρείαστες να είναι αυτές οι πληροφορίες αλλά επειδή όλα είναι πιθανά σε αυτή τη ζωή, να μην υπάρχει ένα άρθρο που να συγκεντρώνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σε περίπτωση που σκέφτεσαι ή σκοπεύεις ή σου τύχει να ακυρώσεις το γάμο σου;

 • Σύμφωνα με έρευνα του UCLA οι νιόπαντρες που είχαν δεύτερες σκέψεις πριν το γάμο είχαν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να χωρίσουν από εκείνες που αισθάνονταν σίγουρες για την απόφαση τους. Αξίζει να σημειωθεί πως το 20% των νυφών που είχαν αμφιβολία για το γάμο, χώρισαν μέσα σε διάστημα τεσσάρων ετών.
 • Το “τι θα πει ο κόσμος” είναι το τελευταίο που θα πρέπει να σε απασχολεί. Η απόφαση αφορά τη δική σου ζωή και κανενός άλλου. Σκέψου τι θέλεις να απαντάς, πόσα θέλεις να αποκαλύπτεις και μην αφήσεις κανέναν να αμφισβητήσει την απόφαση σου.
 • Αν δεν είσαι σίγουρη για την οριστική ακύρωση, μπορείς απλώς να τον αναβάλλεις. Σε αυτή την περίπτωση ενημερώνεις τους καλεσμένους σου πως ο γάμος αναβάλλεται και πως θα ενημερωθούν εγκαίρως για τη νέα ημερομηνία μόλις είναι οριστική.
 • Αν δεν έχουν σταλεί οι προσκλήσεις, μπορείς να ενημερώσεις ανεπίσημα τον κόσμο, μέσω τηλεφώνου.
 • Αν οι προσκλήσεις έχουν ήδη σταλεί τότε το “εθιμοτυπικό” ορίζει πως θα χρειαστεί να στείλεις μια γραπτή ειδοποίηση με ταχυδρομείο. Η γλώσσα του μηνύματος θα πρέπει να είναι απλή και σαφής. Στείλε την επιστολή εκ μέρους όλων όσων διοργάνωναν το γάμο (ο γαμπρός, η νύφη, οι γονείς, οι κουμπάροι) και απλώς ενημέρωσε πως ο γάμος ακυρώνεται. Δεν χρειάζεται περαιτέρω εξήγηση.
 • Αν ο γάμος ακυρωθεί λίγες μέρες πριν την τέλεση του και δεν υπάρχει χρονικό περιθώριο για ενημέρωση μέσω ταχυδρομείου, τότε οι καλεσμένοι θα πρέπει να ενημερωθούν μέσω τηλεφώνου και στη συνέχεια να σταλεί και η επίσημη επιστολή.
 • Αν στο γάμο έρχονταν άτομα από άλλα μέρη ή τελούσες το γάμο σε διαφορετικό μέρος από τον τόπο κατοικίας σου, τότε μπορείς να ενθαρρύνεις τα οικεία σου πρόσωπα να μην αλλάξουν τα σχέδια τους και να το δουν σαν ευκαιρία για μια επανένωση συγγενών και φίλων. Αν η ψυχολογική σου διάθεση δεν σε οδηγεί σε απομόνωση (παρεμπιπτόντως, απόλυτα κατανοητή συμπεριφορά) μπορείς να συμμετέχεις κι εσύ στα σχέδια τους. Πάρε “μυθοπλαστική” έμπνευση από αυτό που είχε κάνει η Carrie Bradshaw όταν πήγε με τις φίλες της στο γαμήλιο ταξίδι που δεν μπορούσε να ακυρώσει, στην πρώτη ταινία Sex & the City.

  O μήνας μέλιτος της Κάρι, που μετατράπηκε σε διακοπές με τις φίλες της

  O μήνας μέλιτος της Κάρι, που μετατράπηκε σε διακοπές με τις φίλες της

 • …και το απολύτως αυτονόητο: Τα γαμήλια δώρα που είχες ήδη λάβει, θα πρέπει να επιστραφούν σε όσους τα έστειλαν.

Μπορεί να μην πρόκειται για διαζύγιο αλλά πρόκειται για μία δύσκολη διαδικασία που συχνά προλαμβάνει το διαζύγιο. Μπορεί το στρες, η ντροπή, και τα έντονα συναισθήματα που συνοδεύουν την εν λόγω απόφαση να σε κάνουν να την αμφισβητήσεις αλλά αν το ένστικτο σου σού λέει πως κάνεις το σωστό, υπενθύμισε στον εαυτό σου πως επειδή οι χωρισμοί δεν είναι εύκολοι, δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να γίνονται. 

Δεν θα φανεί στην αρχή, αλλά θα έχεις κάνει μακροπρόθεσμα κάτι καλό για τη δική σου ζωή και τη ζωή του πρώην συντρόφου σου.