Πριν ξεκινήσεις να διαβάζεις το παρόν άρθρο, οφείλω να σε ενημερώσω: Θα ανακαλύψεις αυστηρές αποφάσεις που πιθανότατα θα φέρουν κάποιες παρεξηγήσεις. Όπως συμβαίνει συχνά με διλήμματα στη ζωή, οφείλεις να αποφασίσεις από νωρίς αν θέλεις να σχεδιάσεις το γάμο για εσένα και τον σύντροφο σου ή για να είναι όλοι οι υπόλοιποι ευχαριστημένοι.

Δεν χρειάζεται να εφαρμόσεις όλες τις τακτικές που σου προτείνουμε αλλά ειδικά αν πρόκειται για έναν κλειστό γάμο ή για ένα γάμο με χαμηλό προϋπολογισμό, τότε οι ακόλουθες προτάσεις θα σου φανούν εξαιρετικά χρήσιμες. Πάρε βαθιά ανάσα και ξεκίνα την ανάγνωση:

Οι φίλοι των γονέων

Δύσκολη πίστα, φίλη μου, ειδικά αν οι γονείς συμμετέχουν στα έξοδα του γάμου. Σε αυτή την περίπτωση θα τους εξηγήσεις με το απόλυτα κουταβίσιο ύφος σου, πως θα χαρείς πολύ να καλέσεις τους κολλητούς φίλους τους που σε ξέρουν από μωρό παιδί, αλλά τον συμμαθητή του μπαμπά που έβαζαν μαζί πινέζες στην καρέκλα του δασκάλου που όταν καν θυμάσαι πως τον λένε κι ας σε κερνούσε κάθε καλοκαίρι παγωτό όταν επισκεπτόσουν το χωριό, δεν έχεις την υποχρέωση να τον καλέσεις. Κι αν οι γονείς στηριχτούν στον παράγοντα “υποχρέωση” θα τους εξηγήσεις -μην ξεχάσεις το κουταβίσιο ύφος- πως ο γάμος σου δεν θα γίνει αφορμή για να βγουν υποχρεώσεις. Αν κάποιος ήθελε να κάνει πολύ ανοιχτό γάμο, ήταν δικό του θέμα. Εσύ και ο μελλοντικός σύζυγός σου έχετε αποφασίσει διαφορετικά!

Θυμάσαι Καιτούλα τότε που ερχόσουν στο χωριό; #not

Θυμάσαι Καιτούλα τότε που ερχόσουν στο χωριό; #not

Συνάδελφοι

Είναι πρακτικά αδύνατο να έχεις σχέση με όλους όσους εργάζονται στην ίδια εταιρεία με εσένα, μόνο αν βρίσκεσαι σε μια μικρή επιχείρηση. Έτσι, δεν χρειάζεται να καλέσεις όλη την εταιρεία, μόνο τους συναδέλφους με τους οποίους διατηρείς καλή σχέση ή συνεργάζεσαι στενά κι αν ο προϊστάμενος σου ή τα μέλη της διοίκησης δεν σου γεννούν και τα πιο ευγενικά συναισθήματα μην αισθανθείς την υποχρέωση να τους καλέσεις λόγω θέσης. Μόνο μην ξεχάσεις να τους πας μια μπομπονιέρα μετά.

Ο +1

Το ξέρεις πως οι διοργανωτές του γαμήλιου πάρτι μετρούν τα κεφάλια, και πως πρέπει έτσι κι αλλιώς θα πρέπει να προβλέψεις μερικά άτομα παραπάνω όταν συμφωνείς το ποσό που θα πληρώσεις. Έτσι, αν θέλεις να κρατήσεις εντός ελέγχου το budget σου, έχεις κάθε δικαίωμα να καλέσεις μόνο τα παντρεμένα ή αρραβωνιασμένα ζευγάρια και να ζητήσεις σε όσους είναι single ή βρίσκονται σε νέα σχέση, να έρθουν μόνοι. Εσύ θα το πεις και θα ελπίζεις πως ο άλλος θα έχει το τακτ να το κάνει.  Αν σου φαίνεται πολύ αυστηρή η εν λόγω κίνηση, ζήτησε το από τα άτομα με τα οποία έχεις οικειότητα, οπότε δεν θα κινδυνεύεις να παρεξηγηθείς.

H Pippa Middleton δεν έχει επίσημο αγαπημένο γι'αυτό και συνόδευσε μόνη της την αδερφή της και τον πρίγκιπα William σε γάμο κοινών φίλων

H Pippa Middleton δεν έχει επίσημο αγαπημένο γι’αυτό και συνόδευσε μόνη της την αδερφή της και τον πρίγκιπα William σε γάμο κοινών φίλων

Παιδιά

Αν με το προηγούμενο μέτρο μείωσης των καλεσμένων σε έπιασε ταχυκαρδία, που να διαβάσεις και αυτό: μπορείς να ζητήσεις από γονείς με μικρά παιδιά να μη τα φέρουν στο γάμο. Εξήγησε πως φιλοδοξείς το πάρτι του γάμου να τραβήξει μέχρι αργά, πως δεν θα διαμορφώσεις κάποιο μέρος του χώρου για τα παιδιά και πως δεν θα υπάρχει ειδικό μενού για αυτά. Κάποιοι θα παρεξηγηθούν και κάποιοι θα σε ευγνωμονούν που τους δίνεις την τέλεια αφορμή για ένα “ελεύθερο” βράδυ!children-at-wedding

Οι πρώην

Την εύκολη κατηγορία την κράτησα για το τέλος: Δεν καλείς ούτε εσύ, αλλά ούτε και ο γαμπρός, πρώην αγαπημένους. Τόσο απλό!