Στο πρώτο μέρος του άρθρου είχαμε αναφερθεί στους κινδύνους που κρύβουν για τα αγαπημένα σας κατοικίδια, τα χριστουγεννιάτικα εδέσματα, και γενικά διάφορα βρώσιμα και πόσιμα αγαθά. Στο δεύτερο μέρος πρόκειται να εξετασθούν οι κίνδυνοι που ενδέχεται να προκύψουν για το κατοικίδιο σας από την ύπαρξη φυτών και διακοσμητικών αντικειμένων στον χώρο σας αλλά και τα προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν από τη συναναστροφή του κατοικίδιου σας με τους επισκέπτες που δέχεστε την περίοδο των εορτών.

  • Δηλητηριώδη φυτά

Δυστυχώς, πολλά από τα φυτά που έχουμε στα σπίτια μας κατά τη διάρκεια των γιορτών (πουρνάρια, γκι, ακόμη και οι βελόνες του δέντρου) είναι τοξικά για τα κατοικίδια ζώα.

  • Διακοσμήσεις και δώρα κάτω από το δέντρο

Πανέμορφες γυαλιστερές και επικίνδυνες προκλήσεις για παιχνίδι. Εύθραυστες μπάλες, αράχνη (ή μαλλιά αγγέλου), κορδέλες, ψεύτικο χιόνι, συσκευασίες δώρων (αλλά και το περιεχόμενο τους όπως αρώματα, καλλυντικά, γλυκά κλπ), μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό, απόφραξη εντέρου από κατάποση (οπότε θα χρειαστεί χειρουργική αφαίρεση) ή δηλητηρίαση από τοξική ουσία.

Καλώδια, μπαλαντέζες και λαμπάκια μπορεί να προκαλέσουν ηλεκτροπληξία αν το κατοικίδιό σας τα μασήσει.

Τα κεριά και το τζάκι χωρίς προστατευτική σχάρα, μπορεί να είναι αιτία εγκαυμάτων.

Τραπεζομάντιλα, ράνερ και γιρλάντες, που κρέμονται χαμηλά, είναι πρόκληση (ειδικά για τα γατάκια) που εκτός από τον κίνδυνο να τραυματιστούν, θα καταστρέψουν και την διακόσμησή σας. Κρατήστε τα σε τέτοιο ύψος που να μην είναι προσβάσιμα.

Πυροτεχνήματα, κροτίδες, σκάσιμο μπαλονιών, άνοιγμα σαμπάνιας και άλλοι δυνατοί ήχοι, μπορεί να προκαλέσουν πανικό σε κάποια κατοικίδια, με κίνδυνο να τραυματιστούν.

Τέλος, μην ξεχνάτε ότι το ίδιο το δέντρο πρέπει να είναι σταθερό, γιατί ειδικά οι γάτες καμιά φορά προσπαθούν να σκαρφαλώσουν, με άσχημες συνέπειες.

  • Χριστουγεννιάτικα κοστούμια

Είναι αξιολάτρευτα ρούχα, αλλά δεν θα πρέπει να πιέζουν το σκύλο, να παρεμποδίζει το οπτικό του πεδίο ή να έχουν κομμάτια που μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό σε περίπτωση κατάποσης.

  • Επισκέπτες

Μερικά κατοικίδια αγαπούν τους επισκέπτες και συμπεριφέρονται πολύ καλά. Άλλα, μπορεί να είναι φοβισμένα ή επιθετικά. Άλλα πάλι, μπορεί να ενθουσιαστούν υπερβολικά, να τρέχουν πάνω κάτω, ν’ ανεβαίνουν στους καναπέδες, πάνω στους καλοντυμένους επισκέπτες σας και γενικά να ξεχάσουν τους «καλούς τους τρόπους».

Μερικοί επισκέπτες, αγαπούν τα κατοικίδια και συμπεριφέρονται πολύ καλά ενώ άλλοι μπορεί να είναι φοβισμένοι ή επιθετικοί. Άλλοι, μπορεί να ενθουσιαστούν υπερβολικά και αδιαφορούν που το κατοικίδιο σας δεν ξέρει τι πάει να πει «savoir vivre» και κάποιοι άτυχοι μπορεί να είναι αλλεργικοί.

Καλό θα ήταν λοιπόν, οι επισκέπτες σας να γνωρίζουν από πριν ότι έχετε κατοικίδιο, καθώς και το τι πρέπει να κάνουν για να έχετε όλοι, άνθρωποι και ζώα, μια ευχάριστη βραδιά. Αν παρόλα αυτά, κατά την διάρκεια ενός πάρτι με πολύ κόσμο και φασαρία, πιστεύετε ότι δεν θα μπορέσετε να έχετε τον έλεγχο της κατάστασης, προτιμήστε να φτιάξετε μια γωνιά σε ένα ήσυχο σημείο του σπιτιού, με τροφή και νερό, όπου το κατοικίδιό σας θα περάσει ένα άνετο βράδυ, χωρίς να το ενοχλούν αλλά ούτε κι εκείνο με τη σειρά του να ενοχλεί, και φυσικά χωρίς να κινδυνεύει. Αν κι αυτό είναι δύσκολο, ζητήστε από κάποιον που γνωρίζετε και εμπιστεύεστε τόσο εσείς όσο και το κατοικίδιό σας, να το φιλοξενήσει.

  • Νέο κατοικίδιο

Οι γιορτές είναι η χειρότερη εποχή να φέρετε στο σπίτι ένα νέο κατοικίδιο. Να θυμάστε τα κατοικίδια χρειάζονται μια ρουτίνα και χρόνο για να συνδεθούν μαζί σας. Με την αναστάτωση, τη φασαρία και τους ειδικούς κινδύνους, η περίοδος των διακοπών είναι κάθε άλλο παρά ρουτίνα. Προτιμήστε να πάρετε το νέο σας κατοικίδιο μετά τις διακοπές.

Επίσης μην ξεχνάτε ότι «τα ζώα δεν είναι δώρα». Αν όμως είστε απόλυτα σίγουροι ότι θέλετε να χαρίσετε κάποιο ζώο, δώστε καλύτερα μια δωροεπιταγή κι αφήστε τον ενδιαφερόμενο να διαλέξει μόνος του το κατοικίδιο που του ταιριάζει.

Το σημαντικότερο είναι να μην ξεχάσετε να χαλαρώσετε και να περάσετε λίγο ποιοτικό χρόνο με το κατοικίδιό σας. Και για εκείνο αλλά και για εσάς αυτό θα είναι το καλύτερο δώρο!