Το κλασσικό «δίλημμα». Γνωστός «πονοκέφαλος» για τις μαμάδες στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού σχολείου.

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, φίλες μου μαμάδες, που τα παιδάκια τους περνάνε για πρώτη φορά το κατώφλι του δημοτικού σχολείου, σπαζοκεφαλιάζουν αρκετά, αναρωτώμενες τι είναι καλύτερο για τα «βλαστάρια» τους.

Να παίρνουν κολατσιό από το σπίτι ή να αγοράζουν κάτι από το κυλικείο;

Αδιαμφισβήτητα, κάτι το οποίο εμείς οι μαμάδες έχουμε φτιάξει με τα χεράκια μας είναι πιο ασφαλές και ίσως και πιο υγιεινό για τα μικρά μας. Άσε που έχουμε και την κρυφή χαρά ότι έχουμε τον «απόλυτο» έλεγχο στη διατροφή των παιδιών μας J

Έτσι λοιπόν κατεβάζουμε τόμους βιβλίων και περιοδικών με συνταγές ή ψάχνουμε απελπισμένα στο ίντερνετ για εύκολες, γρήγορες συνταγές για σνακ που θα μπορούσαμε να φτιάξουμε και με αυτές να γεμίσουμε το ταπεράκι του κανακάρη μας ή της πριγκίπισσας μας.

Από την άλλη, τα κυλικεία πλέον, δεν προσφέρουν μόνο «σαβούρες» και τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος όσον αφορά την ποιότητα των τροφίμων που πωλούνται σε αυτά.

Έτσι μια στο τόσο, καλό θα ήταν να επιτρέπουμε στα παιδιά μας να επιλέγουν και να αγοράζουν μόνα τους από το κυλικείο του σχολείου τους το κολατσιό που επιθυμούν.

Αυτό από μόνο του ανεβάζει πολύ την αυτοπεποίθηση τους γιατί νοιώθουν ανεξάρτητα, ικανά και υπεύθυνα για τις επιλογές τους. Άσε που είναι πρωτόγνωρο για αυτά να έχουν και να διαχειρίζονται δικά τους χρήματα! Είναι κι ένας εξαιρετικός τρόπος να εμπεδώσουν και τα μαθηματικά της Α’ δημοτικού (το εννοώ, υπάρχει αντίστοιχη ενότητα στο βιβλίο που περιγράφει κι εξηγεί τις υποδιαιρέσεις-νομίσματα του Ευρώ).

Αν λοιπόν μπορούμε να τηρήσουμε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα με τα παιδιά μας π.χ. μπορείς να αγοράσεις το κολατσιό σου από το κυλικείο 2 φορές την εβδομάδα ή έχεις €2 να ξοδέψεις την εβδομάδα οπότε μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις ανάλογα, θα είμαστε όλοι ευχαριστημένοι και θα αποφύγουμε τη «βαρεμάρα» της καθημερινότητας που στο κάτω-κάτω σε κανέναν δεν αρέσει.

Της Εβίνας Κ.